Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Pred nami kanadská spomienka na Gillesa Villeneuva

Wednesday, 08. 06. 2016 - 20:20, Ľuboš Kašický   

Pred nami kanadská spomienka na Gillesa Villeneuva

Po krátkom európskom (španielsko-francúzskom) intermezzu sa kolotoč F1 znova zatúlal za oceán. Tento víkend na nás čaká rýchly Montreal.

Hoci je Kanada skutočne veľkou krajinou, veľa slávnych pretekárov nemá. Aj napriek tomu však môže byť hrdá, pretože meno jedinej kanadskej ságy sa už navždy zapísalo do histórie automobilového športu. Na počesť prvého člena slávneho rodu je pomenovaný aj okruh v centre Montrealu, ktorý nesie meno Gilles Villeneuve Circuit.

okruh-mapa.jpg

Trať je postavená uprostred na ostrove Sv. Heleny a krúži okolo jednej časti olympijského (veslárskeho) komplexu z roku 1976. Prvé preteky sa tu jazdili v októbri 1978, keď titul už mal vo vrecku Mario Andretti (Lotus) a v Monze tragicky zosnulého Petersona v Chapmanovom tíme nahradil Jean-Pierre Jarier. Francúz vyjazdil, na všeobecné prekvapenie, hneď pole position a 49 kôl viedol! 21 kôl pred koncom mu však vytiekol olej a zo svojho premiérového víťazstva v F1 sa (len rok po svojom debute) tešil domáci hrdina, Gilles Vileneuve na Ferrari.

can-2013-ilustracka.jpg

Do Kanady „cirkusanti" F1 chodia radi. Nie však kvôli okruhu, ktorý je nepríjemný, zradný a navyše kvôli celoročnej premávke znečistený, ale kvôli super rušnému životu veľkomesta, ktoré pulzuje hneď za paddockom.

maldo-2013-can.jpg

Najnepríjemnejším, no divácky zaujímavým miestom 4361 metrov dlhého okruhu (jazdí sa 70 kôl) je úsek na začiatku a konci štartovej rovinky, kde na takzvanom múre šampiónov skončili nádeje aj tých najslávnejších pilotov. Na tejto trati sa dá celom dobre predbiehať a zvyčajne sme svedkami celkom zaujímavých pretekov, čo divákov priťahuje.

okruh-2.jpg

V tomto roku sa očakáva premenlivé počasie, ktoré nevylučuje v nedeľu dážď a ten môže poriadne pomiešať stratégiu. Za ideálnych podmienok sa však očakáva taktika na jednu zastávku. Tá sa osvedčila aj vlani, keď tu vyhral Hamilton, ktorý prezúval iba v 32. kole.

can-2015-lewis.jpg

Po premiére v Monaku vezie Pirelli aj do Montrealu nové Ultrasofty (spolu so supersoftami a softami), čo sľubuje rýchle časy na kolo. Favoritom je Lewis Hamilton, ktorý tu už vyhral štyrikrát, zatiaľ čo Nico Rosberg v Montreale ešte nikdy nezvíťazil (dvakrát druhý).

can-2015-ilustracka-t10.jpg

V Monaku všetkých prekvapila sila RedBullu (Barcelona po vypadnutí oboch mercedesov nebola relevantným meradlom) a tak okruh Gillesa Villeneuva ukáže, či je to so silou RedBullu naozaj tak vážne a či sa Mercedes musí obávať. Uvidíme aj ako sa v tejto novej situácii vyfarbí Ferrari. Montreal vždy sedel Räikkonenovi a nemuseli by sme byť prekvapený, ak sa zadaril aj tento rok.

standings-before.jpg

Pozor však na časy konania pretekov a kvaldy. V sobotu sa kvalifikácia začína podvečer o 19.00 nášho času a v nedeľu preteky ešte o hodinu neskôr, teda o 20.00 CET.

07-canadian-preview-1k-it1.png

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri