Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Evans a Tänak chcú Rallye Monte Carlo najmä bez problémov dokončiť

Saturday, 17. 01. 2015 - 21:59, Katarína Ďurecová   

Evans a Tänak chcú Rallye Monte Carlo najmä bez problémov dokončiť

Jazdci M-Sportu, Elfyn Evans a Ott Tänak, nejdú na náročné úvodné podujatie sezóny s výraznými očakávaniami, hlavné je pre nich dôjsť bez problémov do cieľa, z čoho by mal následne vyplynúť dobrý výsledok, na ktorom budú ďalej v priebehu sezóny stavať.

Obaja jazdci túto rally zatiaľ absolvovali raz; Tänak v roku 2012 dokázal získať ôsme miesto, Evans skončil minulý rok pri svojom debute v tíme M-Sportu šiesty. K čo najlepším výkonom na tohtoročnej Rallye Monte Carlo im majú pomôcť i takzvaní ľadoví špióni, u Elfyna Evansa plní túto funkciu jeho otec Gwyndalf, u Otta Tänaka je to Timo Kankkunen, ktorý má v tomto smere dvadsaťročné skúsenosti a ľadového špióna na Monte robil i pre Juhu Kankkunena či Mikka Hirvonena.

Vladislav Maschl;dsc-0368-4.jpg

Elfyn Evans sa o Rallye Monte Carlo vyjadruje nasledovne: „Minulý rok sa tu pre mňa na jednej strane začala úžasná možnosť, ale na strane druhej som mal s Fordom Fiesta RS WRC len minimálne skúsenosti a nikdy predtým som na Rallye Monte Carlo neštartoval. Bolo toho teda hrozne veľa, čo som sa musel naučiť. Tento rok som už so všetkým oveľa viac oboznámení, najmä čo sa týka auta. Podujatie to bude i tak stále veľmi náročné, ale po jednom roku skúseností sa naň veľmi teším. Najväčšou výzvou bude určite počasie a podmienky a to nielen, čo sa týka rozdielnych rýchlostných skúšok, ale aj v rámci jednej skúšky. Na to, aby ste uspeli, musíte robiť správne rozhodnutia pri voľbe pneumatík a nájsť ten najlepší kompromis pre každý deň."

„Pokiaľ na začiatku sezóny získame solídny výsledok, tak to bude vynikajúce. Je to náročná rally, takže pokiaľ dokončíme s tým, že budeme rýchli a túto rýchlosť si udržíme konzistentne počas celého podujatia, tak budem šťastný. Počas roku chceme postupne zrýchľovať a zároveň si udržať určitú konzistenciu. Samozrejme, niektoré podujatia pre nás budú lepšie, niektoré horšie a ja už sa neviem dočkať štartu sezóny," uzatvára úvahou o celej nadchádzajúcej sezóne svoj komentár tento 26-ročný Walesan.

Vladislav Maschl;dsc-1217.jpg

Ott Tänak sa o úvodnej rally sezóny vyjadruje nasledovne: „Očakávam, že to bude náročné podujatie. Túto rally som absolvoval raz, v roku 2012, kedy podmienky neboli až také zradné, ako v posledných rokoch. Vypadá to, že tento rok by na tratiach mohol byť i sneh, takže musíme zachovať chladnú hlavu. Podmienky sa stále menia. Na niektorých miestach je sneh, niekde zase asfalt. Niekedy je vaša priľnavosť dobrá, niekedy absolútne nemáte žiadny grip! Je veľmi náročné nájsť sebadôveru bez toho, aby človek išiel cez limit, ale to je naša práca. Musíme nájsť ten správny pomer a byť zároveň rýchli a ísť v pohodlnom tempe - nikde inde to nie je väčšou výzvou ako na Rallye Monte Carlo a rozhodne to bude veľmi náročný štart do sezóny."

„Na konci minulého roku sme absolvovali test a cítili sme sa na ňom veľmi dobre. Najazdili sme veľa kilometrov a i napriek tomu, že som väčšinu roka 2014 strávil za volantom Fordu Fiesta R5, tak mám s Fiestou RS WRC veľa skúseností, takže mi netrvalo dlho dostať sa naspäť do rutiny s týmto autom. Najťažšie je nájsť ten správny bod - ten, kde idete tesne na limite bez toho, aby ste ho prekročili. To zaberie nejaký čas, ale pokiaľ začneme bez problémov a postupne sa budeme zlepšovať, tak som si istý, že to pre nás bude dobré podujatie," uzatvára pozitívne Tänak. Videá zo spomínaného testu, kde okrem Otta Tänaka uvidíte i Elfyna Evansa, nájdete v tomto článku.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri