Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Zomrel jediný československý motocyklista na Dakare, Pavel Ort

Friday, 11. 03. 2011 - 19:23, Andrej Haverda   

Zomrel jediný československý motocyklista na Dakare, Pavel Ort

Z Jablonca nad Nisou prišla veľmi smutná správa. V utorok, ôsmeho marca 2011 odišiel do motocyklového (i do dakarského) neba Pavel Ort, jediný československý účastník v histórii za riadidlami motocykla na Rallye Dakar. Smutne sa tak otočila jedna stránka v kronike histórie československej účasti na Dakare.

Pavel Ort;

Horúce chvíle na Rallye Paríž-Dakar v horúcich piesočných presypoch zažil Pavel Ort v jubilejnom 10. ročníku, v roku 1988. Niekdajší motocyklový „súťažiar" a zamestnanec obchodného podniku LIAZ v Jablonci nad Nisou, stavil na Jawu so štvortaktovým motorom Rotax. Na Dakare mal štartovať už v roku 1987, ale nezohnal pre súťaž vhodný motocykel.

V prológu si viedol vynikajúco, patril mu devätnásty (!) najrýchlejší čas, čo bolo spomedzi necelej dvestovky jednostopových dobrodruhov skutočne prekvapujúci výsledok. Putovanie Pavla Orta napokon skončilo tristodeväťdesiat kilometrov pred Tamanrassetom. V etape, v ktorej podal doslova hrdinský výkon. V nabitej konkurencii zajazdil 23. najrýchlejší čas, a to aj napriek tomu, že si po páde zlomil - ako neskôr ukázal röntgen - štyri rebrá. Na druhý deň chcel ešte pokračovať, ale bolesti ho donútili zo 48. miesta odstúpiť. Nebyť penalizácie, bol by celkovo dvadsiaty tretí...

Pavel Ort;

„Motocyklový Don Quijote, ktorý si všetko bez fabrickej podpory vybehal sám, od motocykla po vklad. A ešte mu vo Zväzarme hádzali polená pod nohy. Mašinu sme mu viezli do Paríža v autobuse, náhradné diely mal u liazákov i tatrovákov. Stopercentný amatérsky jazdec, ktorý to natieral profesionálom. Škoda, že si zlomil pár rebier pri vcelku bežnom páde a musel sa vzdať," vyjadril sa na jeho adresu jediný československý novinár na legendárnych pretekoch, Jan Králík.

Česť jeho pamiatke!



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri