Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Zomrel Carl Haas (86)

Friday, 08. 07. 2016 - 08:06, Ľuboš Kašický   

Zomrel Carl Haas (86)

Odišiel Američan, ktorý sa stal legendou v IndyCar aj v F1, a za ktorého jazdili tie najväčšie legendy volantu.

Z Ameriky prišla včera smutná správa. Vo veku 86 rokov zomrela jedna z legiend zaoceánskeho automobilového športu, Carl Haas. Chlapík, ktorý spolu s Paulom Newmanom mal jeden z najslávnejších tímov histórie IndyCar a ktorý bol posledným šéfom amerického tímu v F1 (1985-86), pred dnešným tímom Gena Haasa.

haas-ims.jpg

V 50-tych rokoch sa Carl Haas pokúšal o pretekársku kariéru, ale tá nebola veľmi úspešná. V 60-tych rokoch teda založil vlastný tím a začal spolupracovať s Lolou, ktoré mu dodávala šasi. Tím jazdil Can-Am, NASCAR, Formulu 5000 a ďalšie série, až logicky postúpil do IndyCar, kde založil spoločný tím so slávnym Paulom Newmanom.

haas-2005sanjose.jpg

Team Newman/Haas potom patril v 80-tych a 90-tych rokoch minulého storočia, spolu s tímami Rogera Penskeho a Chipa Ganassiho, medzi elitu americkej formulovej série IndyCar a v jeho kokpite sedávali legendy ako Mario Andretti, Michael Andretti, Nigel Mansell, Sebastien Bourdais, Alan Jones, Christian Fittipaldi, Justin Wilson, Cristiano da Matta, Roberto Moreno, ... V IndyCar tím vyhral osem titulov a 107 grand prix!

haas-carl86.jpg

Carl Haas bol charakteristický svojou neodmysliteľnou veľkou cigarou a širokým úsmevom typického bodrého Američana, ktorý si budeme pamätať. Rodák z Chicaga (26.2.1929) zomrel pokojne vo svojom domove v Lake Foreste, štát Illinois, pred týždňom 29.júna, no rodina túto informácia zverejnila až o týždeň neskôr, po tichom poslednom odchode v kruhu rodiny. R.I.P.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri