Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Pred nami jubilejný víkend na Silverstone

Wednesday, 06. 07. 2016 - 10:18, Ľuboš Kašický   

Pred nami jubilejný víkend na Silverstone

Britská grand prix je jednou z klasík, ktorá nesmie chýbať v kalendári F1.

Práve tú, na bývalom vojenskom letisku, 13.mája 1950 odštartovala novodobá história formuly jeden, ako kráľovskej disciplíny automobilového športu. Od tej doby veľká cena Anglicka nevynechala ani jedinú sezónu a v nedeľu zaknihuje už 67.ročník GP F1.

Na Silverstone sa bude jazdiť jubilejný 50-ty raz, keď okrem tejto Mekky britského autošportu sa GP jazdila ešte 6x v Aintree (na prelome 50-60-tych rokov) a 12x na Brands Hatch, ktorý sa v rokoch 1964 až 1986 v usporadúvaní striedal so Silverstone každý druhý rok.

nico-podium.jpg

Vedľa Barcelony je práve tento okruh druhým najpoužívanejším okruhom na testovanie a hneď za bránami sídli tím Force India (kedysi to tu postavil Eddie Jordan) a len asi 20 kilometrov pred okruhom má v mestečku Brackley centrálu Mercedes, ktorý to prevzal od Rossa Brawna (ten to „zdedil" po Honde).

nico-win-car.jpg

Pred pár rokmi mal Silverstone problémy, pretože nestačila už infraštruktúra a zápchy a zablatené poľné parkoviská takmer trať vymazali z kalendára. Nahradiť ho mal Donington, no ten nenašiel dosť peňazí a tak sa Silverstone, za podpory britského autoklubu, nakoniec udržal v kalendári a prešiel dôležitou prestavbou, keď k infraštruktúre pribudli aj nové tribúny, depo a upravil sa aj profil okruhu (z 5141m na 5891m). Po prvýkrát sa na upravenej trati jazdilo v roku 2010.

Na predlženej novej trati sa najlepšie chytil Mark Webber, ktorý tu vyhral dvakrát. Nasledovali ho Alonso a Rosberg, no v posledných dvoch rokoch tu dominoval domáci miláčik, Lewis Hamilton. Vlani dokonca Angličan nielen zvíťazil, ale zajazdil aj najrýchlejšie kolo a pole position. Minulý rok poznačil dážď, no aj tak sa ukázala ako najlepšia stratégia dvoch zastávok. Pirelli sem vezie tri najtvrdšie zmesi a možno sa dočkáme konfrontácie s jednozastávkovými pretekmi.

10-british-preview-1k-en.png

Po striebornej veselosti o ktorú sa postarali piloti Mercedesu na RedBullRingu teraz asi uvidíme veľmi opatrné správanie sa oboch „šípok" a dozvieme sa, či vedenie tímu uplatní nejaké tímové pravidlá.

Pri pohľade na meteorologické predpovede by pršať veľmi nemalo, ale nie sú vylúčené prehánky. Zatiaľ to však berme 50:50. V sobotu budeme múdrejší.

trat-1.jpg

Ešte si povedzme, že hoci v Anglicku platí časový posun, tak štart sa tam presúva podľa nás a môžeme kvalifikáciu aj preteky vidieť od 14.00 nášho času.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri