Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

WSR Silverstone: Gonda si na zničených gumách dobre zapretekal

Tuesday, 23. 08. 2011 - 17:39, Daniel Mandzi   

WSR Silverstone: Gonda si na zničených gumách dobre zapretekal

Sobotňajší súboj s počasím a nedeľná divoká jazda na zničených pneumatikách - tak možno stručne charakterizovať vystúpenie 17-ročného slovenského pilota Richarda Gondu (Křenek Motorsport) vo víkendovom programe Eurocup Formula Renault 2.0, ktorý sa v rámci World Series by Renault konal na anglickom okruhu v Silverstone.

Team;pt1b0084.jpg

Už štandardne len 12 minútová kvalifikácia núti pretekárov zajazdiť čonajskôr najlepší čas. Po dvoch rozbehových kolách sa v treťom okruhu sobotňajšej kvalifikácie pred Richardom roztočila v hodinách pred ním idúca formula, vo štvrtom kole dostal hodiny sám. Zostávalo málo času, ale v piatom okruhu dosiahol 15. kvalifikačného času vo svojej skupine. Veľkú snahu o vylepšenie v poslednom kole prerušil vo vysokej rýchlosti malý výlet mimo trať v prvej zákrute.

Team;img-7469-4.jpg

Celý deň bolo pekne, počasie sa pokazilo a pršalo len počas preteku FR 2.0. V ňom sa Richardovi po dobrom štarte podarilo dostať v prvom kole do hodín a prepadol sa o mnoho miest dozadu. Po pár kolách prišiel dážď. Na niekoľkých úsekoch trate pršalo, miestami bolo sucho. Pršalo dokonca až tak, že niektoré tímy rozhodli prezúvať gumy na mokré, na čo doplatil aj Sainz junior, ktorý sa z druhého miesta prepadol na 27. pozíciu. Richard stále jazdil na slikách.

Team;gonda-10.jpg

Celé preteky boli veľmi zaujímavé najmä pre divákov, ktorí zakaždým čakajú na kontakty, havárie, hodiny. Takmer v každom kole sa niečo dialo, na trať vyšiel aj Safety Car po kolízii Martinsa. Richardovi sa podarilo pretnúť cieľovú čiaru na 25. mieste, s ktorým však nebol spokojný: „Zle sa jazdilo, pretože sa nedalo predvídať, aké sú podmínky v zákrutách. Každá bola inak mokrá. S výsledkom nie som spokojný. Dúfam, že v nedeľu bude lepšie počasie a podarí sa mi dosiahnuť kvalitnější výsledok."

Team;pt1b0381.jpg

Nedeľná kvalifikácia začala pre Richarda sľubne. Dosiahol času 2:02,9, ale hneď v nasledujúcom kole dostal v rýchlej pasáži nepríjemný šmyk. Manéver zvládol len za cenu poškodenia pneumatík, ktoré boli určené pre nasledujúci pretek. Podľa pravidiel nebola možná ich výmena za nové.

Team;gonda-9.jpg

Gondova formula tak odštartovala do preteku na ojazdených sobotňajších gumách, ktoré boli v lepšom stave ako poškodené pneumatiky z nedeľnej kvalifikácie. Na začiatku preteku sa Richard prepadol o tri priečky, ktoré neskôr vybojoval späť. Mnoho jazdcov sa po ostrých súbojoch ocitlo mimo trať. V jednom z posledných kôl to na zničených gumách stretlo aj Richarda, našťastie bez straty priebežnej pozície.

Team;startr1.jpg

Výsledné 28. miesto bral mladý Banskobystričan s úsmevom: „Naozaj som si dobre zapretekal. Celú jazdu som bojoval so súpermi i vlastnou formulou. Po štarte som sa prepadol, potom som pozíciu získal späť a trochu ju aj vylepšil. Do cieľa som sa na zničených gumách doslova prešmýkal," dodal nováčik seriálu WSR Richard Gonda.

Tomáš Svoboda

Team;img-7339-3.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri