Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Vozidlá WRC v sezóne 2016

Monday, 11. 01. 2016 - 21:32, Tomáš Vrábel   

Vozidlá WRC v sezóne 2016

Už pred časom FIA oznámila výraznejšie zmeny v predpisoch pre WRC od roku 2017. V praxi to bude znamenať novú generáciu vozidiel, ktoré budú ľahšie, širšie a výkonnejšie. VW Motorsport, Citroen, M-sport, Hyundai a Toyota majú už teraz plné ruky práce s vývojom a prípravou vozidiel novej generácie.

Copyright manufacturer;new-gen-i-20-wrc-front.jpg

Zároveň by sme však nemali zabúdať na vozidlá aktuálnej generácie. Vozidlá WRC v špecifikácii 2016 sú najdokonalejšou evolúciou aktuálnej éry. Ich základ je rovnaký ako tomu bolo aj v uplynulej sezóne, avšak skúsenosti získané v priebehu sezóny a 10 týždňová zimná prestávka dali tímom možnosť vozidlá doladiť takmer k dokonalosti. V praxi to znamená drobné vylepšenia v oblasti podvozkov a rozloženia hmotnosti, ktoré však môžu priniesť výrazné zmeny charakteristiky, a tie môžu zohrať kľúčovú úlohu v boji o majstrovské body.

Perličkou vo vývoji techniky pre nastávajúcu sezónu je tím Hyundai, ktorý na Rally Monte Carlo predstaví úplne novú generáciu i20 WRC. Toto vozidlo bolo očakávané už dlhšiu dobu. Nakoniec bude mať šancu zažiariť na svetových tratiach iba v priebehu jedinej sezóny. V sezóne 2017 bude aj toto vozidlo nahradené špeciálom postaveným podľa nových predpisov. Tím s vozidlom absolvoval viac ako 8000 testovacích kilometrov. Vďaka tomuto autu sa môžeme tešiť na zaujímavé spestrenie.

Copyright manufacturer;new-gen-i-20-wrc-three-quarters-back.jpg

Zaujímavé zmeny v priebehu zimy udiali vo vývoji vozidiel kategórie WRC2. Najväčšie súboje v tejto kategórii zvádzajú továrenský tím Škoda Motorsport s vozidlom Fabia R5 a M-Sport s Fiestou R5. Všeobecne známou skutočnosťou bolo, že Fiesta na Fabiu výkonovo nestačí. Tím Malcolma Wilsona preto na Rally Monte Carlo pripravil Fiesty R5 so zvýšeným výkonom údajne až o 32 koní a vylepšenia podvozku a aerodynamiky by mali nasledovať v priebehu sezóny. S netrpezlivosťou teda očakávame, čo tieto zmeny prinesú v praxi.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri