Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Volkswagen na Dakare 2011: Mark Miller

Sunday, 19. 12. 2010 - 08:00, Michal Kostka   

Volkswagen na Dakare 2011: Mark Miller

Mark Miller a jeho juhoafrický navigátor Ralph Pitchford sa tešia na Dakar 2011. Američan z Arizony na Dakare pre Volkswagen od roku 2006 vybojoval štyri umiestnenia v prvej päťke. Príjemné spomienky má spojené s trasou piatej etapy blížiaceho sa Dakaru.

Volkswagen Motorsport;Mark Miller

Etapa z Calamy do Iquique meria 423 kilometrov. Po úvodných kilometroch v ťažkom, skalnatom teréne príde na rad soľná planina. „Podľa informácií od organizátora bude na prekonanie len pár kilometrového úseku potrebná viac než hodina," poznamenáva Mark Miller. „Je ťažké zistiť niečo bližšie z tejto informácie. Organizátor tento rok zvolil inú taktiku pri zverejňovaní detailov trasy. Pripraviť sa vopred môžeme menej ako po minulé roky."

Po pomalom začiatku ponúkne etapa rozľahlé pláne bez akýchkoľvek ciest, súťažiacich v navigačne náročnom teréne čaká zhruba stovka kilometrov. „Naša rýchlosť sa samozrejme zvýši," predpovedá Miller. „Najväčšie prekvapenie však čaká po prekonaní dún, na samom konci etapy; prudké klesanie do bivaku."

Volkswagen Motorsport;Volkswagen Race Touareg 3

Najpresnejšie sa toto záverečné klesanie dá popísať ako zjazdársky svah. „Z minulého roku si presne pamätám, aké strmé bolo klesanie," vraví Miller. „Z vrcholu duny vidno oceán a pláž. Potom sa vrhnete dole rýchlosťou 180 km/h. Podľa organizátora má svah sklon 32 percent a dĺžku takmer dva a pol kilometra. Absolútne šialenstvo! V mojej motoristickej kariére som nikdy nič podobné nezažil. Záverečný zostup je odmenou za všetky predošlé útrapy. Je skvelé, že ho organizátori zaradili do programu rally aj tento rok. Je to prvotriedny zážitok pre nás v aute, pre kameramanov, fotografov aj pre divákov."

Mark Miller na Dakare:
2002: 19. miesto (Toyota Land Cruiser)
2004: nedokončil (Chevrolet Protruck)
2006: 5. miesto (Volkswagen Race Touareg 2)
2007: 4. miesto (Volkswagen Race Touareg 2)
2009: 2. miesto (Volkswagen Race Touareg 2)
2010: 3. miesto (Volkswagen Race Touareg 2)

Zdroj: Volkswagen Motorsport



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri