Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Volkswagen na Dakare 2011: Giniel de Villiers

Saturday, 18. 12. 2010 - 01:20, Michal Kostka   

Volkswagen na Dakare 2011: Giniel de Villiers

Giniel de Villiers dal Volkswagenu v roku 2009 prvé dakarské víťazstvo. Zároveň šlo o prvý celkový triumf vozidla s dieselovým motorom. Juhoafrický jazdec sa na nadchádzajúci Dakar teší, obzvlášť príjemné spomienky má na desiatu etapu.

Stosedemdesiat šesť kilometrov dlhá etapa vedúca z Copiapó v Čile do Chilecito v Argentíne nepatrí k tým dlhším. Po prekročení Ánd však súťažiaci pri svojej púti na východ musia pri Fiambale prekonať skutočné more piesku. V roku 2009 po tejto etape Giniel de Villiers získal rozhodujúci náskok pri ceste za víťazstvom.

Volkswagen Motorsport;Giniel de Villiers

„Na túto etapu si dobre pamätám," hovorí juhoafrický jazdec. „Etapa bola náročná, ale vďaka môjmu navigátorovi Dirkovi von Zitzewitzovi sme našli správnu cestu ako prví a tým sme získali mnoho času k dobru. Desiata etapa rozhodla o našom víťazstve. Do cieľa sme prišli sa takmer 17-minútovým náskokom nad ďalšími súpermi. Bol to fantastický pocit!"

Povestné biele duny sú veľkou výzvou. „Náročné sú vďaka tomu, že piesok je tu veľmi jemný," spomína člen tímu Volkswagen. „Práve tu zažívame najvyššie teploty celej rally. Niekedy je ťažké vôbec dosiahnuť vrchol duny, tak sypký je tunajší piesok. Prejazd duny treba veľmi dobre zvážiť. Na viac je celá etapa technicky náročná, preto je priemerná rýchlosť pomerne nízka."

Volkswagen Motorsport;Volkswagen Race Touareg 3

Nielen Volkswagen Race Touareg 3 musí podať špičkový výkon v takýchto podmienkach. „Najdôležitejšie je byť fyzicky v poriadku," zdôrazňuje Giniel de Villiers. „Pred súťažou veľa športujem. Ak ste v top kondícii, veci sú jednoduchšie aj po psychickej stránke. Našťastie môžem pred Dakarom trénovať doma v Južnej Afrike, teploty sú podobné ako na súťaži. To je veľmi dôležité."

Giniel de Villiers na Dakare:
2003: 5. miesto (Nissan Pickup)
2004: 7. miesto (Nissan Pickup)
2005: 4. miesto (Nissan Pickup)
2006: 2. miesto (Volkswagen Race Touareg 2)
2007: 11. miesto (Volkswagen Race Touareg 2)
2009: 1. miesto (Volkswagen Race Touareg 2)
2010: 7. miesto (Volkswagen Race Touareg 2)

Zdroj: Volkswagen Motorsport



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri