Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Vízia BMW sa stáva realitou

Monday, 15. 11. 2010 - 13:29, Ivan Václavík   

Vízia BMW sa stáva realitou

Hviezdou Medzinárodného autosalónu IAA vo Frankfurte v roku 2009 sa stalo štvormiestne športové vozidlo s charizmatickým dizajnom, fascinujúcou dynamikou a bezkonkurenčnou efektivitou, poháňané technológiou BMW ActiveHybrid Svetu sa predstavilo pod názvom BMW Vision EfficientDynamics. Tento koncept, zložený z množstva komponentov, v podstate už pripravených na sériovú výrobu, vzbudil mimoriadny záujem. Objavilo sa mnoho hlasov, ktoré túžili vidieť toto vozidlo bežne na cestách a uskutočnenie tejto túžby sa teraz ocitlo veľmi blízko k realite.

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068288.jpg

Vo veľtržnom centre v Lipsku prezentuje BMW show-car, plne pripravený na sériovú výrobu, postavený na báze konceptu BMW Vision EfficientDynamics. Táto prezentácia núka vôbec prvú príležitosť zistiť, aký pocit je riadiť 2+2-miestne športové vozidlo, poháňané inovatívnym hybridným systémom.

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068276.jpg

Koncept BMW Vision EfficientDynamics predstavuje budúcnosť, ktorým BMW ohlasuje sériovú výrobu športového automobilu s technológiou plug-in hybrid. Od svojej premiéry na autosalóne IAA 2009 dostal koncept viacero ocenení, či už za futuristický dizajn alebo za prevratnú pohonnú technológiu.

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068297.jpg

Toto vozidlo, vysoké iba 1,24 metra, je tvarované v štýle typickom pre BMW, s dôrazom jednoznačne na športový vzhľad a dynamické jazdné charakteristiky. Prístup na oba rady sedadiel umožňujú krídlové dvere. Rozsiahly súbor aerodynamických opatrení pomohol dosiahnuť koeficient odporu vzduchu iba 0,22. Kombinácia trojvalcového turbodiesela so synchrónnym elektromotorom na prednej náprave a elektromotora na zadnej náprave priniesla celkový výkon až 241 kW (328 k).

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068259.jpg

Inovatívna technológia BMW ActiveHybrid umožnila dosiahnuť dynamické parametre na úrovni špičkového športového automobilu, so zrýchlením z pokoja na 100 km/h iba za 4,8 sekundy. Pritom však toto vozidlo v kombinovanom testovacom cykle podľa metodiky EU spotrebuje len 3,76 litra nafty na 100 km (s emisiami CO2 na úrovni len 99 g/km).

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068271.jpg

Tento unikátny pomer medzi dynamickou jazdou a úspornosťou je výsledkom mimoriadne vysokej efektivity všetkých komponentov motora, ako aj inteligentného prepojenia výkonových schopností všetkých troch pohonných jednotiek a presne riadeného manažmentu energie, vrátane systému rekuperácie brzdnej energie (Brake Energy Regeneration).

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068708.jpg

Navyše, štúdia BMW Vision EfficientDynamics je koncipovaná ako takzvaný plug-in hybrid. To znamená, že sa lítium-polymérová batéria, umiestnená centrálne v pozdĺžnom sektore podlahovej plošiny a presne prispôsobená potrebám tohto hybridného športového automobilu, sa dá plne dobiť prostredníctvom pripojenia cez konvenčnú elektrickú zástrčku, a to iba za dve a pol hodiny. Pri využití režimu výlučne na elektrický pohon je dojazd s nulovými emisiami na vzdialenosť do 50 kilometrov. Na druhej strane, 24-litrová nádrž na naftu vystačí na dojazd vozidla do 700 kilometrov.

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068695.jpg

Práve športovým vozidlom, založeným na koncepte BMW Vision EfficientDynamics, zdôrazňuje mníchovská automobilka svoju poprednú pozíciu v oblasti produkcie športových automobilov s výnimočne vysokou efektivitou. Všetko je už pripravené na sériovú výrobu. Všetky sériové modely BMW sú dnes štandardne vybavené rozsiahlym súborom prvkov, zameraných na zníženie spotreby paliva a emisií CO2. Tieto inovatívne systémy sú združené pod hlavičkou filozofie BMW EfficientDynamics, pod ktorú patrí aj technológia BMW ActiveHybrid a výlučne elektrické pohonné systémy.

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068281.jpg

Do sériovej výroby a bežnej prevádzky sa dostali už dva modely s kombináciou spaľovacích agregátov a elektromotorov, špecifickou pre BMW: ActiveHybrid 7 a  ActiveHybrid X6. BMW Group zároveň intenzívne testuje v každodennej premávke MINI E; čoskoro pribudne aj BMW ActiveE, v rámci prípravy na veľkosériovú výrobu čisto elektrických automobilov, ktorá sa má začať v roku 2013 v továrni BMW Lipsku, v podobe nového vozidla Megacity Vehicle.

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068670.jpg

Aktuálne prezentovaný plug-in hybrid, pripravený na sériovú výrobu, je nielen ďalším míľnikom, signalizujúcim rozšírenie továrne BMW v Lipsku, ale aj demonštráciou stále pokračujúceho vývoja pohonnej koncepcie BMW ActiveHybrid. Tak ako Megacity Vehicle, aj športový automobil, postavený na báze konceptu BMW Vision EfficientDynamics, je príkladom toho, ako dokáže mobilita, orientovaná na budúcnosť, otvoriť nevšedné perspektívy.

Copyright manufacturer;bmw-vision-p90068297.jpg

BMW Group je jedným z najúspešnejších výrobcov automobilov a motocyklov na svete a zahŕňa značky BMW, MINI a Rolls-Royce. BMW Group ako globálna spoločnosť prevádzkuje 24 výrobných závodov v 13 krajinách a má globálnu obchodnú sieť vo vyše 140 krajinách. Vo finančnom roku 2009 dosiahla BMW Group objem globálneho predaja približne 1,29 milióna automobilov a vyše 87 000 motocyklov. Výnosy predstavovali okolo 50,68 miliardy eur. K 31. decembru 2009 zamestnávala spoločnosť na celom svete približne 96 000 pracovníkov.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri