Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Viac ako vydarený reštart Čierneho Balogu po desiatich rokoch

Tuesday, 09. 07. 2024 - 13:33, Miroslav Majláth   

Viac ako vydarený reštart Čierneho Balogu po desiatich rokoch

Presne po desiatich rokoch, na tridsiate výročie premiérových pretekov sa preteky automobilov do vrchu vrátili do Čierneho Balogu. A treba povedať, že návrat to bol viac ako úspešný.

 

jm1a3407.jpg

Podujatie ÚAMK PAV Brezno – Čierny Balog 2024 nastavilo latku organizácie veľmi vysoko. Všetko sa začalo predstavením pretekárov na breznianskom námestí v piatok podvečer, ktorého sa zúčastnilo množstvo divákov. Po tomto nádhernom úvode v nastavenom trende pokračovali aj víkendové preteky. Okrem sedemdesiatky jazdcov na pretekárskych špeciáloch sa divákom premiérovo predstavila aj „green divízia“, čo znamenalo, že trať absolvovalo aj päť elektrických vozidiel Ford Mustang. Okrem dobre zabezpečených pretekov, ktoré prebiehali viac, menej bez problémov, sa v Čiernom Balogu, konkrétne vo Vydrovskej doline konal aj festival. Tu bolo pripravených pre prítomných divákov množstvo atrakcií a koncertov na hlavnom pódiu. Samozrejme nechýbali ani atrakcie, či kolotoče pre najmenších návštevníkov. A na svoje si prišli aj gurmáni, ktorí mali možnosť navštíviť stánky s občerstvením. Jednoducho povedané, ten, kto navštívil podujatie ÚAMK PAV Brezno – Čierny Balog 2024 určite neoľutoval.

jm1a5554.jpg

Poďme však ešte k samotným pretekom. Najrýchlejším jazdcom na kopci v Čiernom Balogu sa po oba dva dni stal Petr Vítek jazdiaci na Osella PA30. V sobotu druhé miesto absolútneho poradia patrilo Václavovi Janíkovi na Norme M20 FC a tretie Davidovi Komárkovi na McLaren F1 Evo 2019. V nedeľu tvorili trojicu najrýchlejších opäť traja českí jazdci, pričom Vítek vyhral, na druhom mieste dojazdil Komárek a trojicu najrýchlejších uzatváral Marek Rybníček na KTM GTX-Bow.

asf72004.jpg

V rámci slovenských národných kopcových majstrovstiev bol po oba dva dni najrýchlejší Martin Juhás na formule Lola B03. V sobotu bral druhé miesto Stanislav Buzalka na Mitsubishi a tretie Michal Žiak na Škode Fabia. V nedeľu vystriedal na druhom mieste absolútneho slovenského poradia Buzalku Miki Čambal na Hyundai i30 N TCR.

jm1a5642.jpg

V medzinárodných majstrovstvách Slovenska bral v kategórii I. víťazstvo Rybníček, pred Buzalkom a Žiakom a v nedeľu bolo poradie Rybníček, Čambal, Žiak. V kategórii II. Po oba dva dni bral maximálny počet bodov Vítek. V sobotu patrilo druhé miesto Janíkovi, v nedeľu Juhásovi a trojicu po oba dva dni uzatváral Jaroslav Surowka na Norme M20.

jm1a5459.jpg

Majstrovstvá Slovenska pretekov historických vozidiel do vrchu poznali po oba dva pretekárske dni v absolútnom poradí rovnaké mená. Miloš Zmeškal, Gabriela Kramlová a Jozef Kafka.

jm1a6235.jpg

Podujatie ÚAMK PAV Brezno – Čierny Balog 2024 obnovilo po desiatich rokoch tradíciu pretekov automobilov do vrchu v Čiernom Balogu. Organizátor, Ústredný automotoklub Slovenská republika, sa svojej činnosti ujal ako sa patrí, čoho výsledkom bolo jedno úspešné podujatie spojené s festivalom a množstvom noviniek. Za prípravu a priebeh podujatia dostal okamžite aj pochvalu a uznanie medzinárodnej jury, pričom spokojní odchádzali aj českí jazdci a funkcionári. Tým sa splnil aj sen organizátora Juraja Smrečana, ktorý preteky automobilov do vrchu v Čiernom Balogu pred tridsiatimi rokmi zakladal. Veríme, že toto bol iba začiatok úspešnej každoročnej tradície a preteky v Čiernom Balogu budú pokračovať aj o rok. Nový asfalt a priestory vo Vydrovskej doline si to doslova žiadajú.

jm1a6081.jpg

Miro Majláth
tlačový tajomník
ÚAMK PAV Brezno – Čierny Balog 2024

asf72806.jpg

ÚAMK PAV Brezno - Čierny Balog 2024



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri