Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

„Vesničko má oždianska" s Igorom Drotárom

Tuesday, 14. 05. 2013 - 09:18, Martin Trenkler   

„Vesničko má oždianska

Igor Drotár má za sebou prvé podujatie tohtoročnej sezóny Majstrovstiev Slovenskej republiky pretekov automobilov do vrchu. V Ožďanoch neďaleko Rimavskej Soboty naňho čakalo viacero prekvapení, ale napokon aj trofejí.

Sobota ráno a cesta na Rimavskú Sobotu od Spišskej Novej Vsi bola ľudoprázdna. Vchádzam do nenápadnej dedinky Ožďany, schovanej kdesi za rýchlostnou komunikáciou R2. Kedysi šiel tadeto hlavný ťah na Košice. Dnes sem pritiahli len pretekárske autá a predražené stánky s mastným občerstvením. Uličky obce s ošarpaným kostolom zaplavil čulý pracovný ruch. Zvedavo si obzerám kopcový špeciál ŠKODA Fabia Igora Drotára, ktorý by mal mať v Ožďanoch svoju premiéru. Takmer šesťsto konských síl a tisíc kilogramov by seriózne prehovorilo tvrdej konkurencii do duše. Lenže nič také sa tu nekoná: to, čo pred sebou vidím, je Igorova klasická, stará, dobrá, verná Fabia WRC. Jeho rely špeciál. Na tom kopcovom nestihli pripraviť elektrické systémy. „Nevadí, všetko je v živote tak, ako má byť," skonštatoval večne optimistický Igor.

Tibor Szabosi;ibs0304-1.jpg

Ranné voľné tréningy využíval každý na spoznávanie trate a nastavovanie vozidiel. Hneď na prvej jazde čakám pri mieste brzdenia do prvého retardéra. Igor prešvihne nájazdovú rýchlosť, zablokuje predné koleso a auto sa jemne stočí do strany. V momente auto zrovná a preletí šikanou von z dediny, cez ďalší retardér, pár tiahlych zákrut a „vracákov" až do cieľa, len 2,8 km od štartovej čiary. Medzi divákmi som zbadal aj usmiateho Vlada Bánociho, jeho spolujazdca v rely.

Poobede už nasledovali dve ostré jazdy v dusnom, letnom počasí. Biela Fabia WRC s logami Liqui Moly napokon skončí prvú jazdu na piatom a druhú jazdu na štvrtom mieste v absolútnom poradí. Po sčítaní oboch jázd tak Igor figuroval na celkovo piatom mieste, za Jarom Krajčim (formula 3000), Martinom Koišom (kopcový špeciál Ford Fiesta), Jožkom Bérešom ml. (580 konských síl v Audi S1) a Jánom Miloňom (ŠKODA Fabia WRC).

Horúci deň na malebnom slovenskom vidieku sme zakončili vyhlasovaním cien v sále obecného úradu s pohárom erárneho, stolového vína a atmosférou z filmu Vesničko má středisková. Čarovné.

Tibor Szabosi;ibs0408.jpg

Zamračené počasie, prvé kvapky dažďa, hrozby búrok a neistota zavládli v nedeľu ráno depom Oždianskych serpentín. Po prvom tréningu stretávam Igora: „Predstav si, dnes sme obuli najhoršie gumy, čo tu máme, je chladno a ja som dal o dve sekundy lepší čas, než včera," zahlásil prekvapený Prešovčan a dodáva: „Tak ja neviem, asi som sa dobre zobudil..."

Napokon tretie a piate miesto z nedeľňajších ostrých jázd zabezpečilo Igorovi tretiu priečku v absolútnom hodnotení a niekoľko ďalších trofejí v hodnotení tried (štartoval v triede E1+2000). Zakaždým vyšiel na pódium s roztiahnutými rukami a oslavným „hurá!" Typický zabávač dal ale aj peknú ďakovnú reč usporiadateľom.

Tibor Szabosi;co8c7527-9.jpg

Slovo na záver má náš legendárny Prešovčan: „Zajazdil som si veľmi dobre, auto fungovalo skvele, trať je veľmi pekná a usporiadatelia urobili kus dobrej roboty. V malej, pomerne chudobnej lokalite dokázali, že keď sa chce, tak sa dá urobiť všetko. Čo sa mňa týka - v nedeľu trebalo trochu pritvrdiť, lebo som chcel byť rýchlejší, než v sobotu. Aj keď som asi urobil veľa radosti niektorým mojim konkurentom, ktorí ma chceli vždy poraziť a dávali mi to najavo. Ale ja sa teším s nimi. Zdalo sa, že počasie zamieša kartami, na čo som bol perfektne pripravený. Napokon to dopadlo aj tak dobre a myslím si, že konkurencia aj technika boli úžasné a jazdci vynikajúci." Na otázku, či by s pripravovaným kopcovým špeciálom zabojoval o vyššie priečky, odpovedal: „Som o tom presvedčený. To terajšie auto je predsa len od konkurencie o tristo kíl ťažšie a má o tristo koní menej, čo je obrovský rozdiel. Myslím si, že by som bojoval o prvé miesta v absolútnej klasifikácii aspoň s autami, aj keď nie s formulou. Ja som aj tak veľmi spokojný," dodal na záver Igor. Kopcový špeciál v jeho rukách hádam uvidíme už čoskoro.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;ibs0093-2.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri