Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Veľké interview s Thierrym Neuvillom

Friday, 20. 02. 2015 - 19:01, Katarína Ďurecová   

Veľké interview s Thierrym Neuvillom

Po Rally Sweden, kde Thierry Neuville vybojoval druhé miesto, sa na internete objavili dve zaujímavé interview (prvé pre iRally, druhé pre WRC.com) s týmto belgickým jazdcom. Prečítajte si jeho odpovede na otázky z oboch z nich.

iRally: Thierry, celej rally komunite a taktiež i celému svetu si predviedol jedno úžasné predstavenie. Povedz nám teraz s odstupom času niečo o celom víkende.
Thierry Neuville:
„Celý víkend bol veľmi dobrý, postupne to všetko naberalo na intenzite. Čo sa týka štartovacej pozície, tak pri prvom prejazde nás znevýhodňovala, ale pri tom druhom nám zase pomohla získať nejaký čas naspäť a to najmä vtedy, keď sa Mikkelsen a štartoval ako tretí a my ako piaty a rozdiel medzi nami bol malý. V sobotu večer sme ho dokázali dohnať."

Hyundai Motorsport;132492-neuville02swe15sv073.jpg

iRally: „Počas rally si dostal niekoľko prezývok, napríklad Thierry the Eagle (Orol Thierry), či lámač rekordov, čo ti celkom sedí. Ako si dokázal skočiť 44 metrov ďaleko?
Thierry Neuville:
„Nepočul som o nich, ale znejú zaujímavo... lámač rekordov? Rekord je pre mňa deväť titulov majstra sveta, takže najbližších niekoľko rokov máme čo robiť... A čo náš skok? Proste sme išli naplno. Musel som ísť čo najrýchlejšie, aby som získal nejaký čas na čelo, nemohli sme si dovoliť pribrzdiť a keďže je možné ísť do daného skoku aj bez brzdenia, tak sme to proste skúsili! Bol to pekný skok, pristátie ale bolo dosť tvrdé, ale zvládli sme to."

iRally: Po skutočne ohromujúcom výkone vo Švédsku bude od teba veľa ľudí očakávať, že v Mexiku budeš bojovať s Ogierom o víťazstvo. Minulý rok si tam skončil tretí, aké výsledok by si chcel dosiahnuť tento rok?
Thierry Neuville:
„V Mexiku to teraz bude kvôli pravidlám úplne iná situácia. Bude zaujímavé sledovať, komu to ako pôjde. Je tu zopár rýchlych jazdcov, ktorí budú štartovať neskôr - Kris Meeke, Dani Sordo, ale aj Paddon, ktorý je na šotoline veľmi rýchly. Veľa jazdcov, ktorí budú štartovať z dobrej pozície bude asi v prvé dni na čele. Ogier, ja a Mikkelsen budeme čeliť náročnejším podmienkam, bude to medzi nami veľký súboj. A kto zvíťazí? To netuším."

iRally: V poslednej dobe sa začínaš vyfarbovať ako majster stratégie s pneumatikami, máš niečo v zálohe i pre Mexiko?
Thierry Neuville:
„Je príliš skoro o tom hovoriť! Najprv musíme vedieť, aké tam bude počasie, každý rok sú tam menšie zmeny. V roku 2012 tam cez noc pršalo. Najprv musíme vedieť, aké budú teploty, podmienky na tratiach a až potom sa zameriame na stratégiu."

Hyundai Motorsport;132446-neuville02swe15am300.jpg

iRally: V sobotu a nedeľu sa s teba stala internetová hviezda, tesne pred RS21 si prekonal métu 100 000 fanúšikov na svojej fanstránke na Facebooku. Je vidieť, že máš veľa fanúšikov, ktorí ťa nadšene podporujú. Dodáva ti ich podpora určité povzbudenie, ktoré ťa tlačí dopredu ešte rýchlejšie?
Thierry Neuville:
„Myslím si, že pre každého jazdca je veľmi dôležité, aby mal maximálnu podporu rodiny, tímu a fanúšikov. Mám veľa fanúšikov na Facebooku, Twitteri, Instagrame, veľa z nich cestuje po celom svete na každé podujatie, kde štartujem, je to obrovské množstvo a sú tu vždy pre mňa! Vo Švédsku bolo na každej RS prinajmenšom 20 ľudí a je pekné mať takú podporu. Ďakujem."

iRally: „Nicolas Gilsoul ťa naviguje od roku 2011. Radi by sme sa o ňom dozvedeli niečo viac a akým spôsobom je jeho vplyv dôležitý pre tvoj úspech.
Thierry Neuville:
„Myslím, že vo WRC sme jeden z najúspešnejších a najmladších posádok. Počas posledných rokov získal veľa skúseností, najmä z európskeho šampionátu, kde navigoval Bruna Thiryho. Je to perfekcionista, dôležitý je preňho každý detail a nikdy nejde na rally bez toho, aby si svojim výkonom nebol úplne istý. Nikdy na nič nezabudne na rozdiel odo mňa... ja zabúdam na veľa vecí! Pamätá si každučký detail a to je, prečo nám to spolu ide perfektne."

Hyundai Motorsport;131162-neuville01mc15cm017.jpg

iRally: Viem si predstaviť, že Michel Nandan je s tvojimi výkonmi extrémne spokojný. Hyundai má obrovskú vieru v teba a tvoj talent, ale veľa ľudí si neuvedomuje koľko práce prebieha v pozadí z pohľadu konštruktéra. Som si istý, že veľa fanúšikov chce vedieť, čo presne robí Hyundai tým najlepším tímom pre teba a Nicolasa?
Thierry Neuville:
„Celý tím sa veľmi tešil na začiatok sezóny. Rallye Monte Carlo dokončili dve naše autá, Rally Sweden tri, sme druhí v šampionáte konštruktérov, len 13 bodov za Volkswagenom. Je to veľmi dobrý štart, najmä s prihliadnutím na to, že minulý rok bol náš debutový, nebolo až toľko času na vývoj auta a na začiatku tejto sezóny štartujeme ešte s autom z roku 2014. To ukazuje, že za krátky čas sa odviedol kus dobrej práce, ale samozrejme je toho ešte veľa čo zlepšovať. Každý pracuje naplno, ale nie je to jednoduché -čas uteká veľmi rýchlo pri vyvíjaní auta pre sezóny 2015/2016 a zároveň i vyvíjaní auta súčasného. Je to dosť práce! Musíme byť ale spokojní s našim výkonom, minulý rok sme boli jediným ďalším tímom, ktorý dokázal zvíťaziť, takže je tu veľa pozitív."

WRC.com: Top 5 v Rallye Monte Carlo, teraz druhé miesto vo Švédsku. Vynikajúci štart do sezóny.
Thierry Neuville:
„Áno, je to veľmi dobrý pocit, dosiahli sme niečo výnimočné - nielen pre nás, ale i pre tím. Samozrejme, nevyšlo nám úplne všetko a na Volkswagen sme niečo strácali a teda veľmi ťažko poraziteľní. Na náš výkon ale môžeme byť s Nicolasom pyšní. Od začiatku do konca sme pre výsledok urobili maximum - išli sme naplno a snažili sme sa vyhnúť chybám. Chýb sme nakoniec veľa neurobili. Myslím, že za celú rally som stratil tak 15 sekúnd. To nám veľmi pomohlo a dovolilo bojovať o víťazstvo. V nedeľu pre mňa bolo veľmi ťažké držať tempo."

Hyundai Motorsport;132450-neuville02swe15cm201.jpg

WRC.com: Na RS15 si skoro havaroval a prišiel o všetko. Nakoniec si tú RS ale vyhral.
Thierry Neuville:
„Druhý prejazd RS Fredriksberg bol hrozný. Aj keď sme do RS štartovali ako piaty, tak bola trať veľmi klzká a áno, zrejme som na to až príliš tlačil. Nechcel som si pripustiť, že čím viac som sa snažil, tým klzkejšia bola trať. Mali sme tam niekoľko skutočne veľkých krízových situácií a vtedy mi Nicolas povedal, nech spomalím, lebo takto RS nedokončíme."

WRC.com: Ako veľmi konkurencieschopný je teraz Hyundaiu i20 WRC z minulého roku?
Thierry Neuville:
„Je pre nás veľmi ťažké bojovať s tými najlepšími špeciálmi, ale počas roku sme spravili obrovský pokrok a ešte máme niečo v zálohe. Samozrejme, našim cieľom je raz byť v pozícii, kde budeme môcť o víťazstvo bojovať na každom podujatí. To, čo sme dokázali na tomto podujatí, je veľký úspech, ktorý nás do budúcnosti ešte viac motivuje."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri