Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Veľké interview s Krisom Meekom (druhá časť)

Saturday, 03. 01. 2015 - 08:56, Katarína Ďurecová   

Veľké interview s Krisom Meekom (druhá časť)

V sľúbenej druhej časti interview Krisa Meeka pre britskú verziu magazínu Evo sa tento britský jazdec rozhovorí o atraktívnosti áut skupiny B v porovnaní so súčasnými WRC špeciálmi, o kategórii R-GT, o svojom vysnenom rally aute, záľubách, či o svojom názore na enduro preteky a prípadný návrat Safari Rally. Prvú časť interview môžete nájsť tu.

V istom zmysle je to škoda pre divákov - auta sa už nejazdia tak extravagantne...
Kris Meeke:
„Ok, možno nie sú také atraktívne v zmysle jazdy šmykom, ale rýchlosť je fascinujúca. Keď vidíte rýchlosť auta s výkonom 300 bhp, tak je to neuveriteľné. Oproti špeciálom skupiny B s výkonom 600 bhp sme na priemernej fínskej rýchlostnej skúške na kilometer rýchlejší o 6-7 sekúnd a to všetko vďaka vývoju tlmičov, aerodynamiky a podobne. Surová rýchlosť súčasných áut je šialený.

Citroen Racing;140306-13-meeke-2.jpg

Čo si myslíš o novej kategórii R-GT, kde budú pretekať autá ako Tuthill Porsche 911?
Kris Meeke:
„Myslím si, že je to fascinujúce a výborné. Myslím, že sa z toho môžeme niečo naučiť. Vo Francúzsku boli dve alebo tri tieto Porsche a len ich zvuk bol úžasný! Každého fascinujú a vytvára to špeciálnu atmosféru. Myslím si, že niečo potrebné potrebujeme i pri WRC špeciáloch, nech ľuďom pri pohľade na ne padne sánka a keď ich budú počuť, tak sa im zježia všetky chlpy na tele. Nemyslím si, že R-GT je typom auta, ktoré by mohlo absolvovať celý šampionát, ale v zmysle uvedenia „klasík" pri predstavovaní kategórie trafili klinec po hlavičke. Myslím, že ich budúci rok bude viac a prilákajú aj divákov. Niečo také budeme potrebovať v roku 2017 pri uvedení novej generácie WRC špeciálov."

Pokiaľ by si si mohol vybrať hocijaké auto z histórie rally, pričom si nemôžeš vybrať svoje súčasné, ktoré by to bolo?
Kris Meeke:
„Peugeot 205 T16 Evo 2."

Citroen Racing;12-meeke-poland2014.jpg

A rýchlostná skúška, na ktorej by si si ho vyskúšal?
Kris Meeke:
„RS Motu, Rally New Zealand, 59 kilometrov. Mojim snom by bolo mať Metro 6R4, Audi Evo II a Peugeot na štarte tejto RS. Ten deň by som si rozhodne užil."

Máš popri WRC čas i na niečo iné?
Kris Meeke:
„Mám teraz malú dcérku (Kris a jeho manželka Danielle sa prednedávnom stali rodičmi), takže času je ešete menej, ale rád trénujem. Nemusíte byť olympijským veslárom, alebo byť schopný šliapať do kopcov ako Alberto Contador na to, aby ste mohli riadiť rally auto, ale potrebujete energiu na to, aby ste vydržali týždeň pod stálym tlakom. Zoznamovacie jazdy, média, samotná rally... to všetko zoberie veľa energie a na to, aby ste to zvládli, musíte byť fit. Mám rád cyklistiku, jazdím na cestnom i trailovom bicykli. Mám rád zjazd na horskom bicykli, ale tomu sa teraz venovať nemôžem, pretože potrebujem svoje končatiny nezlomené!"

Citroen Racing;140509-42-meeke.jpg

V roku 2012 si absoloval na motocykli preteky Baja 1000. Chcel by si si to vyskúšať i s autom?
Kris Meeke:
„Rozhodne, rád by som. Okrem zisku titulu svetového šampióna v rally je dobrodružný off-road ďalším z mojich snov. Absolvovať Baju na motocykli bola pre mňa obrovská vec. V roku 2012 som potreboval niečo, čo by ma zamestnalo, tak som si vzal svoje enduro a rozmýšľal som, čo je najväčším a najtvrdším podujatím, pokiaľ nerátam Dakar? Trochu ma podporil Red Bull, ale väčšinu z toho som si financoval zo svojho, išiel som 1280 míľ (2060 kilometrov) nonstop, 41 hodín na motorke cez polostrov Baja (Mexiko) a bolo to úžasné. Zamiloval som si to. Ok, v cieli som skolaboval a týždeň som sa dával dokopy, ale keď sa obzriete späť...urobí vás to silným a húževnatým."

Myslíš si, že prvky dobrodružných vytrvalostných pretekov by sa mali vrátiť do WRC?
Kris Meeke:
„Počas posledných 10, 15, 20 rokov sú rally čoraz kratšie a začínajú čoraz viac pripomínať šprinty. Denne absolvujeme dvakrát tri rýchlostné skúšky a všetko je to o čistých vedomostiach, tempe a rýchlosti - každú zákrutu musíte prejsť perfektne na to, aby ste vôbec mohli čo i len pomýšľať na najrýchlejší čas. Pokiaľ raz neskoro preradíte, tak najrýchlejší proste už nie ste. Po ceste sem som sa s pár ľuďmi rozprával o Safari Rally a bol by som rád, ak by niečo z toho bolo vo WRC. Trochu dobrodružstva, dovoliť podujatiam sa niekde zatúlať. V terajšom svete ovládanom médiami je to ale ťažké - všetko musí byť krátke, presné a stručné."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri