Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Bronzová sezóna 2014 Martina Kočiho

Sunday, 04. 01. 2015 - 17:11, Jozef Pisch   

Bronzová sezóna 2014 Martina Kočiho

Najstarší i najúspešnejší slovenský rally team Styllex motorsport sa v roku 2014 rozhodol pre účasť posádky Martin Koči a Lukáš Kostka v Majstrovstvách sveta juniorov JWRC s cieľom pódiového umiestnenia. Martinovi sa vytýčený cieľ podarilo splniť a tak vošiel do dejín slovenského motoristického športu ako prvý Slovák, ktorý vystúpil na stupne víťazov seriálu majstrovstiev sveta organizovaných svetovou automobilovou federáciou FIA. Na ceste k tomuto úspechu zaznamenal Martin ďalšie dva historické medzníky Slovenského motoristického športu - najskôr v Portugalsku ako prvý Slovák zvíťazil v rýchlostnej skúške a vo Fínsku zaknihoval prvé slovenské celkové víťazstvo v JWRC.

20141001-dsc-1698-2-2-1.jpg

S novým, pre JWRC v roku 2014 predpísaným, automobilom Citroen DS3 R3T i týmom Gekon Racing, ktorý automobil počas celej sezóny pripravoval sa Martin s Lukášom zoznamovali na najslávnejšej zimnej rally sveta - Rally Sweden. Citroen DS3 špecifikácie R3T Martinovi evidentne sadol, čo dokazovalo víťazstvo v kategórii automobilov s pohonom dvoch kolies. Legendárny John Haugland - pôsobiaci ako konzultant teamu - v tom videl dobrý signál Martinovho potenciálu. Priebeh sezóny ukázal, že sa nemýlil.

Juniorsky šampionát JWRC odštartovala Rally de Portugal. Posádka košického tímu Styllex motorsport príjemne prekvapila už na štvrtkovej diváckej super špeciálke v uliciach Lisabonu, kde obsadila druhé miesto, ktoré si v absolútnom poradí udržala aj po piatkovej etape. Významne k tomu prispelo pamätné, pre Martina i Slovensko prvé víťazstvo v rýchlostnej skúške v hodnotení juniorských majstrovstiev sveta. V sobotu ráno pridali Martin s Lukášom ďalší najrýchlejší čas, čo vytvorilo ideálnu východiskovú pozíciu k útoku na najvyššie méty. Zlomený brzdový kotúč na nasledujúcej, žiaľ najdlhšej rýchlostnej skúške, znamenal spomalenie i prechodnú stratu pozície. Vďaka konzistentnému výkonu počas celého dňa ozdobeného víťazstvom v poslednej rýchlostnej skúške sa podarilo udržať striebornú priečku aj pred nedeľňajšou etapou. Defekt predného ľavého kolesa v druhom z troch meraných úsekov nakoniec pridelil Martinovi Kočimu s Lukášom Kostkom bronzovú priečku stupňa víťazov Majstrovstiev sveta juniorov v rally.

20141002-dsc9154-2-1.jpg

Výborný nástup v prvej, štvrtkovej etape Rally Poland v piatok spomalilo poškodenie zadnej nápravy, ku ktorému došlo na rýchlostnej skúške v susednej Litve. Po promptnej oprave chlapci jazdili opäť pódiové časy. V najdlhšej - sobotňajšej etape Martinov návrat do čela súťaže spomalil defekt pravého predného kolesa. Vďaka vyrovnaným výkonom sa Martin s Lukášom v sobotu večer priblížili na dostrel tretiemu miestu v JWRC, od ktorého ich delilo iba 5,5 sekundy. V nedeľu ráno Martin zavelili k rozhodujúcemu útoku dvomi víťazstvami v rýchlostných skúškach. Poškodený tlmič a jeho následná nefunkčnosť zmenili útok na pódiové umiestnenie na rozumnú obranu výsledku, čo sa aj podarilo.

Martin s Lukášom nakoniec Citroen DS3 R3T so štartovným číslom 56 doviedli do cieľa druhej najstaršej rally sveta na štvrtom mieste juniorskej klasifikácie. Znamenalo to upevnenie tretej pozície priebežného hodnotenia Majstrovstiev sveta juniorov v rally JWRC. Od druhého Nemca Riedemanna ich delil iba bod.

20141115-dsc4196-2-2.jpg

Tri najrýchlejšie časy v prvých troch rýchlostných skúškach položili základy víťazstva hneď na začiatku ikonickej Rally Finland. Potešujúcim bolo, že Martin s Lukášom jazdili svoje tempo. Nasledujúce dva dni to postačovalo na zveľaďovanie náskoku, ktorý v piatok večer predstavoval takmer dve a pol minúty a v sobotu večer už komfortných štyri a pol minúty. Práve tieto pomohli zotrvať na vedúcej pozícii juniorského šampionátu aj po oprave zotrvačníka, ktorá si vyžiadala demontáž i spätnú montáž spojky a prevodovky. Prioritou najkratšej, nedeľnej etapy bolo sústredenie sa na výsledok

Martin Koči na automobile Citroen DS3 R3T zvíťazil v klasifikácii Majstrovstiev sveta juniorov na Rally Finland. Životný úspech iba 21-ročného Košičana je súčasne historickým úspechom slovenského motoristického športu. Stal sa tak prvým Slovákom, ktorý vystúpil na najvyšší stupeň Majstrovstiev sveta juniorov v rally. Víťazstvo je o to cennejšie, že fínska rally je mnohými odborníkmi i fanúšikmi pokladaná za vrchol sezóny.

page37-1006-full.jpg

Martin Koči: „Čo si môžem viac priať, ako po prvý krát zvíťaziť v JWRC práve na Fínskej rally, ktorá je pokladaná za kráľovnú rally. Ďakujem celému týmu." Lukáš Kostka: „Je to neskutočné premeniť prvý štart vo Fínsku na víťazstvo." Legendárny John Haugland to vyjadril s pohárom šampanského v ruke: "Chlapci, cez víkend som opakoval učte sa udržať víťazstvo! Dnes dodávam: Osvojte si to, budete to potrebovať!"

Po Fínskej Rally - tretej časti, šesťdielneho seriálu Majstrovstiev sveta juniorov JWRC postúpil Martin Koči na druhú priečku priebežného hodnotenia JWRC 2014. Od prvého Francúza Lefebvra delili Martina už iba 4 body.

Rally Deutschland bola jedinou, ktorú Martin Koči s Lukášom Kostkom v roku 2014 nedokončili. Náraz do stromu v úvodnej časti druhého prejazdu legendárnej - bezmála 43 kilometrov dlhej - rýchlostnej skúšky Panzerplatte spôsobil poškodenie súťažného automobilu Citroen DS3 R3T neumožňujúce pokračovať v rally.

page19-1002-full.jpg

V čase odstúpenia patrila Martinovi Kočimu tretia priečka klasifikácie Majstrovstiev sveta juniorov na Deutschland rally, ku ktorej výrazne prispeli víťazstvá dvoch zo siedmych sobotňajších rýchlostných testov. Vďaka veľkému náskoku z predchádzajúcich troch pretekov, predovšetkým však víťazstvu v Rally Finland udržala posádka týmu Styllex motorsport druhé miesto celkového hodnotenia Majstrovstiev sveta juniorov v rally JWRC 2014.

Po prvých 114,75 meraných kilometroch tvoriacich prvú etapu piatych pretekov JWRC - Rallye de France Alsace delilo vedúceho juniora od šiesteho iba necelých 27 sekúnd, čo sa prejavilo v neustálych zmenách poradia. Posádka košického týmu Styllex motorsport začala prvú etapu tretím najrýchlejším časom a počas celého dňa bola súčasťou vedúcej skupiny. V cieli siedmej rýchlostnej skúšky - pred sídlom Európskeho parlamentu v Štrasburgu - patrilo Martinovi s Lukášom zaslúžené tretie miesto klasifikácie juniorského šampionátu francúzskej rally.

20141003-dsc9531-2.jpg

Najrýchlejším časom hneď na prvom a druhým najrýchlejším na druhom sobotňajšom meranom úseku sa Martin priblížili k vedeniu v klasifikácii JWRC už iba o 5,2 sekundy. To už Martinovi s Lukášom zaslúžene patrila druhá priečka priebežného hodnotenia. Počas nasledujúceho tretieho sobotňajšieho rýchlostného testu sa prejavili problémy s prehriatymi brzdami, čo znamenalo výrazne spomalenie i koniec útoku. Snahe dôjsť do večerného servisu s čo najmenšou možnou stratou zabránilo úplné znefunkčnenie celého brzdového systému, ktoré si vynútilo nedokončenie druhej etapy. Do záverečnej nedeľnej etapy, nastúpil Martin Koči s penalizáciou za neabsolvované sobotňajšie rýchlostné skúšky.

Prehriatie bŕzd a následne znefunkčnenie najskôr predného a krátko na to aj zadného brzdového systému, zastavili úspešný útok Martina Kočiho na vedúcu pozíciu Majstrovstiev sveta juniorov 2014, keď sa posunul z druhej na štvrtú priečku celkového hodnotenia.

16-jwrc-finland.jpg

Víťazstvá v dvoch z ôsmych rýchlostných skúšok prvej etapy záverečného dielu juniorského šampionátu - Rally Wales GB boli jasným signálom, že Martin s Lukášom boj o medailové umiestnenie v juniorskom šampionáte nevzdávajú. Potvrdili to bezchybným výkonom v druhej etape, keď z ôsmych meraných úsekov boli päť krát najrýchlejší! Martin zahájil i ukončil sobotňajšiu etapu počítajúcu 113,74 ostrých kilometrov víťazstvom v prvej i poslednej rýchlostnej skúške, ku ktorým pridal ešte ďalšie tri najrýchlejšie časy. Dosiahol tak osobné maximum víťazstiev v jednej etape a po pripočítaní troch najrýchlejších časov (dvoch z prvej a jedného z poslednej etapy) i v pretekoch šampionátu JWRC. Ako sme práve prezradili vo víťaznom kurze Martin zahájil aj záverečnú etapu, v cieli ktorej mu zaslúžene patrilo druhé miesto v juniorskej klasifikácii Rally Wales GB. Výsledok je o to cennejší, že pre dvadsaťjedenročného Košičana to bol premiérový štart na legendárnej britskej rally vyznačujúcej sa sústavnými zmenami zablateného povrchu trate. Druhé miesto v Británii posunulo Martina s Lukášom späť na pódium tohtoročného juniorského šampionátu v rally, čím sa podarilo naplniť odvážny cieľ týmu Styllex motorsport pre sezónu 2014.

Martin Koči sa ako prvý Slovák postavil na stupne víťazov Majstrovstiev sveta organizovaných svetovou automobilovou federáciou FIA. Posádke košického týmu Styllex motorsport patrí bronzová priečka Majstrovstiev sveta juniorov v rally - JWRC 2014.

Peter Koči, Styllex motorsport team principal: „Nakoniec sa podarilo splniť odvážny cieľ zo začiatku sezóny - skončiť s pódiovým umiestnením. Myslím, že vzhľadom na profesionálny prístup Martina, Lukáša, Gekon Racing-u a celého týmu, je dosiahnutý výsledok ozaj zaslúžený."

Martin potvrdil svoj jazdecký potenciál, ale predovšetkým všestrannosť, keď dokázal zvíťaziť v minimálne jednej rýchlostnej skúške na všetkých výrazne odlišných pretekoch šampionátu JWRC Majstrovstiev sveta juniorov v rally 2014.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri