Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Testy

Toyota v Detroite odhalila koncept kupé FT-1

Wednesday, 15. 01. 2014 - 16:11, Ivan Václavík   

Toyota v Detroite odhalila koncept kupé FT-1

Na medzinárodnom autosalóne NAIAS 2014 v americkom Detroite (od 13. do 26. januára) predstavuje spoločnosť Toyota Motor Corporation (TMC) svoje kupé FT-1. Táto vývojová štúdia naznačujúcu budúce smerovanie dizajnu športových vozidiel značky Toyota.

toyota-ft-1-003g.jpg

Športové kupé FT-1 je vývojovou štúdiou, navrhnutou s úmyslom ukázať, čo je možné dosiahnuť v snahe ponúknuť atraktívnejší dizajn športových vozidiel prinášajúcich zákazníkom väčšiu radosť. Model vyšiel z pera dizajnérskeho tímu Calty Design Research (návrhárskeho centra automobilky Toyota v USA), ktorý tomuto konceptu vdýchol vášeň, založenú na dlhoročnej histórii športových vozidiel značky Toyota, siahajúcu až po slávny model 2000GT predstavený v roku 1967. Kupé FT-1 je vyvrcholením dlhodobej snahy návrhárskeho centra vytvoriť skutočne športový automobil. Centrum v Calty minulý rok oslávilo 40. výročie od svojho založenia.

toyota-ft1-10g.jpg

Pre exteriér FT-1 je charakteristický vzhľad pretekárskeho vozidla so zdôraznením tvarov ohraničených krivkami. Čelné partie zaujmú tvarovaným nárazníkom a vzhľadom, poukazujúcim na mohutný výkon tohto vozidla. Štúdia používa aj dynamické riadenie nasávania a odvodu vzduchu, rovnako ako nastaviteľné zadné krídlo v záujme optimálnych aerodynamických vlastností.

toyota-ft1-3g.jpg

K štylistickému stvárneniu klasického športového vozidla napomáha výrazné posunutie kokpitu FT-1 smerom k zadnej náprave, a tým aj k lepšiemu rozloženiu hmotnosti, vďaka usporiadaniu s pohonom zadných kolies. Okrem toho panoramatické čelné okno a bočné sklá priamo poukazujú na pôvodný dizajn modelu 2000GT.

toyota-ft1-4g.jpg

Interiér FT-1 bol navrhnutý s cieľom maximálne sa zamerať na samotné riadenie a vychutnať si pôžitok z ovládania vozidla, k čomu napomáha ergonomický kokpit s nízkym ťažiskom, dokonale zodpovedajúci športovému automobilu.

toyota-ft1-1g.jpg

Volant pripomína autá Formule 1 a prístrojový panel s opakovaným motívom trojuholníkov akcentuje pocity dokonalej súhry vodiča s jeho vozidlom. S ohľadom na čo najlepší výhľad z vozidla v zákrutách boli predné stĺpiky posunuté čo najviac dozadu. K jednoduchej ovládateľnosti prispieva aj prístrojový panel, kde sa všetky dôležité informácie zobrazujú nad volantom, aby ich mal vodič stále v zornom poli.

toyota-ft1-9g.jpg



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri