Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Tajomná Kia Optima Hybrid

Monday, 07. 03. 2011 - 10:10, Ivan Václavík   

Tajomná Kia Optima Hybrid

Priekopníkom nových technológií budúcich modelov značky Kia je Optima Hybrid. Tajomstvo je ukryté v podobe dômyselného a úsporného paralelného hybridného systému. Úplne nový sedan Optima Hybrid mal svetovú premiéru na autosalóne v Los Angeles v USA len pár týždňov pred ženevským autosalónom, kde ho Kia vystavila prvýkrát pred európskym publikom.

kia-optima-hybridg.jpg

I keď bol vytvorený predovšetkým s prihliadnutím na trh USA, pomerne dosť o nových technológiách pre automobily značky Kia napovedá aj európskym zákazníkom.

kia-optima-hybrid-engine.jpg

Spustenie sériovej výroby modelu Optima Hybrid je naplánované na september 2011. Sú známe už aj niektoré parametre: zrýchlenie na 100 km/h za 9,2 sekundy a maximálna rýchlosť 195 km/h. Benzínový motor s objemom 2,4 litra je spojený s malým elektromotorom a prostredníctvom šesťstupňovej automatickej prevodovky poháňa predné kolesá - bez tradičného meniča krútiaceho momentu.

kia-optima03g.jpg

Medzi benzínovým motorom a elektromotorom modelu Optima Hybrid je namontovaná špeciálna spojka, ktorá umožňuje odpojiť benzínový motor od pohonnej sústavy. Tento elegantný sedan vďaka tomu môže jazdiť pri rýchlostiach do 100 km/h v plne elektrickom režime s nulovými emisiami.

kia-optima01int.jpg

Pri rozjazde pracuje Optima Hybrid v elektrickom režime. So zvyšovaním rýchlosti vozidla spustí hybridný elektrický spúšťač a generátor (HSG) benzínový motor a spojka sa uzavrie, aby úlohu pohonu vozidla mohol prevziať benzínový motor.

kia-optima-hybrid-11.jpg

Elektromotor sa prepne do hybridnej prevádzky a podľa potreby slúži buď ako sekundárny motor (počas maximálneho zrýchľovania a pri jazde do kopca), alebo ako generátor na dobíjanie akumulátorov (pri jazde rovnomernou rýchlosťou a spomaľovaní). Pri každom zastavení vozidla na viac ako pár sekúnd sa benzínový motor automaticky vypne, aby sa šetrilo palivom a minimalizovali emisie.

kia-optimag.jpg

Akumulátory modelu Optima nebude potrebné vymeniť počas celej životnosti vozidla - najmenej 10 rokov, respektíve 240 000 km.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri