Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Svetovým autom roka je Nissan Leaf

Wednesday, 27. 04. 2011 - 11:10, Ivan Václavík   

Svetovým autom roka je Nissan Leaf

Ako priekopník na trhu vozidiel s nulovými emisiami začala automobilka Nissan novú éru elektromobilov uvedením modelu Nissan Leaf. Ide o prvý cenovo dostupný, masovo vyrábaný elektromobil, ktorý už získal množstvo medzinárodných ocenení vrátane prestížnej ceny Európske auto roku 2011.

nissan-leaf40753g.jpg

Teraz japonská automobilka so sídlom v Yokohame získala ďalší triumf - titul Svetové auto roku 2011. Elektromobil Nissan Leaf vyhlásili 21. apríla za svetové auto roku (The World Car 2011) na medzinárodnom autosalóne v New Yorku. V súboji o túto prestížnu cenu predstihol Leaf takých konkurentov ako BMW 5, či Audi A8.

nissan-leaf41154g.jpg

„Toto ocenenie je pre nás potvrdením, že Leaf, priekopník v stratégii mobility s nulovými emisiami, sa vyrovná svojimi jazdnými vlastnosťami, tichým chodom a dokonalým ovládaním aj automobilom so spaľovacím motorom," vyjadril sa prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Nissan Carlos Ghosn.

niss-leaf1063-big.jpg

Päťdverový hatchback Nissan Leaf je prvým plnohodnotným elektromobilom, určeným pre bežného motoristu. Podľa spoločnosti Nissan má pri plnom dobití dojazd okolo 160 km a dobitie batérií z elektrickej siete (220 - 240 V) trvá zhruba 8 hodín. Navyše nevypúšťa do ovzdušia žiadne emisie výfukových plynov. Vďaka nízkemu ťažisku mu nerobia problémy ani ostré zákruty, ktoré zdoláva takmer bez náklonu a nedotáčavosti.

nissan-leaf41166g.jpg

Prvý ročník súťaže o Svetové auto roku sa konal v roku 2004. Víťaza vyberá porota zastúpená novinármi z motoristických časopisov z Ázie, Európy a Severnej Ameriky.

nissan-leaf41169g.jpg

Nissan Leaf je dostupný v Japonsku, Spojených štátoch a na vybraných európskych trhoch. Na ostatné trhy bude uvedený v horizonte niekoľkých rokov. V súčasnosti ho vyrábajú v závode Nissan v japonskom meste Oppama. Na konci roku 2012 sa začne vyrábať aj vo firemnom závode v Smyrne, v štáte Tennessee (USA) a na počiatku roku 2013 tiež v závode Nissan v Sunderlande vo Veľkej Británii.

nissan-leaf40752g.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri