Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Štúdia Kia Cub prekvapením na Soul Motor Show

Thursday, 04. 04. 2013 - 12:35, Ivan Václavík   

Štúdia Kia Cub prekvapením na Soul Motor Show

Návštevníci Soul International Motor Show v Kórei boli prví, ktorým Kia Motors odhalila vo svetovej premiére svoje hlavné prekvapenie - koncept Kia Cub. Štvordverové kupé navrhol v dizajnovom centre spoločnosti Kia Motors v Soule dizajnérsky tím pod vedením prezidenta spoločnosti a šéfa dizajnu Petra Schreyera.

kiacub-1g.jpg

„Nová Kia Cub je kompaktné, štvordverové kupé so štyrmi miestami vytvorené s jasným zameraním na výkon a praktickosť," komentuje Thomas Oh, výkonný prezident Kia Motors Corporation. „Štýlom apeluje na trend mestských obyvateľov. Cub ponúka pohodlnú štvormiestnu kabínu, ktorá vytvára príjemný pocit, ale zároveň prináša každodenné výhody."

kiacub-4g.jpg

Vonkajšie línie tejto štúdie zdôrazňujú, že ide o elegantné malé vozidlo s veselou tvárou a odvážnou povahou. Konštrukčné vlastnosti, ktoré vytvoril Peter Schreyer pre Kia Kee 2+2 v roku 2007, sa vrátili v novej podobe. Predná maska je štylizovaná tak, aby bola opticky širšia a linka v hornej časti čelného skla nesie identický motív, ktorý už poznáme z modelov Kia Optima, Sportage a Cadenza.

V prednej mriežke s farbou karosérie je integrované turbodúchadlo pre prívod vzduchu. Štúdia CUB je dlhá necelé štyri metre, má protismerne otvárané zadné dvere a interiér je bez tradičného B-stĺpika, čo umožňuje pohodlné nastupovanie na zadné sedadlá. Na spodnú časť predných dverí dizajnéri umiestnili zaujímavú „plutvičku", ktorá okrem estetického dojmu spĺňa aj aerodynamické funkcie.

kiacub-2g.jpg

Svetlomety sú vybavené dvojbodovými LED svetlami, identické s tými, ktoré sa prvýkrát objavili na Kia Quoris - vlajkovej lodi značky. Blatníky dverí doslova aerodynamicky obtekajú veľké 19-palcové kolesá z ľahkých zliatin, aby ešte viac zvýraznili mohutnosť štúdie pri pohľade zboku. Aj zadné koncové LED svetlá dotvárajú prémiový pocit exteriéru a linka zadnej časti, odvodená z konceptu Kia Kee, podčiarkuje šírku vozidla.

Štúdia má extrémne hladké tvary s minimálne odstávajúcimi spätnými zrkadlami, ktoré spolu s dotykovými kľučkami dverí zaručujú veľmi nízky aerodynamický odpor. Dvojfarebné lakovanie so športovými pruhmi naznačuje vysoký výkon, zatiaľ čo široká stopa dodáva impozantný postoj.

kiacub-3g.jpg

So štyrmi samostatnými sedadlami poskytuje interiér jedinečnú a príjemnú atmosféru. Kabína vytvára pocit luxusného kupé a je upravená v čiernej koži so žltými farebnými aplikáciami okolo sedadiel, kľučiek dverí a volantu.
Dizajn prístrojovej dosky sa inšpiroval očami šelmy. Jej centrom je minimalisticky ovládaný dotykový senzor. Pre väčšiu bezpečnosť posádky sú na volante integrované senzory, schopné sledovať dokonca vodičov pulz a biorytmus, čo by mohlo, napríklad, vodiča donútiť zastaviť sa na odpočívadle. Hlavica volantu obsahuje tzv. DIS regulátor (Driving Information System - informačný systém riadenia), pripojený ku kamere. Menu na stredovom displeji môže vodič ovládať aj jednoduchými gestami rukou.

Štúdiu Kia Cub poháňa nová verzia motora 1,6 l GDI, ktorý sa štandardne montuje aj do GT verzií modelov Kia Pro Ceed a  Kia Ceed, predávaných v Európe. Nový motor je vybavený dvojitým turbodúchadlom, ktoré dodávajú o 51% viac energie (204 koní) a o 60 % väčší krútiaci moment (265 Nm), než bežné agregáty s objemom 1,6 litra. Tento motor umožňuje európskym modelom Kia GT zrýchliť z pokoja na 100 km/h za 7,7 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 230 kilometrov za hodinu. Podobne ako GT verzie aj štúdia Cub disponuje šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Ďalšie informácie o plánoch posunúť koncept Kia Cub do sériovej výroby momentálne nie sú k dispozícii.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri