Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Športiak s karosériou kombi

Thursday, 16. 12. 2010 - 21:27, Ivan Václavík   

Športiak s karosériou kombi

Od roku 2012 začne fabrika Mercedes-Benz v Sindelfingene výrobu športového modelu s karosériou kombi (na základe modelu CLS), ale s výraznejšie klesajúcou zadnou časťou strechy.

mercedes-cls-kombi5152g.jpg

Predseda predstavenstva spoločnosti Daimler AG a riaditeľ divízie Mercedes-Benz Cars Dr. Dieter Zetsche konštatoval: „Mercedes-Benz svojím rozhodnutím postaviť model CLS Shooting Brake znova podčiarkuje vedúcu úlohu pri nových konceptoch vozidiel a v dizajne."

Štvordverovým coupé CLS definoval Mercedes-Benz v roku 2004 nový produktový segment a predal 170 000 kusov týchto áut po celom svete. Rozhodnutím postaviť model CLS Shooting Brake Mercedes-Benz znova podčiarkuje svoju vedúcu úlohu pri nových konceptoch vozidiel.

mercedes-cls-kombi5153g.jpg

V Sindelfingene v súčasnosti vyrábajú limuzíny triedy C, E a model T, ďalej triedu S a kupé CLS a CL, ako aj modely značky Maybach a vozidlá radu Guard. Najväčšia fabrika divízie Mercedes-Benz Cars na svete teraz získa v modeli CLS Shooting Brake doplnkový produkt. Nedávno tu tiež spustili výrobu modelu Mercedes-Benz SLS AMG a malosériovú výrobu triedy B F-Cell s palivovými článkami. Okrem toho od roku 2014 sa bude v Sindelfingenge vyrábať aj trieda SL.

Tému coupé svetovej verejnosti po prvýkrát prezentovali v apríli v Pekingu konceptom vozidla na autosalóne Auto China 2010. Tento náznak dizajnérov značky Mercedes, ako si dokážu predstaviť ďalší vývoj coupé, sa teraz stáva realitou. V roku 2012 bude CLS Shooting Brake na trhu v podobe sériového vozidla.
Model Shooting Brake disponuje expresívnymi tvarmi, ktoré demonštrujú silný príbuzenský vzťah s dizajnovou ikonou CLS. Novinka má dlhú kapotu motora, úzku grafiku okien bez rámov, dynamicky dozadu klesajúcu, až po zadnú časť pretiahnutú strechu.

mercedes-cls-kombi5154g.jpg

Ako vznikol pre Nemcov netypický názov Shooting Brake? Krátke vysvetlenie: Slovko Break alebo v anglickom jazyku rovnako znejúce Brake sa v minulosti používalo na povozy, do ktorých sa zapriahalo na zlomenie odporu neskrotných koní (to break) a ich túžby po pohybe (to brake), aby sa dali využívať ako pracovné kone. Keďže sa pritom vozy mohli ľahko poškodiť, používali sa iba nepotrebné, ktoré neboli využiteľné na iné účely. Povozy Break/Brake sa vždy vybavovali nanajvýš ľahkými, často variabilnými nadstavbami, ktoré slúžili napríklad len na prepravu loveckých potrieb. Jeden z takých povozov, ktorým sa chodilo na poľovačky (shooting), sa nazýval Shooting Brake alebo Shooting Break. V 60-tych a 70-tych rokoch boli vo Veľkej Británii populárne motorizované vozidlá Shooting Break - exkluzívne crossovery, ktoré spájali luxus a štýl typu kupé so zvýšenou ponukou priestoru a variabilitou.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri