Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Španielska kvalifikácia pravdy

Saturday, 14. 05. 2016 - 16:42, Ľuboš Kašický   

Španielska kvalifikácia pravdy

Katalánska trať spláchla všetky ambície súperov a ukázala pravú tvár Mercedesov.

Ak to po piatkových tréningoch vyzeralo pre Ferrari nádejne, tak dnes sa „červení" prebudili do reality. Počas celej kvalifikácie dominovali mercedesy a v závere nám ešte predviedli nádherný mikrosúboj o pole position. „Lewis bol dnes rýchlejší," s úsmevom priznal Nico Rosberg, ktorý však jedným dychom dodáva: „Zajtra v pretekoch to môže byť inak. Uvidíme, ako sa vydarí štart a od toho bude závisieť naša stratégia."

Hamilton musel po famóznej šnúre víťazstiev svojho kolegu už pomaly pociťovať frustráciu a ak sa jej chce zbaviť, tak musí nemeckého kolegu zastaviť. „Som šťastný, že sa to dnes podarilo," neskrýval spokojnosť Angličan. „Nico má veľkú formu a ja sa snažím krok po kroku zlepšovať. Tím tu odviedol výbornú prácu a doladili sme auto tak, že sa mi z neho podarilo dostať maximum. Očakávame vyrovnané preteky, kde bude veľa záležať na štarte. Popracujem na tom, aby som mohol pole naozaj využiť."

q3-ress.jpg

Okrem súboja v Mercedese sme videli ďalší zaujímavý mikrosúboj v tíme Red Bull, kde Max Verstappen hneď vystrkuje rožky a preukazuje svoj ospevovaný talent. To je nepríjemná situácia pre Daniela Ricciarda, ktorý musí ustáť pozíciu skúsenejšieho pilota. Najprv to tak síce nevyzeralo a v Q1 aj v Q2 bol rýchlejší Max. V závere kvalifikácie sa však Daniel vypol k výkonu a preskočil na tretie miesto, hneď za Mercedesy. Obhájil tým nielen svoju pozíciu v tíme, ale potvrdil aj zlepšenie výkonu RedBullu. „Som naozaj nesmierne šťastný, že tu sedím," radoval sa spontánny Austrálčan na tlačovke. „Pokúsim sa to zopakovať aj zajtra v pretekoch. Ukázali sme, že sme v lepšej forme, ako Ferrari, čo nebolo ľahké. Udržali sme však tempo a výsledok sa dostavil."

q-c.jpg

Za dvoma mercedesmi bude teda v nedeľu na štarte stáť nečakane dvojica redbullov, ktoré za seba odsunuli favorizované dvojička z Ferrari, ktorým po kvalifikácii sklapla sánka. Siedmy je Bottas, ktorého kolega Massa bol najväčším sklamaním kvalifikácie, keď sa neprebojoval ani do Q2! „To čo sa stalo je hanba," nedával si servítku pred ústa Brazílčan. „Nemali sme dosť času, aby som sa mohol vrátiť na trať. Je to frustrujúce."

q-e.jpg

Domácich fanúšikov potešilo ôsme miesto Carlosa Sainza a desiate miesto Fernanda Alonsa. Na deviatom dnes skončil Sergio Perez z Force India.

Kvyat, ktorého v RedBulle obetovali, aby zachránili Verstappena pred pazúrmi z Maranella, si na auto v Toro Rosso zvyká pomalšie a má problémy so zahrievaním pneumatík. Aj preto v kvalifikácii zaostal za tímovým kolegom Sainzom o päť miest. Rusa by sme však napriek všetkému nemali zatracovať.

Smutné časy nastali v tíme Sauber, ktorý sa nám prepadá. Auto, ktoré sa zdalo relatívne slušne v úvode sezóny, už nedokáže pre nedostatok peňazí na vývoj držať krok s konkurenciou a ostáva visieť v Q3 spolu s Manorom. Vyzerá to na smutný začiatok konca.

q-a.jpg

A čo môžeme čakať zajtra? Ak nič vážne nezomelie na štarte, tak to môže byť pekný súboj Hamiltona s Rosbergom. Osobne to viacej želám Nicovi, no obávam sa, že jeho víťazná šnúra zajtra skončí. Labilnejší Angličan bol kdesi zasa dobíjať baterky a z jeho energie by mal radosť aj Nicola Tesla. O pódium určite medzi sebou zabojujú tímy RedBull a Ferrari. Ešte skôr, než sa tak stane však všetci musia ustáť prvé kolo bez straty desiatky. Či to dokážu uvidíme o 14.00 nášho času.

Výsledky kvalifikácie:
1. Hamilton (mercedes), 2. Rosberg (mercedes), 3. Ricciardo (redbull-TAG heuer), 4. Verstappen (redbull-TAG heuser), 5. Raikkonen (ferrari), 6. Vettel (ferrari), 7. Bottas (williams-mercedes), 8. Sainz (toro rosso-ferrari), 9. Perez (force india-mercedes), 10. Alonso (mclaren-honda),...

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri