Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Sezóna F1 začala veľkou ranou!

Sunday, 20. 03. 2016 - 12:00, Ľuboš Kašický   

Sezóna F1 začala veľkou ranou!

A to doslova. Nehoda Alonsa s Gutierrez zmenila priebeh Grand Prix a zmarila šance Ferrari na víťazstvo.

Nezabúdajme však, že Mercedes zvolil tú najlepšie pneu stratégiu, zatiaľ čo Ferrari si vybralo mäkké pneumatiky. Prečo? Pretože v Barcelone nové Ferrari SF16-H naznačilo, že si lepšie rozumie s pneumatikami Soft a SuperSoft. „Červení" v Melbourne teda ukázali, že majú rýchlosť, no Mercedes to stále nestačilo. Evidentne to vyzerá tak, že počas zimy sa v Maranelle naháňali za koníkmi, no zjavne na úkor spoľahlivosti. Ale stále je to ten lepší prípad, ako keď auto je síce spoľahlivé, no nemá výkon.

Ferrari teda pre austrálsku grand prix zvolilo agresívnejšiu stratégiu, ktorá potešila jeho fanúšikov. V konečnom dôsledku sa však ukázala ako mylná. Räikkonen svojho vraníka v naháňačke za striebornými šípmi dokonca uštval a ani Vettel to nemal bezproblémové, keď ho o kúsok zdržala nevydarená zastávka v depe.

pir-m1c6803-alonso-car.jpg

Rozhodujúcim momentom bola však spomínaná havária Alonsa, ktorá privolala na trať safety car a znegovala definitívne „červené" snahy. Mnohí si dokonca myslia, že nebyť tejto udalosti, tak by Vettel vyhral. Lenže ten, kto sa prizrie lepšie vie, že Sebastian by musel ešte raz do depa a pritom nebol schopný utrhnúť sa konzervatívne jazdiacim mercedesom a vyjazdiť si potrebný náskok na extra PIT. Strieborní jednoducho jazdili, čo potrebovali a situáciu mali stále pod kontrolou. A nič na tom nezmenil, ani ich totálne zbabraný štart, keď ich v prvej zákrute odblanili piloti tímu Ferrari.

Na rozdiel od kvalifikácie boli preteky chvíľami aj zaujímavé a ponúkli zopár predbiehaní a dramatickú zápletku. Rosbergovo víťazstvo je však zaslúžené a určite mnohí radi vidia, že počas zimy nestratil niť na svoju víťaznú šnúru zo záveru vlaňajšej sezóny (15 víťazstvo, štvrté v rade).

pir-m1c7045.jpg

Pekne sa predviedli mladíci Verstappen aj Sainz. Zatlieskať za svoj premiérový výkon v F1 si zaslúži nový americký tím Gena Haasa, keď Romain Grosjean došiel na výbornom šiestom mieste! Ani Daniel Ricciardo nešiel zle a podarilo sa mu získať štvrté miesto a najrýchlejšie kolo pretekov. Melbourne však nie je dobrý okruh na objektívne porovnávanie výkonnosti tímov a tak budeme o kúsok múdrejší až o dva týždne po pretekoch v Bahrajne. Odhalená pravda však vypláva na povrch až po návrate kolotoča F1 do Európy.

Výsledky 32.GP Austrálie 2016 (Melbourne):
1. Rosberg (mercedes), 2. Hamilton (mercedes), 3. Vettel (ferrari), 4. Ricciardo (redbull-TAG heuer), 5. Massa (williams-mercedes), 6. Grosjean (haas-ferrari), 7.Hulkenberg (force india-mercedes), 8. Bottas (williams-mercedes), 9. Sainz (toro rosso-ferrari), 10. Verstappen (toro rosso-ferrari),...

pir-a1c0772.jpg

Stav MS (01/21):
Piloti: Rosberg 25, Hamilton 18, Vettel 15, Ricciardo12, Massa 10, Grosjean 8, Hulkenberg 6, Bottas 4, Sainz 2, Verstappen 1 bod.
Tímy: Mercedes 43, Ferrari 15, Williams 14, Red Bull 12, Haas 8, Force India 6, Toro Rosso 3 body.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri