Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Rona Dennisa odvolali z vedenia McLarenu!

Wednesday, 16. 11. 2016 - 12:06, Ľuboš Kašický   

Rona Dennisa odvolali z vedenia McLarenu!

Pamätáte si, keď približne pred 15 rokmi vyšachovali Nikiho Laudu z jeho vlastnej spoločnosti Lauda Air? Teraz sa toto isté stalo Ronovi Dennisovi v McLarene.

Britský obchodník (1.6.1974) prevzal kolabujúci tím McLaren za pomoci peňazí koncernu Philip Morris (Marlboro) v roku 1981. S Johnom Barnardom postavili revolučné auto (kompozitove šasi), s Mausourom Ojjehom ukecali Porsche na TAG Porsche, čo bol v tej dobe najsilnejší motor, a Laudovi ponúkol takú sumu, že Rakúšan sa vrátil späť do F1 a vyhral tretí titul. Potom prišlo legendárne obdobie Senna-Prost na McLarene-Honda a definitívne miesto Rona Dennisa v histórii F1, ako jedného z najväčších velikánov.

01-45.jpg

Ron je vedľa Bernieho ďalší britský geniálny mozog, ktorý sa upísal F1. Najprv využil kamarátstvo s Johnom Hoganom, ktorý šéfoval peniazom Philip Morris a prevzal vädnúci McLaren od Tedda Mayera, ktorý už zaspal dobu. Ešte prešibanejšie však bolo, že sa dal dokopy s Mausorom Ojjehom, ktorý do F1 prišiel s Frankom Williamsom a pomohol Williamsu postaviť ekonomicky základ tímu (možno si pamätáte, ako Regazzoni, Jones i Reuteman na pódiu nepili šampanské, ale ovocný džús). Dennis ukecal aj Ojjeha a ten nechal Williams a prešiel so svojimi peniazmi aj technickým potenciálom k McLarenu. Práve toto boli geniálne obchodné ťahy, ktoré urobili s Dennisa šťuku v F1 rybníku.

06-17.jpg

Po spomínanom období Prosta a Sennu prišlo spojenie s Mercedesom a ulovenie Adriana Neweya. Ďalšieho génia, ktorý postavil autá pre Häkkinena a Coultharda. Po odchode Hondy dokázal Dennis získať na svoju stranu potenciál Mercedesu, ktorý neskôr dokonca kúpil 40% akcií tímu McLaren a už to vyzeralo, že ho premení na vlastný strieborný tím. Tu sa však Ron Dennis zaťal a jednak zachránil McLaren pred stratou identity, no tým vlastne začal odháňať Mercedes od seba. Nemci postavili vlastný tím, keď kúpili zbytky tímu Honda v Brackley, ktoré udržal majstrovsky nad vodou Ross Brawn.

ron1.jpg

Mercedes ešte nejaký čas dodával motory, no bolo jasné, že spojenie speje ku koncu a od roku 2015 sa McLaren spojil znova s Hondou. Ešte predtým však zažil McLaren-Mercedes posledné zlaté časy s pilotmi ako Hamilton, Räikkonen, Button i Alonso.

03-34.jpg

Ron Dennis po kontraveznej špionážnej afére z roku 2007 (neoprávnene použili know how tímu Ferrari) odišiel z funkcie šéfa tímu v roku 2009 a na nejaký čas to prevzal Martin Whitmarsh. Martin bol skúsený obchodný riaditeľ, ale ako CEO nefungoval a Dennis sa po nejakom čase vrátil. V roku 2011 otvoril nové McLaren Production Centre, kde vyrábajú famózne športiaky. Od januára 2014 sa stal znova vrchným šéfom celej skupiny McLarenu.

10-15.jpg

Sľubované pokroky a návrat na výslnie sa však teraz už starnúcemu Dennisovi nedarilo. Odmietal znížiť hodnotu hlavného sponzora tímu a tak jeho McLareny už niekoľkorokov nemajú hlavného sponzora. „pod cenu nepôjdeme," stále tvrdí Dennis, no aj tým si pod sebou pílil konár. McLaren sa dostáva do zlých čísel a vrchná rada majiteľov sa rozhodla, že Rona Dennisa odvolajú z najvyššej výkonnej funkcie v McLarene.

11-7.jpg

Ron Dennis bol odvolaný 15. novembra 2016. funkčné obdobie mu uplynie v januári. Momentálne je na zahraničnej dovolenke a predycháva svoju porážku. Naďalej však ostáva vlastníkom 25% akcií celého koncernu, ktorý on pred 35 rokmi postavil znova na nohy.

07-9.jpg

Mimochodom, správa prichádza presne v čase, keď McLaren zarovnal svoj počet štartov vo formule jeden na 800. Z toho 182 veľkých cien vyhral a 158 z nich za éry Rona Dennisa, ktorý sa pričinil o 17 titulov majstra sveta!!!



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri