Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Bude Rosberg majstrom sveta?

Wednesday, 23. 11. 2016 - 16:21, Ľuboš Kašický   

Bude Rosberg majstrom sveta?

V nedeľňajšom finále sezóny F1 definitívne spoznáme meno nového majstra sveta.

Vždy je výborné, keď sa súboj o majstrovský titul natiahne až do posledných pretekov sezóny. Nevytratí sa napätie, ani záujem divákov a médií. V doterajšej 67-ročnej histórii sa o šampiónovi rozhodovalo v posledných pretekoch celkom 29-krát.

keke-a-nico2.jpg

Kuriózne je, že v roku 1982 sa práve až v posledných pretekoch stal majstrom sveta otec Nica Rosberga, Keke Rosberg. Bol to nesmierne turbulentný rok. Na trati zúrili tisíckoňové turbá a nie raz sa to skončilo tragicky. V prvej polovici sezóny to vyzeralo, že po titul si pôjde Renault, keď výborný vstup do sezóny mal Prost. Poruchové žlté turbo však stratilo dych aj body a do čela sa vyštveral John Watson s nový kompozitovým McLarenom. ani ten však ešte nebol zrelý na titul a po tragédii v Zolderi, kde zahynul Gilles Villeneuve sa o v polovici sezóny o slovo prihlásilo silné Ferrari. Didier Pironi preskočil hravo Watsona, no na Hockenheime nešťastne havaroval a do F1 sa už nikdy nevrátil.

1982-ferrari-pironi.jpg

Vo veľkej cene Švajčiarska, ktorá sa jazdila na francúzskom okruhu v Dijone vyhral jediné preteky v sezóne Keke Rosberg a tri veľke ceny pred koncom sezóny sa dostal do čela MS. Ostávala už iba Monza a Las Vegas. Watson bol jediný, kto ešte mal šancu, v prípade víťazstva, Rosbergovi titul vziať, no Angličan skončil iba druhý a Fín si piatym miestom (dva body) potvrdil zisk majstrovského titulu.

las-vegas-1982.jpg

Keke Rosberg je jediným pretekárom, ktorý vyhral titul s chudobným jediným víťazstvom. A v tej dobe to pre neho bolo zároveň premiérové víťazstvo. Neskôr k nemu pridal ešte štyri. Jeho syn sa narodil až o 2,5 roka neskôr, no už dnes má na konte 23 víťazstiev a kvality potrebuje potvrdiť titulom.

kekerosberg-swissgrandprix-dijon-prenois-podium-1982.jpg

Ako sa musia skončiť nedeľňajšie preteky v Abu Dhabi, aby Nico Rosberg mohol konečne oslavovať zaslúžený titul majstra sveta a vyrovnal sa tak svojmu otcovi? Počítajme spolu.

kalkulacia.jpg

Rozdiel je dvanásť bodov. Ak Hamilton vyhrá, tak Nicovi stači tretie miesto. Hamilton nesmie dôjsť horšie ako na štvrtom mieste, no za predpokladu, že Rosberg dôjde podľa nasledujúceho výpočtu. Piate a nižšie miesto pre Hamiltona znamená stratu nádejí. Pochopiteľné základný predpoklad je, aby obaja došli do cieľa. Pršať v nedeľu nemá a tak počasie karty miešať nebude.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri