Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1 ide do finále

Thursday, 24. 11. 2016 - 08:46, Ľuboš Kašický   

F1 ide do finále

Veľkolepé finále vo veľkolepom pozlátenom svete začína. Kto bude mať pevnejšie nervy a potrebný kus šťastia?

Za sedem rokov, čo je veľká cena Abu Dhabi v kalendári F1 sa stala jedným z jej vrcholov a pokojne ju môže prirovnať k Monte Carlu. Peniaze robia svoje a nezaprieme ani to, že sú tiež za tým, že okruh Yas Marina sa v posledných rokoch stal dejiskom finále MS F1.

15l.jpg

Abu Dhabi je hlavným mestom Spojených arabských emirátov a je zároveň najväčším zo siedmych emirátov. V tejto časti sveta sú zakázané prejavy náklonnosti na verejnosti a ich porušenie sa trestá väzením. Do basy sa môžete dostať aj za opilosť, no alkohol voľne nekúpite. Licenciu na predaj alkoholických nápojov majú iba hotelové reštaurácie. Zaujímavosťou pre nás je aj to, že voľným dňom je tam piatok a obchody majú vtedy obmedzené otváracie hodiny.

15a-3.jpg

Poďme sa však pozrieť na okruh. Ten je postavený na umelom ostrove! Areál trate má 162 hektárov a len paddock je na luxusných 41 tisíc metroch štvorcových. A nielen ľudia za oponou majú svoj luxus, ale aj diváci. Všetky miesta pre 50 tisíc divákov sú pod krytou tribúnov, aby sa neupiekli na slnku. Areál zahŕňa mimochodom okrem autoškoly, motokárovej dráhy a tlačového strediska pre 600 novinárov aj päťhviezdičkový hotel s 500 izbami! Kto však chce ísť na preteky do Abu Dhabi, tak by mal mať so sebou naozaj veľkú peňaženku. Aj zážitok bude obrovský.

15e-2.jpg

Okruh je vlastne súčasťou zábavného parku Ferrari. Projektoval ho Hermann Tilke, ktorý mal sem zakomponovať fragmenty najslávnejších svetových okruhov. Prepojil teda dvadsaťjeden zákrut rovinkami z ktorých tá najdlhšia meria až 1100 metrov a celý tento „zázrak" na hladučkom asfalte zabalil do jagavého zlatého pozlátka. Či sa to vydarilo, nech diváci posúdia sami.

15b-2.jpg

Preteky na okruhu Yas Marina nebývajú veľmi napínavé, no niekedy aj motyka vystrelí. Náboj im preto dodáva punc finále. O titule sa tu rozhodovalo v sezónach 2010 a 2014. Koho posunie na trón tohtoročné finále?

pir-preview-1.jpg

Kalkulácie sme si prešli už v minulom článku, tak teraz dodajme, že jazdiť sa bude na troch najmäkších zmesiach Pirelli (soft, supersoft a ultrasoft). Vlani tu vyhral Rosberg dvojzastávkovou stratégiou (10 a 31 kolo). Nemali však ultrasofty, ktoré poskytujú ďalšiu alternatívu. Dážď sa neočakáva. Majú to byť suché a horúce preteky. Štartuje sa o 17.00 miestneho času, čo znamená, že sa bude postupne stmievať a ochladzovať. Boli dokonca roky, keď výkyv teplôt bol naozaj extrémny. Uvidíme, ako to bude tentoraz. Štart pretekov, ktoré môžete sledovať zo štúdia F1 na TV Sport2 začína už o 14.00 nášho času a predzávodné štúdiu výnimočne aj s divákmi už o 12.30 CET.

st.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri