Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rally TT Vodafone Estoril-Portimão-Marrakech: 1. etapa

Monday, 07. 06. 2010 - 21:03, Michal Kostka   

Rally TT Vodafone Estoril-Portimão-Marrakech: 1. etapa

Prvá etapa novej rally odštartovala krátkou RS pre potešenie divákov. Portugalskí jazdci nedokázali využiť znalosť domáceho prostredia a víťazom sa trochu prekvapivo stal Leonid Novickij. Na druhom mieste sa po 3,8 kilometra dlhej RS ocitol Ricardo Leal dos Santos so starším BMW X5 a malý triumf bavorskej značky zavŕšil tretí Filipe Campos. Na krátkej trati sa nedalo získať viac než len pár sekúnd, celá prvá desiatka sa vošla do menej než dvadsiatich.

www.estorilportimaomarrakech.com;Filipe Campos / Jaime Baptista - BMW X3 CC

Prológ však bol len na zahriatie pred druhou RS dňa, 170,88 kilometra dlhou špeciálkou do Grândoly. V nej sa presadil Filipe Campos a s výrazným náskokom 4 min. 38 sek. si pripísal prvé etapové víťazstvo. Campos si uvedomuje svoju slabinu v porovnaní s inými jazdcami: „S jazdou v Afrike nemám skúsenosti a hoci som v Maroku absolvoval trojdňový test, je to málo a som jasne v nevýhode." Každá sekunda získaná na známych domácich tratiach sa mu môže v cudzej Afrike zísť.

Druhý Erik van Loon sa tešil z vydareného dňa a v dobrej nálade si chválil nové vozidlo: „Auto je fantastické, nebojím sa povedať že lepšie než vodič."

www.estorilportimaomarrakech.com;Erik Van Loon / Eric Verhoef - Mitsubishi Racing Lancer

Na fantastický výsledok z minuloročnej Rali Transibérico (2. miesto) sa snaží nadviazať Hélder Oliveira (Nissan Pathfinder), po prvom dni mu patrí tretia priečka. Výrazná nespokojnosť sa dala vyčítať z tváre štvrtého Miguela Barbosu. Už pred štartom sa sťažoval na svoj hendikep: „Podľa predpisov platných pre Svetový pohár som posudzovaný ako profesionálny jazdec, s čím ale nemôžem súhlasiť, keďže si jazdenie platím sám. Na aute musím mať reštriktor a kvôli tomu sme menej konkurencieschopní, ako by sme chceli." Náladu sa mu nezlepšila ani po prvej etape: „Po technickej stránke je auto v poriadku, do tohto terénu sa však nehodí. A ani navigácia nebola jednoduchá..."

www.estorilportimaomarrakech.com;Nuno Matos / Filipe Serra - Isuzu D-Max

Do prvej päťky sa dostal aj Eric Vigouroux, víťaz prológu Novickij s 15-minútovou stratou klesol na ôsme miesto. V triede T2 prvý a trinásty celkovo je Edgar Condenso (Isuzu D-Max), za sebou má však päticu súperov ktorí zaostávajú o menej než dve a pol minúty. V národnej triede T8 sa vedenia ujal Miguel Veloso (Nissan Navara).

Priebežné poradie po prvej etape:
1. Filipe Campos / Jaime Baptista       BMW X3CC                          2h 16m 00s
2. Eric van Loon / Eric Verhoef               Mitsubishi Lancer Turbo       + 4m 45s
3. Hélder Oliveira / José Marques         Nissan Pathfinder                  + 5m 55s
4. Miguel Barbosa / Miguel Ramalho    Mitsubishi Lancer Turbo      + 8m 44s
5. Eric Vigouroux / Alexandre Winocq    Chevrolet Silverado             + 10m 18s

www.estorilportimaomarrakech.com;Ricardo Leal dos Santos / Paulo Fiuza - BMW X5

Ešte pred autami sa na trať vydali motocykle a prvý najrýchlejší čas vôbec si na svoje konto pripísal národný motokrosový šampión Luis Correia (Yamaha YZ 450F). Cross country je pre neho celkom novou skúsenosťou a sám očakáva isté ťažkosti keď príde rad na navigáciu. Priebeh druhej RS však nenasvedčoval tomu, že by mal mať s touto úlohou výrazné ťažkosti a prvú etapu ukončil na druhom mieste. Do vedenia sa dostal Hélder Rodrigues a to aj napriek tomu, že počas etapy si odskočil natankovať: „Zašiel som si za asistenciou, aby som natankoval. Radšej takto stratím jednu minútu ako neskôr hodinu."

www.estorilportimaomarrakech.com;Hélder Rodrigues - Yamaha WR 450

Tretia priečka patrí Rubenovi Fariovi, ktorého počas európskej časti rally morálne podporuje Cyril Despres. S veľkou a ťažkou 690-kou KTM to mal na technických tratiach ťažké, jeho chvíľa by mala prísť až po vylodení sa v Maroku. Za vedúcou trojicou domácich jazdcov sa usadilo holandsko-francúzske duo Frans Verhoeven, David Casteu. Smola sa hneď zo začiatku prilepila na Mária Patrãa a Paula Gonçalvesa. Prvý po ceste prišiel o benzín a stratil desať minút, druhý riešil únik oleja a zaostal o takmer polhodinu. Zaujímavosťou je, že posledné štyri z celkom pätnástich motoriek v súťaži sú stroje s obsahom viac než 450 ccm.

www.estorilportimaomarrakech.com;Rúben Faria - KTM Rally 690

Priebežné poradie po prvej etape:
1. Hélder Rodrigues    Yamaha WR 450     2h 14m 50,6s
2. Luís Correia              Yamaha YZ 450 F               + 16.4s
3. Ruben Faria              KTM 690 Rally               + 2m 34,9s
4. Frans Verhoeven      BMW G 450 X                + 3m 27,3s
5. David Casteu            Sherco 450 Rallye        + 5m 07,6s



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri