Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Prvé víťazstvo pre Volkswagen Motorsport vo Švédsku? Hlúposť!

Sunday, 24. 02. 2013 - 15:00, Zdenka Frývaldská   

Prvé víťazstvo pre Volkswagen Motorsport vo Švédsku? Hlúposť!

Aj vy ste si prečítali niekoľko nadpisov a článkov o tom, že Volkswagen Motorsport dosiahol vo Švédsku svoje prvé víťazstvo v histórii? Pravda je však iná.

 

dppi-vwm2.jpg

"Švédsko Ogierovi zavoňalo, získal prvé víťazstvo pre Volkswagen Motorsport!" alebo "Sébastien Ogier vyhral Rally Sweden, doniesol prvý triumf pre Volkswagen". To sú nadpisy, ktorými boli preplnené francúzske i švédske noviny a mnohé internetové stránky po ukončení náročnej Švédskej rally. Kde je však skrytá pravda?

dppi-vwm.jpg

Ako uvádza portál redbull.com, je správne tvrdiť, že Ogierovo víťazstvo a porážka deväťnásobného majstra sveta Loeba bolo fenomenálne. No tvrdenia o tom, že to bolo prvé víťazstvo pre VW však nie sú správne. A prečo? Pretože v roku 1987, sa vtedy 31-ročnému Kennethovi Erikssonovi, podarilo na svojom Volkswagene Golf GTI 16V zvíťaziť na jednom z podnikov 13-dielneho svetového šampionátu WRC. Na toto víťazstvo sa však rýchlo zabudlo a dôvod bol úplne jednoduchý. 19ème Rallye "Marlboro" Côte d'Ivoire, na ktorom si Eriksson zapísal do pohára jazdcov 20 bodov, nebolo započítavané do pohára konštruktérov.

Vladislav Maschl;dsc-9923.jpg

FIA vtedy zmenila pravidlá pre výrobcov, "vďaka" ktorým sa dve podujatia do ich hodnotenia nepočítali. Pre rok 1987 to boli práve Rally na Pobreží Slonoviny a k tomu Rally na Novom Zélande. A tak Volkwagen Motorsport dostal do hodnotenia veľkú nulu. Erikssonovi však body pomohli aspoň k zisku 4.miesta vo svetovom šampionáte. Čiže Volkwagen už naozaj jednu rally vyhral, avšak nedostal za ňu žiadne body.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri