Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Opel sa vracia do motoristického športu

Thursday, 22. 11. 2012 - 13:52, Ivan Václavík   

Opel sa vracia do motoristického športu

Nemecká značka Opel zanechala nezmazateľnú stopu v histórii automobilového športu a teraz prichádza s výbornou správou: po krátkej odmlke sa táto značka vracia do motoristického športu. Diskutované dilema, či to bude rallye, alebo okruhy, má jednoduché rozuzlenie: Budú to automobilové súťaže i okruhy!

opel-adam-r2-astra-opc-rg.jpg

S najnovším modelom v portfóliu značky s názvom Adam sa Opel vracia do automobilového športu vo forme medzinárodného programu automobilových súťaží. A s novou Astrou OPC vstupuje na okruhové preteky v Nemecku.
V masovom automobilovom športe má Opel dlhú a úspešnú tradíciu. V oblasti automobilových súťaží sa orientuje na Európu. Popri ťažiskovom nemeckom trhu je veľký záujem o automobilové súťaže aj na všetkých hlavných európskych trhoch.

opel-adam-r52-g.jpg

Medzinárodná automobilová federácia FIA svojimi predpismi vytvorila základné mantinely s možnosťami pre rozvoj mladých jazdcov. Na ich základe pripravil Opel na sezónu 2013 súťažnú verziu modelu Opel Adam, ktorá zodpovedá propozíciám pre skupinu FIA R2.

opel-adam-r54-g.jpg

Opel získal pre svoje ambície spojenca v nemeckom automotoklube ADAC, ktorý má takmer identickú víziu podpory mladých talentov. Preto ADAC poskytne svoju organizačnú a športovú infraštruktúru pre spoločný projekt. Stratégia značky Opel je stanovená do roku 2016. V rámci nej bol vytvorený modulárny program rozvoja jazdeckých talentov, na základe ktorého môžu talentovaní jazdci zo seriálu ADAC Opel Rallye Cup postúpiť až na medzinárodnú úroveň.

opel-adam-r55-g.jpg

V prvých dvoch stupňoch sa bude používať pretekárska verzia modelu Opel Adam, v treťom a štvrtom stupni bude súťažným vozidlom Opel Corsa budúcej generácie.

opel-astra-opc-60-g.jpg

Práve na okruhoch bude od sezóny 2013 v štartovnom poli pretekov cestovných automobilov novým súperom Astra OPC. Vrcholným podujatím sezóny budú 24-hodinové vytrvalostné preteky na okruhu Nürburgring.

opel-astra-opc-63-g.jpg

Pripomeňme si, že najúspešnejšia éra značky Opel v histórii automobilových súťaží sa začala v polovici 70. rokov dvadsiateho storočia. Najmä vynikal Nemec Walter Röhrl, jeden z najlepších pretekárov rallye v histórii. V roku 1974 vybojoval titul majstra Európy s automobilom Opel Ascona A a tento titul opätovne získal v roku 1979 s modelom Ascona B. Korunou úspechu tohto pretekára z Regensburgu bol titul majstra sveta z roku 1982, ktorý Walter Röhrl vybojoval s legendárnym špeciálom Ascona 400.

opel-ascona-a91-g.jpg

Opel je rovnako doma aj na okruhoch. V pretekoch cestovných automobilov sa značka s bleskom v logu môže popýšiť množstvom úspechov na domovskom okruhu Nürburgring Nordschleife. Od roku 1993 bol favoritom fanúšikov Manuel Reuter, továrenský jazdec značky Opel, jazdiaci na špeciále Calibra V6. Najprv sa pretekal v seriáli DTM, v roku 1996 získal dvojnásobný majstrovský titul v nástupníckom seriáli ITC - v hodnotení jazdcov aj v hodnotení značiek.

opel-vectra-300-k59-g.jpg

K ďalším športovým míľnikom značky Opel patrí majstrovský titul z roku 1998 v hodnotení značiek na majstrovstvách cestovných automobilov STW s modelom Vectra a absolútne víťazstvo v pretekoch 24 hodín Nürburgring v roku 2003 s modelom Astra V8 Coupé.

opel-astra-opc-67-g.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri