Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Novinky na september (a ďalej)

Sunday, 04. 09. 2011 - 21:16, Michal Kostka   

Novinky na september (a ďalej)

Baja Poland (9. - 11. september)
Tretí ročník zrejme najpompéznejšej stredoeurópskej CC rally už klope na dvere. Organizátorom sa vďaka tesnej väzbe na Krzysztof Hołowczyca podaril husársky kúsok. Svoju účasť totiž avizoval tím X-Raid, ktorého je Hołowczyc členom. Okrem čerstvého víťaza Silk Way Rally príde aj legenda Stéphane Peterhansel, samozrejme s Mini All4 Racing, a tiež nová posila Aleksandr Mironenko. Táto hviezdna zostava a štedré finančné zázemie môže Poliakom dopomôcť k zaradeniu do Svetového pohára FIA na budúci rok.

Ostatní účastníci rally sú odsúdení bojovať o miesta za stupňami víťazov, prípadne čakať na chybu favoritov. Slawomir Wasiak môže byť čiernym koňom súťaže, pravdaže ak mu vydrží auto... Z Dřevohostíc do Poľska mieria dva špeciály Hummer H3 Evo, za volantom Miroslav Zapletal a Zdeněk Pořízek. Tretím z Českej republiky je Jiří Přibyl, všetci v triede T1. O ďalšie body do Zóny Strednej Európy idú v triede T2 bojovať Juraj a Danka Ulrichovci, konkurencia však bude veľmi silná a početná. Na štartovej listine je rovný tucet produkčných vozov, deväť je domácich. V kategórii quadov zatiaľ figuruje sedem jazdcov, medzi nimi aj Sandra Ulrichová, stále vedúca český šampionát.

Pre divákov je pripravených množstvo sprievodných akcií a to už od štvrtka 8. septembra. Simulátory jázd, RC modely, pálenie gúm, drifting a rôzne akrobatické kúsky, demolačné derby a tiež krásne dievčatá na každom rohu.

Michal Kostka;

Retro Rádió Nagykálló Kupa (23. - 25. september)
Pôvodne predposledná súťaž maďarského šampionátu sa po zrušení októbrovej Sandlander Kupa stala súťažou poslednou. Už po Hungarian Baja mohlo byť známe meno maďarského majstra pre rok 2011 a to v prípade že by vyhral Balázs Szalay. Úradujúci majster však svoju šancu prepásol, z Győru si odniesol len šesť  bodov. Po druhý raz v sezóne sa z víťazstva radoval Károly Fazekas, vďaka tomu sa dostal do tesného, len štvorbodového vedenia v priebežnom hodnotení. O majstrovi rozhodne posledná súťaž s centrom v obci Nagykálló. O treťom mieste je prakticky rozhodnuté, Erika Kordu by mohol len za veľmi nepravdepodobných okolností predbehnúť Imre Varga. V triede TH si to rozdajú András Zanyi a József Bognár. Jedinou už vopred známou istotou je celkové víťazstvo Zoltána Hangodiho v kategórii Quad. Veľká bitka však bude o titul vicemajstra, kandidáti sú hneď traja.

Michal Kostka;

Qatar International Baja (24. - 26. november)

Po piatich rokoch sa do medzinárodného kalendára cross country rallies opäť vracia exotická Qatar International Baja. Dva ročníky tejto púštnej rally sa konali v rokoch 2004 a 2005, následne súťaž ustúpila Ázijským hrám ktoré sa v roku 2006 konali práve v Katare. Teraz sa vracia ako súťaž kandidujúca na zaradenie do Svetového pohára FIA.

Od 18. septembra môžu posádky zasielať svoje prihlášky, uzávierka je 10. novembra. Samotná rally odštartuje prológom v piatok 25. novembra, v sobotu pokračuje druhou rýchlostnou skúškou a končí slávnostným ceremoniálom v Sealine Centre v Dohe. Štartovné pre autá je veľmi príjemných 1500 katarských rialov (cca 290 EUR), tímová prihláška je za 3000 QAR (cca 574 EUR). Delenie vozidiel je klasické podľa tried a skupín: T1, T2, T3, 2WD; benzín, diesel. Qatar International Baja je určená aj pre motocykle, pre ne je štartovné o čosi nižšie, 1000 QAR (cca 190 EUR) pre jednotlivcov a 2000 QAR (cca 383 EUR) pre tím. Rozdelenie kopíruje štandardný model: do 450 cm3, Open, Quad a klasifikácia žien. Najkrajší na štartovnom je dodatok týkajúci sa dokončenia súťaže - každý úspešný účastník dostane štartovné v plnej výške späť.

V prvom ročníku Qatar Baja zvíťazil Nasser Al-Attiyah s vozom Chevrolet Protruck, o rok neskôr prvenstvo suverénne obhájil už ako člen tímu X-Raid. V kategórii motocyklov bol v roku 2004 najrýchlejší Tim Trenker, nasledujúci rok ho na stupni najvyššom vystriedal Pau Soler. Aj quady mali dvoch víťazov, najprv to bol domáci Abdullah Al-Shamein, v roku 2005 zas Talian Angelo Montico.

Hail Rally;

Dakar Argentina - Chile - Peru 2012
Po troškách sa objavujú správy týkajúce sa Dakaru 2012. Po tom čo Volkswagen ukončil svoj CCR program sa zdá byť cesta k víťazstvu otvorená pre tím X-Raid. Nemci by mali do hry nasadiť hneď niekoľko vozov Mini All4 Racing, o overené BMW X3 CC ale určite neprídeme. Volkswagenu sa týka aj správa o zatiaľ poslednom dakarskom šampiónovi Nasser Al-Attiyovi. Z Wolfsburgu mu prišla ponuka angažmánu do továrenského tímu WRC, ktorú však odmietol. Obhajoba dakarského triumfu má pre neho vyššiu prioritu, s VW to však nepôjde.

Len pred pár dňami naznačil Orlando Terranova svoje plány na ďalší domáci Dakar. Mal by byť členom zostavy štyroch vozidiel, tímovým kolegom mu bude aj víťaz z roku 2009 Giniel de Villiers a ich autá budú údajne na svetovej úrovni, porovnateľné s vozmi X-Raidu. Rúško tajomstva v rozhovore pre terenowo.pl poodhalil Krzysztof Hołowczyc. Pôjde o novú juhoafrickú Toyotu so 4-litrovým motorom Lexus, prakticky nástupnícke vozidlo po úspešnom Nissane Navara.

Jaton Racing;

Od čias keď čílsky jazdec Carlo de Gavardo opustil svet jednej stopy, skúšal Dakar každý rok s iným autom. V roku 2008 to mal byť Chevrolet (v Európe známy ako Isuzu D-Max), v 2009 skúsil Buggy SMG a potom Hummer H3 v rámci tímu Robby Gordona. Tento rok pre nedostatok financií vynechal, v tom ďalšom odštartuje s novou Toyotou Hilux tímu 4WD Jaton Racing.

Po prvý raz by sa budúci rok na Dakare malo objaviť vozidlo poháňané elektrickou energiou. Vlastne vozidlá dve, každé iné. Jedným je malá a ľahká buggy McRae 4x2, s ňou by sa na Dakare mal predstaviť Tim Coronel. Za vývojom druhého stojí skúsený lotyšský tím OSC. Za základ špeciálu eO poslúžil spoľahlivý model OSCar 03 v ktorého útrobách sa nachádza šestnásť batérií.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri