Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Novátorská vízia malého Fordu B-Max

Monday, 18. 04. 2011 - 08:10, Ivan Václavík   

Novátorská vízia malého Fordu B-Max

Nová koncepcia dverí - konštrukcia bez stĺpika a dvoje posuvné dvere - je pripravená do výroby. Jednoznačnou výhodou Fordu B-MAX, ktorý mal premiéru na ženevskom autosalóne 2011, je lepší prístup do interiéru v danej triede, veľká praktickosť a flexibilita a tiež výnimočná bezpečnosť.

ford-b-max-06g.jpg

Dynamický, štýlový exteriér nadväzuje na víziu koncepčnej štúdie Iosis Max z roku 2009 a rozvíja motívy kinetického dizajnu značky Ford do nového formátu. Vo všestrannom interiéri sa spája priestrannosť a praktickosť s komfortom a luxusnými materiálmi, na aké sú zákazníci zvyknutí z oveľa väčších vozidiel. Vozidlo využíva pohonnú sústavu s najmodernejším jednolitrovým trojvalcovým zážihovým motorom Ford EcoBoost a funkciou Auto-Start-Stop.

ford-b-max-03g.jpg

Pri dĺžke niečo vyše 4 metrov je B-Max len o 11 cm dlhší než 5-dverová Fiesta a o 32 cm kratší než nový C-Max. S týmto naozaj kompaktným pôdorysom môže B-Max dokonale uspokojiť rýchlo rastúci dopyt po menších automobiloch, ktoré sú lepšie prispôsobené podmienkam v preplnených mestách, ale nie na úkor priestoru a komfortu v interiéri.

„Prostredníctvom vozidla B-Max sme chceli predstaviť našu víziu menšej verzie modelu S‑Max," povedal Martin Smith, výkonný riaditeľ pre dizajn spoločnosti Ford of Europe. „Chceli sme ukázať, že aj malý automobil môže byť vnútri veľmi priestranný a praktický, pri zachovaní elegantného, dynamického zovňajška, vďaka ktorému model S-Max získal takú popularitu."

ford-b-max-02g.jpg

Súčasne otvorené predné aj zadné dvere poskytujú skvelý prístup do interiéru cez obrovský, vyše 1,5 metra široký, ničím neprerušený otvor. To je približne dvojnásobná šírka oproti konkurenčným vozidlám s alternatívnymi riešeniami dverí, čo výrazne uľahčuje nastupovanie a vystupovanie cestujúcim na zadných sedadlách alebo nakladanie nákupu. Po sklopení zadných sedadiel, delených v pomere 60/40, a sedadla spolujazdca vznikne veľký nákladový priestor s plochou podlahou, do ktorého možno cez bočný prístupový otvor veľmi pohodlne naložiť aj skutočne objemné predmety, ako napríklad nábytok v demontovanom stave alebo bicykel.

ford-b-max-01g.jpg

Keď je sklopené sedadlo spolujazdca, do interiéru dostanete aj výnimočne dlhé predmety (až 2,35 m).
Prekvapujúco malý, trojvalcový motor Ford EcoBoost s objemom len jeden liter mal predpremiéru vo vozidle Start, vystavovanom na autosalóne v Pekingu v roku 2010. Predstavuje ďalší prírastok do globálnej rodiny motorov Ford EcoBoost. Má ultra nízke emisie CO2.

ford-b-max-05g.jpg

Rovnako ako 1,6 l a dvojlitrové štvorvalcové motory Ford EcoBoost, ktoré sa nedávno začali používať v stredných a veľkých osobných automobiloch Ford určených pre európsky trh, aj jednolitrový motor využíva priame vstrekovanie paliva, prepĺňanie turbokompresorom a dvojité nezávislé variabilné časovanie vačiek. Tým dosahuje výrazné zníženie spotreby paliva a emisií CO2. Trojvalcový motor Ford EcoBoost, ktorý má nahradiť väčšie konvenčné štvorvalcové zážihové motory, prechádza finálnym štádiom vývoja pred spustením sériovej výroby. Vo Forde B-Max spolupracuje s vysoko účinnou šesťstupňovou automatickou prevodovkou Ford PowerShift s dvojitou suchou spojkou, ktorá zaručuje nízku spotrebu paliva a dynamiku ako manuálna prevodovka.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri