Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Nový bezpečnostný systém pre triedu A a B

Wednesday, 13. 04. 2011 - 17:57, Ivan Václavík   

Nový bezpečnostný systém pre triedu A a B

Systém výstrahy pred kolíziou, podporovaný radarom, spolu s adaptívnym asistentom brzdenia, ktorý je účinný nielen v mestskej, ale aj v bežnej cestnej premávke, dostane ešte tento rok nová generácia Mercedesu triedy B. Len o niečo neskôr ho dostanú aj Mercedesy triedy A.

mercedes-a-new-004g.jpg

Stanú sa tak prvými vozidlami kompaktného segmentu na svete, ktoré budú mať túto účinnú bezpečnostnú technológiu.

„Naším cieľom je ďalej znižovať počet vážnych dopravných nehôd. Po podrobných analýzach dát z dopravných nehôd vychádzame z faktu, že pomocou tejto techniky na báze radaru bude možné zabrániť asi 20 percentám všetkých nehôd v dôsledku nájazdu zozadu, v ďalších 25 percentách bude možné znížiť závažnosť nehôd," zdôvodňuje inováciu vedúci vývoja bezpečnostných systémov značky Mercedes-Benz Ulrich Mellinghoff.

mercedes-a-new-007g.jpg

Systém výstrahy pred hroziacou kolíziou na báze radaru s adaptívnym asistentom brzdenia indikuje príliš malý odstup od vozidla idúceho vpredu, a to v rozmedzí rýchlostí od 30 do 250 km/h. Zistí, keď sa odstup zmenší. Ak hrozí nebezpečenstvo zrážky, vodič dostane vizuálnu a akustickú výstrahu. Systém tiež rozpozná stojace prekážky v smere jazdy a vydáva príslušné varovania. Reaguje aj na špecifické jazdné situácie, ako sú pohybujúce sa kolóny, a prispôsobí im spúšťací prah pre výstrahu adaptívneho brzdového asistenta.

Pri zistení hroziaceho nebezpečenstva zrážky nielen presne vypočíta brzdnú silu, potrebnú v ideálnom prípade na zamedzenie zrážky, ale čo najlepšie využije zvyšnú dráhu, ktorá je ešte k dispozícii. Tak má aj vodič idúci vzadu väčšiu šancu zabrániť nárazu zozadu.

mercedes-a-new-009g.jpg

Nastavenie brzdného tlaku systém reguluje podľa meniacej sa situácie - ak vozidlo idúce vpredu zrýchli, tlak sa zníži a brzdenie sa obmedzí na aktivitu vodiča; ak sa vzdialenosť od idúcich a zastavujúcich vozidiel zmenší, brzdný tlak sa ešte zvýši. V prípade potreby sa súčasne môžu vo vozidle aktivovať i preventívne bezpečnostné systémy.

V Spojených štátoch má nájazd zozadu v súčasnosti na svedomí až 31 percent všetkých nehôd so zranenými alebo mŕtvymi, zatiaľ čo v Nemecku je to asi 22 percent.

mercedes-a-new-059g.jpg

Míľnikmi vývoja v oblasti bezpečnostných systémov spoločnosti Mercedes-Benz boli napríklad ABS (1978), asistent brzdenia BAS (1996), tempomat s reguláciou odstupu DISTRONIC (1998) a jeho inovácia DISTRONIC PLUS s asistentom BAS PLUS (2005). Premiéru mali nové systémy vždy v modeloch luxusných automobilov. 

mercedes-a-new-036g.jpg

Už dnes sa DISTRONIC PLUS a asistent brzdenia BAS PLUS tešia vynikajúcemu prijatiu u zákazníkov značky Mercedes. To ukázal aj nedávny prieskum medzi vodičmi, ktorých vozidlá sú týmito zariadeniami vybavené. Až 87 percent respondentov pozitívne hodnotilo výstrahu pri priblížení, 41 percent v priebehu jedného roka používania už zažilo zásah asistenta brzdenia BAS PLUS. Citáty vyjadrení vodičov hovoria samé za seba:

mercedes-a-new-049g.jpg

Stáva sa, že sa človek v aute rozpráva, a keby to nezapípalo, bol by som rovno napálil do auta predo mnou.

Človek nie je odkázaný len na seba a niekedy sa naozaj stane, že je nepozorný a vtedy jednoducho poslúži toto varovanie.

Podstatne to znižuje počet havárií po nájazde zozadu. Vždy sa vyskytne moment, keď človek nedáva poriadne pozor a vtedy raz-dva vletíte do auta pred vami. Zvuková výstraha hneď prebudí vašu pozornosť a vtedy to ešte dokážete ubrzdiť, ešte to stačí.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri