Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Na štartovej listine Dakaru 2012: Motocykle

Sunday, 27. 11. 2011 - 20:24, Michal Kostka   

Na štartovej listine Dakaru 2012: Motocykle

Od roku 2001, keď vybojoval pre KTM prvé víťazstvo legendárny Fabrizio Meoni, nespoznala rakúska značka na Dakare chuť prehry. Otázka pre rok 2012 znie: Zabráni niekto KTM získať jedenásty titul v rade?


KTM
Úloha to nebude ľahká, Rakúšania aj v nadchádzajúcom roku štartujú s dvojicou Marc Coma, Cyril Despres. Obaja veľkí rivali majú na konte zhodne po tri prvenstvá, ktoré získali pekne na striedačku. Od fabriky majú k dispozícii tú najnovšiu techniku a teda aj najlepšie šance nepustiť celkový triumf z rúk. S číslom jedna odštartuje obhajca Coma, víťaz troch podujatí tohtoročných Majstrovstiev sveta FIM. Nosiča vody mu v tíme MRW Rally Factory bude robiť Juan Pedrero Garcia.

KTM;

Cyril Despres sa tento rok objavil len na jednej súťaže zo seriálu MS, v Taliansku na Sardegna Rally Race skončil druhý za Comom. Prvenstvo po napínavom súboji získal na brazílskej Rally dos Sertoes, po prvý raz si skúsil Australasian Safari Rally, ktorá však nebola podľa jeho gusta. Na Dakare už tradične reprezentuje značku Red Bull, chrbát mu bude kryť tímová dvojka Ruben Faria.

Pre KTM sa, z celkom zrejmých dôvodov, rozhodla viac než tretina jazdcov. Vysoko má namierené Pal Anders Ullevalseter, zosobnenie konzistentnosti výkonov a premyslenej jazdy. Od debutu roku 2002 chýbal v elitnej desiatke len raz a to v roku 2005 keď odstúpil kvôli zlomenej ruke. Jeho vrcholom je druhá priečka z roku 2010. Podobne kvalitnými jazdcami s rovnakými ambíciami sú aj Jordi Viladoms či tohtoročný vicemajster sveta Jakub Przygonski.

casteu.fr;

Limit 450 cm3
Keď ASO pred rokmi oznámilo svoj zámer umožniť štart len motocyklom s kubatúrou do 450 cm3, vyvolalo to vlnu nevôle. Ukazuje sa však, že to bol krok správnym smerom. Na Dakar sa vrátili tradičné, overené značky Yamaha a Honda, pribudli tiež nové ako Sherco či Aprilia. Kým až do roku 2009 sa v prvej desiatke málokedy objavil iný stroj než KTM - väčšinou to bola Yamaha Davida Fretigného - v posledných troch ročníkoch sa súperi predrali až na stupne víťazov. Od roku 2012 na štartovej listine Dakaru stroje s vyššou kubatúrou už nenájdeme.

Fretigne;

Yamaha
Čerstvý majster sveta Helder Rodrigues bol vlani tretí, rok pred tým štvrtý. Práve on by mal držať vlajku Yamahy najvyššie. Z Francúzska budú za japonskú značku bojovať David Casteu (v roku 2007 2. miesto s KTM) a Olivier Pain (9. miesto v roku 2010), obaja si trúfajú na pódiový výsledok. Američanovi Jonahovi Streetovi sa na Dakare smola nevyhýba, ale vo chvíľach keď mu šťastie praje, dokáže sa držať poriadne vpredu. Podarí sa mu pri šiestom štarte vybojovať najlepší výsledok pre USA v histórii Dakaru? Najvyššie to zatiaľ dotiahli Jimmy Lewis v roku 2000 a Chris Blais v roku 2007, keď získali bronz.

Husaberg Rallye Racing Australia;

Husqvarna
David Fretigné  sa na Dakare objavil v roku 2004, hneď vyhral tri etapy a jediný z prvej desiatky nejazdil na KTM. Svoj veľkolepý boj proti rakúskej nadvláde zavŕšil tretím miestom v roku 2009, spojenie s Yamahou však patrí minulosti. Teraz spojil sily s Husqvarnou, nástupníckou značkou po BMW. Minulý rok musel účasť na Dakare odvolať kvôli zraneniu, rovnaká hrozba nad ním visela aj tentoraz. Napokon všetko dobre dopadlo a Fretigné sa na štarte objaví. V pätici jazdcov tímu Husqvarna má miesto aj päťnásobný víťaz Rally dos Sertos, Brazílčan José Hélio Gonçalves, zvaný Zé Hélio a tiež jeho portugalský menovec Paulo Gonçalves.

Francisco Lopez;

Honda
Jazdecká zostava Hondy naprieč tímami nie je ani zďaleka tak hviezdna ako má konkurencia, Team Honda Europe má však svoju tajnú zbraň. Čerstvý štvornásobný víťaz Baja 1000 Quin Cody pred rokom skončil deviaty, čo je tretí najlepší výsledok pre nováčika za posledných jedenásť rokov. Zrejme už navždy neprekonané zostane tretie miesto Austrálčana Andyho Haydona z roku 1998, pri jeho prvom a jedinom štarte. Aj v roku 2012 má Honda šancu získať tento vavrín, o tom ale trochu neskôr.

Husaberg Rallye Racing Australia;

Aprilia, Sherco
Nie všetky značky pokračujú v sľubne rozbehnutej dakarskej kariére. Kým Aprilia v tomto roku mala v štartovom poli trinásť strojov, na rok 2012 sú len štyri. Najhorúcejšie želiezko v ohni však zostáva. Francisco „Chaleco" Lopez to v roku 2010 dotiahol až na tretie miesto, tento rok oň prišiel v záverečnej etape a na budúci má ambície ešte vyššie. V tíme ho bude podporovať Alain Duclos. Štyri krát je v štartovej listine zastúpená aj značka Sherco a to prostredníctvom tímu Crocoaventures. Francúzskeho výrobcu ešte donedávna reprezentoval David Casteu, teraz je ich jednotkou Holanďan Frans Verhoeven.

Edouard Boulanger;

Zvyšok sveta
Malé ciele si nekladie austrálsky tím Husaberg, na Dakar 2012 pripravil štyri motocykle. Piatu „Husky" bude mať v rukách Švéd Thomas Berglund. Na továrenskej úrovni sa predstaví katalánsky Gas Gas, ktorý do svojich radov zlákal jednu z najžiarivejších hviezd ženského moto-športu, Laiu Sanz. Čoskoro 26-ročná Laia má na konte jedenásť svetových a desať európskych titulov v triale, v tomto roku na svojom prvom Dakare vyhrala medzi ženami. Na Dakare 2012 vytvorí tím s Marcom Guaschom. Po vlaňajšej premiére sa vracia španielska značka Rieju s Filippo Ciottim v sedle.

Gas Gas;

SK rastie, CZ klesá
Popularita Dakar na Slovensku rastie a hoci sa to týka len kategórie motocyklov, je potešujúce že počet našich jazdcov stúpa. 1. januára z Mar del Plata vyrazí kvarteto Slovákov, k skúsenej dvojici pribudnú dvaja nováčikovia. Ivan Jakeš sa rozlúčil s tímom KM Racing a budúci rok ho uvidíme pod hlavičkou vlastného tímu NAD-RESS Adventure. K dispozícii bude mať vlastného mechanika, trénera aj sprievodné vozidlo. Zo štyroch štartov s Yamahou videl cieľ len raz, v roku 2012 sa preto predstaví na BMW G 450 RR. Nová motorka je ľahšia, rýchlejšia, má lepšie rozloženú hmotnosť a aj to by malo Ivovi pomôcť k vytúženému dobrému výsledku.

Ivan Jakeš;

Na svoj tretí Dakar sa chystá Štefan Svitko, najlepší nováčik roku 2010. Do súťaže vstupuje s  identickým zázemím ako Jakeš, tiež bude mať svojho mechanika a trénera a aj sprievodné vozidlo. Vo farbách Oraving-Slovnaft Teamu odštartuje opäť s KTM 450. Po smolnom tohtoročnom odstúpení z priebežného siedmeho miesta bola motorka podrobená dôkladnej kontrole, priamo v KTM zrepasovali motory. Števo sa v rámci prípravy podrobil aj operačnému zákroku predlaktia, ktorý by mal zabrániť tŕpnutia rúk. Cieľom je vylepšiť si trinástu priečku z pred dvoch rokov.

Štefan Svitko;

Ako púšťou a navigáciou nepobozkaní vstupujú na pole diaľkových súťaží Dušan Čipka a Ján Zaťko. Pri svojej premiére sa rozhodli pre BMW G 450, stroje sú pripravené a v tejto chvíli už aj na ceste do Argentíny. Na Dakar idú bez prehnaných ambícií, s cieľom prísť až do cieľa.

Z Českej republiky mieri do Južnej Ameriky jediný jazdec a to Jan Veselý. Tak ako po uplynulé dva roky, ani teraz nejde útočiť na predné priečky ale užiť si a prípadne zlepšiť svoj predošlý výsledok.

Budúce hviezdy (?)
Niečo cez štvrtinu štartujúcich v roku 2012 tvoria nováčikovia, jazdci ktorí majú pred sebou svoj prvý Dakar. A aj medzi nimi sa skrývajú výnimočné individuality, ktoré môžu zamiešať kartami. Mladý Brit Sam Sunderland už roky žije a jazdí v Emirátoch, tento rok sa pustil do diaľkových súťaží. Rýchlosť mu nechýba, na Abu Dhabi Desert Challenge dokázal vyhrať dve etapy, na Australasian Safari tri. O dobrý výsledok ho obrali buď technické problémy, alebo nešťastné náhody (zrážka s kengurou v Austrálii) a, ako sa na Qatar International Baja práve presvedčil, aj navigácia. Na Dakare štartuje za Team Honda Europe.

Sam Sunderland;

Brazílčan Felipe Zanol tento rok na domácej Rally dos Sertoes až do samého konca naháňal favorizovaného Cyrila Despresa. Jeho strata na neporovnateľne skúsenejšieho súpera po desiatich etapách bola len štyri minúty, kým tretí v poradí strácal už vyše hodinu. Na Dakare ho bude podporovať brazílske zastúpenie KTM. S podporou materskej KTM zas štartuje dvojnásobný majster sveta v endure Johnny Aubert, v jeho prípade nepôjde o výsledok ale o sledovanie potenciálu. Viacnásobný šampión cestných vytrvalostných súťaží Matt Lagrive štartuje s Yamahou. Objavia sa tiež Chris Birch a Darryl Curtis, účastníci šialeností typu Erzberg Rodeo či Roof of Africa.

Felipe Zanol;

Aj tak sa dá
Možnosť štartovať na Dakare si na egyptskej Pharaons Rally vyjazdil Edouard Boulanger. Po dohode organizátorov ASO a JVD mali amatéri, ktorí na Dakare ešte neštartovali, šancu získať bezplatné štartovné na Dakar 2012. Stačilo k tomu byť najrýchlejší a to sa podarilo 32-ročnému Boulangerovi. Podobný benefit získal aj Marco Reinike. Čílska motocyklová federácia má od ASO k dispozícii divokú kartu a tú získal Reinike.

Hugo Payen;

Drvivá väčšina jazdcov si však musí peniaze zháňať sama, občas aj dosť kuriózne. Príkladom je Hugo Payen, muž so štartovým číslom 69. Už tento rok sa mu vďaka nemu podarilo získať drobný príspevok od spoločnosti Marc Dorcel, firmy zameranej na zábavu pre dospelých. Payen zvíťazil v hodnotení jazdcov bez asistencie (48. celkovo), čo sa pozitívne prejavilo na štedrosti netradičného sponzora. Nielen že mu na Dakar 2012 zafinancoval polovicu nákladov, ešte mu aj ozdobil motorku. Na boku jeho Yamahy teraz svoje vnady predvádza hviezdička Anna Polina.

Gilles Gard;

Šport víťazí
Gilles Gard je bojovník. Športovec telom aj dušou si v roku 2001 musel vypočuť hrozivú diagnózu: rakovina. Nad strašnou chorobou zvíťazil, tá sa ale o tri roky neskôr vrátila. Aj po druhý raz bol človek silnejší a to aj vďaka športu. V sterilnej izolácii cvičil Gilles na stacionárnom bicykli. Teraz je v perfektnej kondícii a pred sebou má športovú výzvu života: Dakar. Účasť na náročnej rally je pre neho ďalším spôsobom ako získať financie na nákup 12 bicyklov pre onkologických pacientov.
„Chcem ukázať, že rakovina sa dá poraziť, že si musíte veriť a že šport vám dáva väčšie šance na uzdravenie."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri