Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2012: Odkiaľ kam?

Saturday, 26. 11. 2011 - 20:22, Michal Kostka   

Dakar 2012: Odkiaľ kam?

Prvý január to nie sú len oslavy nového roka ale aj začiatok novej motoristickej sezóny. Už po tridsiaty štvrtý raz sa o jej zahájenie postará slávna Rally Dakar. Aj v roku 2012 zostane najznámejšia diaľková rally na území Južnej Ameriky a dokonca rozšíri pole svojej pôsobnosti. Po už známej Argentíne a náročnom Čile sa na mapu dakarskej rally premiérovo dostane Peru.

Kým Buenos Aires po uplynulé tri roky hostilo nielen štart, ale aj cieľ súťaže, tento rok obíde naprázdno. Úvod sa odohrá o čosi južnejšie, v meste Mar del Plata, kde sa v posledný deň roka 2011 štartujúci predstavia verejnosti. Z Mar del Plata zamieri peletón na východ a po dvoch dňoch sa stočí na sever, smerom k Peru. Argentínska časť súťaže sa nesie v znamení relatívne krátkych meraných úsekov (SS) - najkratší má len 60 kilometrov, najdlhší 326 km - a dlhých, únavných presunov z bivaku do bivaku.

mapa 34. Rally Dakar

Šiestou etapou prekročia účastníci Dakaru Andy a ocitnú sa v Čile, kde na nich čaká prvá z piatich atakamských etáp. Ôsmy januárový deň je zasvätený odpočinku unavených ľudí a oprave poničenej techniky. Na štart ôsmej etapy sa budú môcť postaviť všetci, ktorí sa do bivaku dostanú do šiestej večer predchádzajúceho dňa. Kilometre rýchlostných skúšok pribúdajú a vyvrcholia 557-kilometrovou deviatou etapou z Antofagasty do Iquique.

Jedenásta etapa Dakaru 2012 bude historická. Do zoznamu krajín, ktoré mali tú česť ležať na trase slávnej rally pribudne dvadsiata siedma a volá sa Peru. Prvým cieľovým mestom bude Arequipa, druhé najľudnatejšie mesto ríše Inkov. Cesta do mesta ležiaceho vo výške 2.335 m.n.m. bude pre každú z kategórií iná, najdlhšie na trati pobudnú motorkári. Pre nich je pripravený samostatný bivak do ktorého asistenčné vozy nesmú a jazdci sa budú musieť spoľahnúť len na seba. Peruánska púšť by podľa organizátorov mala ponúknuť majestátne duny a takmer nekonečné dunové polia. Po najkratšej, 29-kilometrovej rýchlostnej skúške 34. edície Dakaru nasleduje už len presun do Limy a oslavy ďalších víťazov najslávnejšej maratónskej rally sveta.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri