Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Magická Dobšiná

Saturday, 18. 07. 2015 - 18:18, Public relations   

Magická Dobšiná

V piatok prebehlo administratívne a technické preberanie súťažiacich na Dobšinskom kopci 2015. Po štvrtýkrát sa sem zišli účastníci Majstrovstiev Európy v pretekoch automobilov do vrchu, ktoré tento rok zaštítil prezident Slovenskej republiky, Andrej Kiska. Do hlavnej súťaže nastúpi 99 pretekárov a v Slovenskom kopcovom pohári ich odštartuje 20. Niektorých sme hneď vyspovedali pred štartom.

Jozef Pisch;0x8c9777.jpg

Lídrom priebežného poradia slovenského majstráku je Jozef Béreš mladší, ktorý to z Debrade nemá do Dobšinej ďaleko. „Je to domáca súťaž a preto sa neviem dočkať štartu. Od polovice sezóny idem na Škoda Fabii WRC a máme veľmi dobre rozbehnutú sezónu. Chcel by som to úspešne dotiahnuť takto až do konca. Mám radosť, že sa tu znova stretlo toľko kvalitných pretekárov, čo len potvrdzuje vysokú úroveň týchto pretekov."

Jozef Pisch;0x8c9733.jpg

Úradujúci slovenský kopcový šampión Igor Drotár (Mitsubishi Lancer) si však po dvoch druhých miestach na „Babe" a Jahodnej, a technických problémoch v Šternberku chce napraviť chuť. Zvlášť, ak mu Dobšiná sedí. „Aj tento rok som sa tešil na Dobšinú, pretože Dobšiná je pre mňa priam magická súťaž (preteky). Jazdí sa v nádhernej prírode a sú tu dobrí ľudia, čo je pre mňa ako balzam na dušu. Za posledné roky sa tu všetko zlepšilo a usporiadatelia nám dokazujú, že aj v takomto malom meste sa dokážu robiť veľké veci. 

Tibor Szabosi;h7p0431-1.jpg

Pred chvíľou som sa previezol po kopci a zaregistroval som veľa drobných zmien, ktoré zasa trať zlepšujú a robia bezpečnejšou. Je vidieť, že si tieto preteky vážia a robia všetko preto, aby preteky mali tu najvyššiu kvalitu, porovnateľnú so svetom. S priebehom sezóny som doteraz spokojný. Vnímam ju ako vojnu, pričom jednotlivé preteky sú ako bitky. Nie je preto podstatné, kto vyhrá bitku, ale kto vyhrá vojnu. Samozrejme, aj tu idem do toho s tým, že preteky chcem vyhrať. Ak sa to nepodarí, tak sa s tým dokážem vyrovnať. Taký je náš šport. Pochopiteľne, že chcem mať z výsledku radosť, ale ešte dôležitejšie je, aby som urobil radosť mojim fanúšikom."

Tibor Szabosi;h7p0394-3.jpg

Trojicu najlepších pretekárov v priebežnom poradí MSR uzatvára Ján Miloň (Škoda Fabia WRC). „Na Dobšinú sa veľmi teším, lebo je to jeden z mojich obľúbených kopcov. Je tu rýchla trať a nie sú tu zradné zákruty. Trať je pripravená perfektne. Pokiaľ ide o naše auto, tak si myslím, že sme pripravení dobre. A šance? Vždy sa snažím ísť čo najlepšie a dúfam, že sa mi konečne podarí preskočiť to magickú trojku a skončil, pri plne účasti silnej konkurencie, na lepšom mieste."

Jozef Pisch;0x8c9330.jpg

Medzi českých favoritov patrí Dušan Nevěřil jazdiaci na Norme M20FC. Pred dvoma týždňami bol na Pezinskej babe najrýchlejší, no tentoraz sú jeho ambície v silnej európskej konkurencii o trochu nižšie. „Prvýkrát som bol v Dobšinej v roku 2000 a vždy, keď sa tu jazdilo, tak som to nevynechal. Svojim profilom mi trať mimoriadne vyhovuje a preto tu chodím veľmi rád. Bol by som rád, keby som sa v tejto silnej konkurencii vmestil na pódium, no hlavné je dôjsť do cieľa zdravý. Tak si držme palce."

Tibor Szabosi;h7p0234-2.jpg

Ďalším zaujímavým českým pilotom je Dan Michl, ktorý prvé preteky sezóny vo francúzskom St. Jean vyhral so 480 koňovým Lotusom Evora 3000. Po nešťastnom pokračovaní sezóny v rakúskom Rechbergu vynechal niekoľko pretekov a prepadol sa v priebežnom poradí. S akými ambíciami prichádza do Dobšinej? „Dobšinská trať by mala nášmu autu vyhovovať. Chceli by sme vyhrať našu skupinu, no konkurencia je slušná, tak uvidíme. Sezónu nemáme rozbehnutú najlepšie, tak sa ešte pokúsime zabrať."

Jozef Pisch;0x8c9698.jpg

Pozornosť domácich bude pútať Dobšinčan Tomáš Fusko. Ako znáša tlak pred domácim štartom? „Dnes to ešte v pohode zvládam. Zajtra bude stres väčší, ale hádam to zvládnem a nesklamem svojich fanúšikov. Máme nové auto Škodu Fabia KIT CAR s ktorým som ešte nešiel. Je to jeho premiéra. Zajtrajšie tréningy nám napovedia viacej."

Tibor Szabosi;h7p0716-2.jpg

Za pozornosť stojí aj asi najmladší pretekár histórie Dobšinského kopca, iba 14-ročný (a šesť mesiacov) Denis Pavlík z neďalekého Betliara. Pre Denisa je Dobšinský kopec iba druhým štartom na kopci, keď debutoval na Jahodnej (predtým jazdil autokros). Ako to celé prežíva? „Je to niečo nové, pretože doteraz som na asfalte nejazdil. Auto je úplne iné a tak sme Jahodnú brali ako test pred Dobšinou. Veľa som sa toho naučil o aute (Škoda Fabia 1.4) a kopcoch a dúfam, že to využijem vo svojich domácich pretekoch na Dobšinej. Veľmi sa na preteky teším."

Tibor Szabosi;h7p0001-1.jpg

Momentálne už v Dobšinej odštartoval piatkový sprievodný program na Námestí Baníkov. Tréningové jazdy začínajú zajtra ráno o deviatej.

Ľuboš Kašický

Tlačové stredisko DK 2015



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri