Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Loeb prekvapivým víťazom katalánskej rely!

Sunday, 28. 10. 2018 - 15:54, Ľuboš Kašický   

Loeb prekvapivým víťazom katalánskej rely!

Po piatich rokoch upravila francúzska legenda historické tabuľky a posunula svoj počet víťazstiev na 79. Pre Citroen je to zároveň 99-te víťazstvo v rely MS.


„Nemôžem tomu uveriť," tváril sa zaskočený aj samotný Sebastien Loeb, ktorý naposledy zvíťazil začiatkom mája 2013 (Argentína). „Každý deň som sa ráno nevedel dostať do tempa. Dnes som sa konečne s autom zžil a mohol som sa do toho oprieť. Je to pre mňa veľká satisfakcia. Ešte stále tomu neviem uveriť, že som znova zvíťazil v podniku majstrovstiev sveta," krútil hlavou populárny Loeb, ktorého Citroen láme, aby štartoval v jeho farbách aj v nasledujúcej sezóne. Pomôže mu toto víťazstvo pri rozhodovaní? „Nepremýšľal som ešte o tom," zaháňal všetky otázky ohľadom nasledujúcej sezóny Francúz a užíval si svoj triumf.

Copyright manufacturer;2078730-7nssokp200.jpg

Katalánska rely bola však predposledným podnikom v dramatickom závere tohtoročnej sezóny a hoci všetko dianie trochu zatienilo prekvapivé víťazstvo „strateného syna", tak sme nemohli zabudnúť, že sa tu tvrdo bojovalo o každý majstrovský bod. Najhoršie dopadol Ott Tänak (toyota), ktorého včerajší defekt odhodil do druhej polovice prvej desiatky a dnes už iba paberkoval. Aj preto mu bodovo odskočili Ogier s Neuvillom. Estónsky pilot Toyoty po španielskej súťaži stráca 25 bodov a jeho šance na titul sa dostali už len do teoretickej roviny (musel by v Austrálii vyhrať a získať body aj v Power stage, no Ogier s Neuvillom by nesmeli v pretekoch dôjsť do cieľa).

Copyright manufacturer;2078670-l6xcnqa2sd.jpg

Po včerajšku to mal pekne rozbehnuté Latvala (toyota), no nezvládol to. Od rána len strácal a definitívne ho z hry o víťazstvo vyradil defekt v predposlednej ereske. Loeb teda preskočil Latvalu a už do konca súťaže vedúcu pozíciu udržal. Druhý sa však v tesnom závese na svojho starého rivala lepil Seb Ogier. „Myslím si, že som nemohol spraviť viacej pre víťazstvo. Som si istý, že Seb by urobil všetko, čo by bolo potrebné, aby môj atak odrazil. Dôležité pre mňa však je, že som za sebou udržal Thierryho," skonštatoval pilot tímu M-Sport, ktorý sa vďaka tomuto výsledku a bodom za druhý najlepší čas v Power Stage dostal do priebežného vedenia v šampionáte o tri body!

Copyright manufacturer;gm201812211.jpg

Thierry Neuville (hyundai) v závere tiež poriadne zatlačil a posunul sa už tesne za Ogiera na tretie miesto. V poslednej rýchlostnej skúške však dostal defekt a nakoniec bol rád, že skončil štvrtý a bral aspoň dvanásť bodov. „Evans predomnou vyhodil v zákrute nejaký kameň a ja som sa mu už nestačil vyhnúť," vysvetľoval príčinu svojho defektu v závere smutný Belgičan. To znamenalo, že nebral žiadne body za Power stage a po dlhej dobe stratil vedenie v priebežnom poradí. Rozdiel troch bodov na Ogiera je však nepodstatný a v Austrálii pôjde do tuhého.

Copyright manufacturer;2018spain-fd-206.jpg

Vo WRC2 nakonuec mladé ucho porazilo nového majstra sveta. Fín Kalle Rovanpera majstrovsky zvládol tlak od doťahujúceho sa Jana Kopeckého a uštedril českej posádke Kopecký - Dresler vôbec prvú porážku v tejto sezóne. Pre Škodu Motorsport to aj tam znamená krásny dabl a potvrdenie oboch majstrovských titulov. Premiéra VW Polo R5 ukázala, že autám to ide lepšie na šotoline, no na asfalte sa ešte vytrápili a možno k tomu prispela aj zlá voľba pneumatík. Petter Solberg síce skončil tretí, no s obrovskou stratou a Eric Camilli po včerajšom odstúpení skončil hlboko na chvoste.

ap02-kalle.jpg

Nasledujúci podnik je na programe 15.-18.novembra v Austrálii, kde sa má definitívne rozhodnúť o novom majstrovi sveta.

Výsledky katalánskej rely nájdete tu



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri