Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Klenot medzi klenotmi

Thursday, 10. 02. 2011 - 17:49, Eva Rihová   

Klenot medzi klenotmi

Každý má svojho obľúbeného jazdca a niektorí majú svoj obľúbený tím. Mnohí fanúšikovia Formuly 1 majú aj svoj obľúbený okruh. Keď niekto začal v 90-tych rokoch stavať okruh na zelenej lúke, dalo sa s veľkou pravdepodobnosťou predvídať, ako budú postavené zákruty a kde sa bude nachádzať hlavná rovinka. V dnešnom veku preferovania bezpečnosti s balíkom zmien urobených po smrti Ayrtona Sennu v roku 1994 sú okruhy navrhované tak, aby boli schopné skrotiť autá aj ich jazdcov. Nie vždy to tak bolo. Keď sa pred sto rokmi začalo pretekať, používali sa verejné cesty.

Martin Trenkler;4387112877.jpg

Stále okruhy neexistovali a až tlak verejnosti prinútil pretekárov opustiť otvorenú cestu. Snáď najväčšou účelovo postavenou traťou bol Nurburgring postavený na popud Hitlera tesne pred druhou svetovou vojnou. Takmer 23 km dlhý okruh sa točí okolo pevnosti Eifel. Avšak v polovici 70-tych rokov sa ukázal ako príliš nebezpečný. Vtedy sa začalo s opúšťaním starých tratí, z ktorých dnes zostala jediná, v uliciach Monaka.

Martin Trenkler;4413127300.jpg

Circuit de Monaco je mestský pretekársky okruh v uliciach Monte Carla a La Condamine ležiaci v okolí prístavu Monackého kniežatstva. Je to ten najkomplexnejší test jazdeckých schopností aký môže pilot Formule 1 počas jednej sezóny absolvovať. Jazdu na monackom okruhu najlepšie charakterizoval Nelson Piquet, ktorý povedal: „Je to ako pilotovať helikoptéru v obývačke.

Martin Trenkler;_w4d8420.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri