Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Jureňa majstrom FIA Zóny strednej Európy

Tuesday, 18. 10. 2011 - 19:09, Daniel Mandzi   

Jureňa majstrom FIA Zóny strednej Európy

Už počas roka sme informovali o tom, že trojica jazdcov EMS Racing Teamu sa aktívne zúčastňuje pretekov FIA Central European Zone Hillclimb Trophy 2011 aj ďaleko za hranicami Slovenska. Posledné podujatia tohto seriálu sa uskutočnili v prvý a druhý októbrový týždeň a zaviedli našich pretekárov až do Chorvátska a Talianska.

Tibor Szabosi;co8c5887-2.jpg

Zatiaľ, čo väčšina jazdcov Majstrovstiev Slovenska svoje súťažné vozidlá po Ostrej Lúke zazimovala do garáží, tak Peter Jureňa, Peter Ambrúz a Sergio Skarpíšek sa rozhodli ukončiť sezónu vo veľkom štýle. Vybrali sa do Chorvátska, aby tam absolvovali preteky automobilov do vrchu zaradené do FIA Zóny strednej Európy. Pripravená pre nich bola trať o dĺžke 3 260 metrov z Grudy do Ljuty, ktorej najjužnejší bod je vo vzdialenosti len približne 5 kilometrov od pobrežia Jadranského mora.

Tibor Szabosi;co8c6843-6.jpg

Dve tréningové a dve ostré jazdy tu absolvovala takmer päťdesiatka pretekárov zo siedmich krajín Európy. Absolútnym víťazom sa stal Boris Miljevič z Bosny a Hercegoviny na kopcovom špeciáli skupiny E2, Nissan Coloni. Na druhom mieste dojazdil domáci jazdec Niko Pulič na rovnakom aute a tú tretiu „bedňovú" pozíciu si po zaslúženom výkone odnášal Peťo Jureňa. Patrila mu takto samozrejme prvá priečka v skupine i triede. Zvyšní dvaja slovenskí jazdci obsadili 5. a 7.miesto v skupine.

dsc-0137.jpg

Väčšiu účasť ako v Chorvátsku, mali preteky v Taliansku. Na štart sa postavilo 230 jazdcov z Rakúska, Talianska, Slovinska, Nemecka a Slovenska. Keďže Peťo Ambrúz so Sergiom sa pobrali domov, našu krajinu tu zastupoval len Peter Jureňa. Trať bola tentoraz 6 600 metrov dlhá so štartom v Cividale del Friuli (Carraria) a cieľom v Castelmonte- Prepotto a väčším stúpaním ako v Chorvátsku. Aj s týmto sa však Púchovčan jazdiaci na Mitsubishi Lancer Evo IX dokázal vysporiadať a obsadil výborné 18. miesto v absolútnom poradí a 1.miesto v skupine N. Víťazom pretekov sa stal Talian Franco Cinelli na formulovom vozidle Lola B99/50, ktorý vyhral s obrovským náskokom desiatich sekúnd na svojich súperov umiestnených za ním.

Tibor Szabosi;co8c5976-5.jpg

Po sčítaní bodov nastal pre slovenského pretekára ďalší radostný okamih. Dva týždne po tom, čo sa Peter Jureňa stal Majstrom Slovenska v triede N, stal sa aj Majstrom FIA Zóny strednej Európy skupiny N i bez rozdielu tried. Absolvoval najviac podujatí a keďže na všetkých dosahoval skvelé výsledky, prvé miesto pripadlo práve jemu. Slovensko sa teda môže chváliť ďalším Majstrom Európy.

Text: Zdenka Tamášová

Tibor Szabosi;co8c4797-5.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri