Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Peter Florek majstrom Národného pohára PAV 2011

Wednesday, 07. 12. 2011 - 16:59, Zdenka Frývaldská   

Peter Florek majstrom Národného pohára PAV 2011

Bratislavský jazdec Peter Florek ukončil sezónu 2011 úspešne. Svoj desiaty ročník pretekania zavŕšil titulom absolútneho majstra Slovenska v Národnom pohári Pretekov automobilov do vrchu.

 

Tibor Szabosi;co8c6692-6.jpg

Peter Florek sa aktívne začal venovať motoršportu v roku 2002. Prešiel viacerými disciplínami, od cross country rally, cez rally, až sa túto sezónu objavil aj v pretekoch automobilov do vrchu. Absolvoval osem pretekov Národného pohára PAV, pričom na najvyššiu priečku sa postavil až sedemkrát.

Marián Bazala;vecer-majstrov-213.jpg

Aj keď sezóna Majstrovstiev Slovenska sa začala už v máji, jazdci Národného pohára si na svoje prvé podujatie museli počkať až do začiatku júna. To sa uskutočnilo v dňoch 4.- 5.6. na Jahodnej pri Košiciach. Trať dlhá 4 750 metrov hostila dokopy 11 jazdcov pohára, z ktorých bol po oba dni tým najrýchlejším práve Peter Florek. Jeho prvý štart na kopci s vozidlom Mitsubishi Lancer Evo VIII mu teda priniesol pekný úspech. „Jahodná bol pre mňa prvý pretek s novým autom a na novej trati. Podarilo sa mi vyhrať, bol to teda super začiatok sezóny", povedal Peťo. V absolútnom poradí pohára zvíťazil s viac ako 20 sekundovým náskokom pred svojimi súpermi.

Tibor Szabosi;co8c1359-1.jpg

Napriek tomu, že pretekári sa nestihli ani poriadne zahriať, nasledovala dvojmesačná prestávka. Spôsobená bola preložením Dobšinského kopca na neskorší termín kvôli asfaltovaniu trate. V prvý augustový víkend tak konečne prišiel na rad Jankov vŕšok. Aj keď sa očakávalo, že v rámci pohára nastúpi viac jazdcov ako na Jahodnej, opak bol pravdou, odštartovalo ich len deväť. Najsilnejším vozidlom v štartovej listine bolo Peťove Mitsubishi. O tom, že preteky vyhrá, nikto ani nepochyboval. Pomaly sa zrýchľoval a približoval aj jazdcom MSR. Jeho náskok činil počas oboch dní takmer pol minúty na ďalšieho pretekára. Polovica sezóny bola teda odjazdená a Peťo účinkoval v priebežnom hodnotení na prvom mieste svojej triedy i v absolútnom poradí.

Tibor Szabosi;t2c1004.jpg

Hneď týždeň po pretekoch pri Bánovciach, sa kopčiari presťahovali naspäť na východ, do Dobšinej. Čakala tu na nich známa, takmer sedemkilometrová trať, no na novom asfalte. Do pretekov nastúpilo 14 jazdcov pohára, čo bol napokon za celú sezónu najvyšší počet. Peťovi tu pribudlo viacero súperov, no tým najväčším bol Ján Barica na vozidle Subaru Impreza. Tým, že Peťo kopec nepoznal a navyše v sobotu ešte aj zapršalo, mal podmienky mierne sťažené. Aj keď sa snažil zajazdiť čo najlepšie časy, stačilo to len na druhú priečku v absolútnom poradí, za Baricom. Druhý deň bol už však iný. Peťo zajazdil v druhej ostrej jazde svoj najlepší víkendový čas, ktorý ho radil na prvé miesto. Objavili sa však prvé technické problémy. „Ledva som dojazdil, mal som od začiatku problémy s vynechávaním motora. Pred poslednou jazdou som chcel odstúpiť kvôli diferenciálu, z ktorého išli divné rany po prvej ostrej jazde, avšak po konzultácii s mechanikmi som nastúpil aj do poslednej jazdy, ktorú som napokon vyhral", informoval Peťo, ktorému z víkendových pretekov napokon putovalo domov 43 bodov. Aj keď to nebol plný zisk, už teraz bolo jasné, že majstrom prvého ročníka Národného pohára PAV sa stal Peter Florek.

Tibor Szabosi;co8c9902-5.jpg

Aj keď to nebolo nutné, v rámci tréningu a pre absolvovanie všetkých podujatí, si prišiel Bratislavčan zajazdiť aj na posledný dvojpretek sezóny, na Ostrú Lúku. Ešte pred samotným štartom sa objavili problémy s diferenciálom a vrátilo sa aj vynechávanie motora, no mechanici to stihli našťastie opraviť. Peťo tak mohol absolvovať dokopy všetkých osem súťažných jázd. Na najkratšom, len 2,6 kilometra dlhom kopci, mal jeho najlepší čas hodnotu 1:29,275, ktorý ho v danej jazde radil na skvelé 13. miesto v absolútnom poradí celých pretekov a na prvé miesto v Národnom pohári. Vedenie si udržal, a tak k nazbieraným bodom pribudli ďalšie, za dve prvé miesta. V celkovom súčte získal Peťo 193 bodov a okrem titulu absolútneho majstra si odniesol z tohto ročníka aj titul majstra triedy nad dva litre. „Veľmi sa teším na novú sezónu. Chcel by som poďakovať celému tímu Orsák Rallysport za prípravu auta, samozrejme aj mojim mechanikom, sponzorom, rodine, priateľom a všetkým, ktorí mi držali palce a podporovali ma", ukončil Peťo.

Tibor Szabosi;co8c3337.jpg

Zdenka Tamášová



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri