Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Jubileum, ako sa patrí

Sunday, 21. 07. 2013 - 21:55, Martin Trenkler   

Jubileum, ako sa patrí

Práve skončený jubilejný 30. ročník pretekov automobilov do vrchu, Dobšinský kopec 2013, dostal od divákov výbornú. Vynikajúce počasie, bohatá divácka účasť a fantastické súboje na trati. To všetko bolo zaslúženou odmenou pre organizátorov, ktorý sa celý rok snažili, aby všetko dopadlo ako má a Dobšiná sa aj na ďalší rok mohla objaviť v medzinárodnom kalendári Majstrovstiev Európy automobilov do vrchu.

lk-2013-jul21-dk-r1-023.jpg

Tento rok sa na štart v Dobšinej postavilo 143 pretekárov, čo je o dvadsať viacej ako vlani. Cieľ ich nakoniec videlo iba 108, no hlavné je, že nikomu sa nič vážnejšie nestalo a niekoľko problémov na trati si odniesli hlavne „plechy". Po vlaňajšom položení nového asfaltu povrch trate zjavne dozrel a aj on asi pomohol pilotom zajazdiť neraz výrazne lepšie osobné rekordy. Samozrejme, že najviac pozornosti si vyslúžil nový traťový rekord majstra Európy, Simone Faggioliho, ktorý Talian vyjazdil v nedeľňajšej prvej jazde. Jeho úroveň sa minimálne na rok zastavila na hodnote 2:21,898s.

Faggioli však nebol sám, kto vylepšoval svoju imidž. „Osobáky" sa podarilo vylepšiť prakticky všetkým hlavným favoritom. Nuž a možno aj to bude jedným z lákadiel, aby prišli do Dobšinej s ďalším pokusom o zlepšenie aj na budúci rok.

Tibor Szabosi;gh7p4433.jpg

Vidieť na trati spoločne formuly, placky aj plecháče sa najlepšie dá na kopci a diváci si to naozaj užívali. Okolo trate sa ich tento rok, aj vďaka predplatenému počasiu, zišli tisícky. V sobotu ich dokonca prišiel pozdraviť aj prezident Slovenskej Republiky, Ivan Gašparovič, ktorý bol, ako správny fanúšik automobilového športu, patrónom týchto vydarených pretekov. Okrem trate sa však diváci mohli každý večer stretávať aj na hlavnom námestí, kde bol pre nich pripravený spoločný program mnohých známych slovenských umelcov (napr. IMT SMILE,...).

Tibor Szabosi;gh7p3444.jpg

Mimoriadne úspešná kombinácia rýchlych a technických úsekov na dobšinskom kopci vie pilotov poriadne vytrápiť, no zároveň je pre nich výzvou, ktorej iba ťažko odolávajú. Aj preto ju väčšina opýtaných hodnotí veľmi vysoko a gratuluje organizátorom, že dokázali pripraviť tomuto krásnemu športu tak kvalitné podujatie. Už teraz sa všetci tešia (a my s nimi) na ďalší rok.

Tibor Szabosi;gh7p5428.jpg

Tibor Szabosi;gh7p6913-1.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri