Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Jubilejný 150-ty štart pre Daniela Elenu

Thursday, 01. 09. 2011 - 14:25, Katarína Ďurecová   

Jubilejný 150-ty štart pre Daniela Elenu

Najúspešnejší spolujazdec histórie Monačan Daniel Elena bude v Austrálii oslavovať svoj jubilejný 150-ty štart to WRC. Elena má ako navigátor Sébastiena Loeba na konte sedem titulov, 66 víťazstiev a 102 pódiových umiestnení, v majstrovstvách sveta ale v porovnaní s Loebom, ktorého jeho jubilejný 150-ty štart ešte len čaká, absolvoval o dve rally viac. V rokoch totiž štartoval 1997 a 1998 na svojej domácej Rallye Monte Carlo ako pilot navigovaný Olivierom Campanom.

„Bola to moja prvá rally... a moja prvá havária - na predposlednej rýchlostnej skúške, keď som vo svojej skupine viedol o dve a pol minúty. Vážne hlúpa chyba", spomína Daniel Elena na svoj štart v roku 1997.

Martin Trenkler;_m_01109.jpg

Elena ďalej pokračuje spomínaním na určité momenty jeho kariéry už so Sébastienom Loebom: „Nemám problém si spomenúť na dátum nášho prvého víťazstva, ktoré sa odohralo 26. augusta 2002 v Nemecku, pretože moja dcéra sa narodila tri dni po tom. Takmer som zmeškal pôrod", hovorí. Ďalším momentom je prvý titul, ktorý Loeb s Elenom získali v roku 2004 po Tour de Corse: „Ak by ste mi povedali pri mojich začiatkoch v tomto športe, že raz budem majster sveta, tak by som vám neveril. Ale sen sa stal skutočnosťou.."

Nie všetky spomienky sú ale pekné - Daniel Elena spomína i na úmrtie Michaela „Beefa" Parka v na septembrovej Rally GB v roku 2005. „Spoznali sme sa v roku 2000, keď sme so Sebom pretekali s Toyotou Corollou. Michael začínal svoju spoluprácu s Bakhashabom. „Beef" a ja sme sa stali blízkymi priateľmi. Jeho smrť ma hlboko poznačila. Zmenilo to môj život, ale i to je súčasťou našej práce", hovorí Elena.

Elena si spomína svoje dve ojedinelé chyby - chybnú „130++" poznámku v rozpise v Japonsku 2007 a i to ako mu so Sébastienom Loebom v Turecku 2003 kuriózne došiel benzín, čo, samozrejme, znamenalo stop v súťaži. Potom sa ale zameria na fínske rally: „Tento rok sme išli perfektne na rýchlostnej skúške Leustu - prvom teste posledného dňa. Taktiež nikdy nezabudnem ako sme v jeden rok prešli rýchlostnú skúšku Ouninpohja - Seb mal vtedy priam neuveriteľnú formu."

Vladislav Maschl;img-1261-2.jpg

A čo Daniel Elena hovorí na fakt, že Sébastien Loeb sa upísal Citroenu na ďalšie dva roky? „Som veľmi potešený. Všetko čo sme dokázali, či už to boli výhry alebo prehry, sme dokázali spoločne. Nemohol by som pokračovať s ním nepokračovať. Tento šport si užívam stále rovnako a stále mám svoj víťazný inštinkt. A navyše - v Citroene hovoria francúzsky a jedlo je tam taktiež dobré!"

Najskúsenejším spolujazdcom WRC je čo sa týka štartov ešte stále aktívny, súčasný spolujazdec Jevgenija Novikova Francúz Denis Giraudet, ktorý ma zatiaľ na svojom konte 162 štartov. Tesne za ním je dvojica Phil Mills, Luis Moya so 161 štartmi. Tí si už ale v súčasnosti vo WRC nepôsobia.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri