Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Italian Baja 2011: Návrat do Sveta

Sunday, 27. 02. 2011 - 15:19, Michal Kostka   

Italian Baja 2011: Návrat do Sveta

O tri týždne odštartuje osemnásty ročník Italian Baja, prvej súťaže Svetového pohára FIA 2011. Talianska súťaž sa tak opäť po ôsmich rokoch postará o otvorenie novej sezóny. Naposledy v roku 2003 patrila jedna zo stálic európskych súťaží do seriálu Svetového pohára. Od nasledujúceho roku sa súťaže v rôznych kútoch sveta rozdelili na dve samostatné séria, Italian Baja sa zaradila do Poháru baja súťaží. V roku 2011 však došlo k zjednoteniu súťaží opäť pod jednu značku a Italian Baja sa vrátila do prestížneho kalendára.

Po tretí rok v rade sa výstavisko v Pordenone zmení na víkendový domov pre organizátorov, súťažné posádky aj novinárov. Odtiaľto budú po tri dni vyrážať na trate rýchlostných skúšok autá, motorky aj quady. Čaká ich koryto rieky Tagliamento, kamenité, rýchle a zradné... Na nešťastie sa o tom presvedčil dvojnásobný víťaz, taliansky jazdec Nicola Dutto. Po ťažkom páde a vážnom zranení chrbtice je dodnes pripútaný k vozíku. Chuť pretekať ho však neprešla, na rok 2011 má veľké plány.

Michal Kostka;Italian Baja 2010

V kategórii motocyklov ho v minulom roku kvalifikovane zastúpil Alberto Basso, čím potvrdil dominanciu talianskych jazdcov. V doterajších jedenástich ročníkoch keď boli motocykle súčasťou Italian Baja, sa len dva razy na prvú priečku dostali zahraniční jazdci. O trochu úspešnejší boli cudzinci v kategórii quadov, z deviatich edícií pre seba získali tri. Tri krát sa Italian Baja stala dokonca miestom zápolenia kamiónov, vyhral tu Vladimír Čagin, Gerhard Walcher aj Balázs Szalay. Talian žiadny...

V kategórii automobilov ťahali domáci piloti za kratší koniec povrazu podstatne častejšie. Hneď prvú Italian Baja v roku 1993 vyhral Edi Orioli, o sedem rokov neskôr ho napodobnil Francesco Germanetti. Odvtedy Taliani čakajú na ďalšieho svojho hrdinu. Najúspešnejším účastníkom súťaže je Pierre Lartigue, ktorý v rokoch 1994 až 1997 vyhrával všade kde sa objavil, Taliansko nevynímajúc.

Michal Kostka;Italian Baja 2010

Minulý rok si po napínavom priebehu víťazstvo z Italian Baja odniesol Krzysztof Hołowczyc. Priaznivci obskúrnych štatistík by pri pohľade do minulosti konštatovali, že tentoraz by ho mal vystriedať Boris Gadašin. Ruský jazdec tu triumfoval v sezónach 2007 a 2009, po dvoch rokoch by teda mal byť úspešný znovu. Mimochodom, Gadašin získal svoje dva poháre baja súťaží FIA práve v rokoch keď vyhral Italian Baja. Rozhodne to však nebude mať ľahké...

Podľa prvých správ sa mu do cesty postaví, mimo iných, tím X-Raid. Účasť potvrdil Leonid Novickij, či to bude už s Mini alebo ešte s BMW X3 zatiaľ nie je jasné. Logická by bola účasť obhajcu Hołowczyca, ktorý v tejto sezóne bude jazdiť s BMW X3. Ďalšie vozidlo z treburských dielní do Talianska privezie Poliak Piotr Beaupre, od dos Santosa kúpil trochu staršiu, ale stále špičkovú X5-ku. Konkurovať im s technologicky odlišným „bavorákom" bude vlani tretí Károly Fazekas.

Michal Kostka;Italian Baja 2010

Bez ambícií nepríde ani Matthias Kahle, víťaz triedy bugín z Dakaru 2011. Vozidlo s jednou poháňanou nápravou vymení za nový špeciál SAM Mercedes 35 CC. Po prvý raz sa nemecký tím predstavil vlani na Hungarian Baja, do cieľa pre technické problémy nedorazili. Novinkou na scéne by mala byť domáca buggy Dust Devil, ďalší prírastok do stále rastúcej triedy ľahkých vozov (T3).

Italian Baja 2011 štartuje v piatok 18. marca a po troch etapách končí v nedeľu 20. marca.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri