Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Ha’il Rally 2011: Jednoznačný triumf Nassera Al Attiyah-a

Friday, 11. 02. 2011 - 21:41, Michal Kostka   

Ha’il Rally 2011: Jednoznačný triumf Nassera Al Attiyah-a

Šiesty ročník saudskej Ha'il Rally svojou prítomnosťou poctil aktuálny dakarský víťaz Nasser Al-Attiyah. Keďže okrem skúseností mal k dispozícii aj špičkový Volkswagen Race Touareg 3, málokto pochyboval že práve on si odnesie víťazné vavríny. Zrejme jediný, kto mohol katarského favorita potrápiť bol Yazeed Al-Rajhi. Víťaz uplynulých dvoch ročníkov síce na štartovej listine figuroval s vozom Nissan Navara, krátko pred štartom však svoju účasť odvolal.

www.alriyadh.com;

Kým od Al-Attiyah-a sa očakával druhý saudský triumf (prvý raz vyhral v roku 2008), súboje za ním nemali predurčené poradie. V hre boli Mfadi Al-Shamri a Saleh Al-Saleh s Toyotami FJ Cruiser, vysoko si trúfal aj Ian Barker so silným Nissanom Patrol. Bez šancí neboli ani zástupcovia triedy T2, Yahya Al-Helei s Nissanom Patrol, Mtair Al-Shamary s Toyotou Land Cruiser, či vlaňajší víťaz tejto triedy Sammi Al-Shammari s Isuzu D-Max.

www.alriyadh.com;

Prvá etapa mala s dĺžkou 6,8 kilometra skôr exhibičný charakter. Jazdec továrenského tímu Volkswagen si s ňou, presne podľa predpokladov, poradil najlepšie a ako jediný ju zvládol za menej než päť minút. Druhý bol so stratou 38.4 sekúnd Saleh Al-Saleh, za ktorým len o tri desatiny zaostal Nabil Al-Shamsi (Nissan Patrol) a o ďalšiu desatinu späť bol Sami Al-Shammari, priebežne vedúci jazdec triedy T2.

Podľa času z prvej etapy sa v stredu 9. februára zoradili posádky na štarte etapy druhej. Nasser Al-Attiyah nepripustil žiadne prekvapenie, na 180 kilometroch nadelil najbližšiemu súperovi dvadsať tri minút. Lídrom zvyšku sveta bol Mtair Al-Shamary, vďaka druhému miestu v etape sa dostal na dvojku aj v priebežnom hodnotení.

www.alriyadh.com;

Na tretiu priečku sa prepracoval Yahya Al-Helei, tradične jazdiaci v triede produkčných vozidiel. Pre technické problémy mu ubudol veľký súper, Sammi Al-Shammari. Na deviate miesto klesol Saleh Al-Saleh, jeden z kandidátov na top 3. Horšie dopadol jeho tímový kolega Mfadi Al-Shamri. Ku koncu etapy sa prevrátil a skončil v lekárskom ošetrení.

Tretia etapa zamiešala poradím od tretieho miesta nižšie. Víťazstvo šlo na vrub Nassera Al-Attiyah-a, ktorý celú rally absolvoval bez problémov... a bez poriadneho súpera. Katarčan si užíva rozprávkový vstup do súťažnej sezóny - vyhral Dakar, Katarskú rally a Ha'il Rally. V tomto trende by rád pokračoval aj v začínajúcej sezóne WRC.

www.alriyadh.com;

Mtair Al-Shamary zaznamenal v 214 kilometrov dlhej etape štvrtý najlepší čas, celkovo si udržal druhú priečku. Tretí skončil Saleh Al-Saleh a to nielen v etape, ale aj celkovo. Na pódium sa vrátil z deviatej priečky, ktorá mu patrila po druhom dni. Posledná etapa vyslovene sadla Obaidovi Ali Hassainovi. Na Al-Attiyu stratil 16 minút, dôležitejšie však bolo porovnanie so seberovnými. Z trinásteho miesta sa pretlačil až na štvrté v konečnom hodnotení.

Toyota Racing Saudi Arabia;

V prvej desiatke sa napokon udržala len jedna „té-dvojka", skúsený Yahya Al-Helei klesol na šieste miesto. Abdulaziz Al Yaeesh sa pre zmenu dokázal presadiť v rámci etapy, Isuzu D-Max potiahol na šestku. Celkovo skončil šestnásty, v triede T2 tretí, s 23-minútovou stratou na druhého Ahmeda Al-Shamriho.

Konečné výsledky po 3. etape:
1. Nasser Saleh Al-Attiyah / Timo Gottschalk        Volkswagen Race Touareg        4:36:52.1
2. Mtair Al-Shammery / Moteb Al-Shammery         Toyota Land Cruiser        + 45:54.6
3. Saleh Al-Saleh / Xavier Caminada             Toyota FJ Cruiser         + 50:35.2
4. Ali Hassan Obaid / Ali Hassan Al-Balooshi         Nissan Patrol             + 55:17.2
5. Safah Al-Saeedi / Mishaal Al-Saeedi             Nissan Patrol             + 57:16.0
6. Yayha Al-Helai / Abdulhaleem Bin Zayed         Nissan Patrol             + 59:42.5
7. Ahmed Al-Shaqawi / Yousef Aref             Toyota FJ Cruiser           + 1:00:46.1
8. Saleh Al-Shudukhi / Rashid Al-Shammeri         Nissan Patrol               + 1:03:08.8
9. Farouk Al-Shammeri / Saleh Al-Shammeri         Toyota Land Cruiser           + 1:15:58.7
10. Ahmed Al-Gashami / Ali Mirza             Nissan Patrol              + 1:16:36.3



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri