Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Hamilton vyhral, Rosberg vyšetrovaný

Sunday, 10. 07. 2016 - 18:45, Ľuboš Kašický   

Hamilton vyhral, Rosberg vyšetrovaný

Dážď, šmyky, predbiehania a penalizácie korenili tradičnú britskú veľkú cenu na Silverstone.

Zatiaľ čo Andy Murray o pár kilometrov ďalej nastupoval do wimbledonského finále proti Milošovi Raoničovi, tak Lewis Hamilton na Silverstone privádzal do varu desaťtisíce rodákov, ktorí ho prišli podporiť na domácej veľkej cene. Angličan nesklamal a suverénnym spôsobom vybojoval už svoje štvrté víťazstvo na domácej trati a celkovo 47-me!!! Viacej majú už iba Prost (51) a Schumacher (91).

r1-2.jpg

Lewis celý víkend chválil divákov, že ho nabíjajú energiou a po pretekoch preskočil bariéru aby sa divákom poklonil a poďakoval. „Ďakujem všetkým fanúšikom! Staré dobré anglické počasie nesklamalo. Bolo to zradné. Po štarte som myslel, že budem jazdiť agresívnejšie, ale dôležitejšie bolo neurobiť chybu. To, čo na týchto pretekoch milujem je, že nikdy nevieš, ako to dopadne. Urobil som pre víťazstvo všetko, čo sa dalo. Vôbec som nešetril motor. Verím, že všetci mi držali skrížené prsty," ďakoval šťastný Hamilton, ktorý stiahol na Rosberga náskok na štyri body.

r3-1.jpg

Malá ale intenzívna prehánka asi pätnásť minút pred štartom znamenal štart pretekov za safety carom, ktoré zostalo na trati päť kôl. Našťastie trať rýchlo schla a po odchode SC sa prezúvalo na prechodné gumy. Na čele sa usadil Hamilton pred Rosbergom a mladým Verstappenom, ktorý využil drobnú chybu Rosberga v Becketts a nečakane sa v 15.kole dostal na druhé miesto.

r8-2.jpg

Nemec bol z toho chvíľu rozhodený a stratil asi päť sekúnd na mladého Holanďana. Potom sa však začalo prezúvať na suché pneumatiky a Nico sa na Maxa dotiahol naspäť. V tejto fáze, keď ideálna stopa bola už suchá, no miestami ešte stála voda, sa zopár pilotov nepríjemne pošmyklo. Niektorí vytočili hodiny a iní vybehli mimo trať. To sa stalo Hamiltonovi aj Verstappenovi, čo Rosbergovi tiež trochu pomohlo zmenšiť stratu.

Lenže Rosberg sa potom zasekol za Verstappenom, ktorý ho držal v šachu viacej, ako desať kôl. Keď ho Nemec konečne v 39.kole predbehol a vzápätí si vypracoval malý náskok, tak prišla ďalšia zrada v podobe zaseknutého siedmeho rýchlostného stupňa. Chvíľu dokonca hrozilo, že Nico bude musieť auto odstaviť, no tím ho inštruoval, ako má prepnúť nastavenie na volante a že sa má vyhnúť radeniu sedmičky.

r16.jpg

Článok 27.1 Športových pravidiel však zakazuje pilotovi poskytovať rady, ak nehrozí, že by auto zostalo stáť a tak ho komisári začali po pretekoch vyšetrovať, či naozaj bolo auto v ohrození. Rosberg spolu so zástupcom tímu boli predvolaní na 16.00 k prešetreniu, no zatiaľ sme ešte rozhodnutie komisárov nezaregistrovali a páni Nigel Mansell, Tim Mayer, Nish Shetty a Dennis Carter si dávajú načas.

r-results-52k.jpg

Pre šampionát to znamená, že ak by Rosberg dostal penalizáciu za nedovolenú komunikáciu, tak by ho to odsunulo na tretie miesto za Verstappena a namiesto 18 by bral iba 15 bodov a jeho náskok na Hamiltona pred GP Maďarska by bol jediný bod!

A ako to videli Nico a Max? „Štart bol náročný. Potom ma predbehol Max a dobre som si s ním zapretekal. Na Lewisa som však už nestačil a druhé miesto je maximum, čo som dnes mohol dosiahnuť. Pokiaľ ide o rádiovú komunikáciu, tak to bol vážny problém, lebo som sa zasekol na siedmom stupni a takmer som musel zastaviť. Musel som to opraviť," vysvetľuje Nico Rosberg, ktorý potrebuje každý bod. Na druhej strane pubertiak Verstappen je spokojný s každým pódiom. „Preteky boli vzrušujúce a nepredvídateľné na začiatku. Podarilo sa mi predbehnúť Nica, no potom ma bohužiaľ znova predbehol, ale stále sme jazdili v dobrom tempe. Bol som na dohľad Mercedesom. Myslím, že RedBull si znova napráva povesť."

r11-3.jpg

Tretím a štvrtým miestom tím RedBull potvrdil, že výkonnostne preskočil Ferrari a môže pomýšľať znova na vyššie ciele. Naopak červení z Maranella sa museli uspokojiť aspoň s piatym miestom Räikkonena. Vettel totiž totálne zlyhal, keď najprv vytočil hodiny a neskôr sa dostal do problémov pri súbojoch s Massom a Kvyatom.

r20.jpg

O dva týždne sa šampionát na Hungaroringu prehupne do druhej polovice a určite sa tam stretneme aj my s množstvom fanúšikov F1 zo Slovenska a Česka. Uvidíme zmenu na čele priebežného poradia, či sa Rosberg, ktorého anglickí diváci vybučali, znova spamätá a zaberie?

Výsledky 67.GP Anglicka 2016:
1. Hamilton (mercedes), 2. Rosberg (mercedes), 3. Verstappen (redbull-TAG Heuer), 4. Ricciardo (redbull-TAG heuer), 5. Raikkonen (ferrari), 6. Perez (force india-mercedes), 7. Hulkenberg (force india-mercedes), 8. Sainz (toro rosso-ferrari), 9. Vettel (ferrari), 10. Kvyat (toro rosso-ferrari),...

Stav MS (10/21):
Piloti: Rosberg 171, Hamilton 167, Vettel 108, Räikkonen 106, Ricciardo 100, Verstappen 87, Bottas 54, Perez 47, Massa 38, Grosjean 28, Hulkenberg 26, Sainz 25, Kvyat 23, Alonso 18, Button 13, Magnussen 6, Vandoorne 1, Wehrlein 1 bod.,
Tímy: Mercedes 338, Ferrari 204, Red Bull 195, Williams 92, Force India 73, Toro Rosso 41, McLaren 32, Haas 28, Renault 6, Manor 1 bod.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri