Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

FOTO + VIDEO: Sainz ako prvý testoval Volkswagen Polo R WRC

Thursday, 03. 11. 2011 - 19:44, Katarína Ďurecová   

FOTO + VIDEO: Sainz ako prvý testoval Volkswagen Polo R WRC

Volkswagen má za sebou prvý test svojho Pola R WRC. Test sa uskutočnil na 2,8 kilometrov dlhej trati v nemeckých viniciach v oblasti Veldenz, kde sa v rámci ADAC Rallye Deutschland koná i rýchlostná skúška s týmto názvom.

Za volantom Pola R WRC ako prvý sedel dvojnásobný majster sveta Carlos Sainz a na sedadle spolujazdca sa zviezol Ulrich Hackenberg, čo je jeden z predných členov manažmentu Volkswagenu pre technológie. Okrem nich auto ako druhý testoval Dieter Depping a kladickým spolujazdcom neho i Sainza bol Timo Gottschalk. Spoločne obaja piloti najazdili niečo vyše 100 kilometrov.

Volkswagen Motorsport;

Carlos Sainz poskytol serveru wrc.com i exkluzívny rozhovor ohľadne jeho testu Volkswagenu Pola R WRC, ktorého preklad vám prinášame:

Museli ste to brať ako poctu, keďže ste boli prvý, kto testoval nový rally špeciál Volkswagenu..
Carlos Sainz:
„Áno, určite, bol som veľmi šťastný, že som to bol ja, kto s Polom jazdil po prvýkrát, je to veľká česť. Ako určite viete, som i veľmi šťastný kvôli Volkswagenu a pre celý tento šport obecne, pretože konečne nové auto a nová značka prichádza do rally. Takže je to dobrý deň, úžasný deň a šťastný deň."

Kedy naposledy pred týmto testom ste šoférovali WRC špeciál?
Carlos Sainz:
„Úprimne, myslím si, že to bol Citroen Xsara WRC (Sainz s ním štartoval v roku 2004). Potom som jazdil na Dakare a absolvoval som zopár pretekov na okruhoch vrátane štartu s Sciroccom na 24-hodinovke na Nurburgringu. Posledné rally auto, s ktorým som jazdil, je Škoda S2000 a to bolo pred pár rokmi."

Prvé video z prvého testu Volkswagenu Polo R WRC prehráte po kliknutí na nasledujúcu fotografiu:

Volkswagen Motorsport;

A ako by ste s tým porovnali Polo R WRC?
Carlos Sainz:
„Musíte myslieť na to, že s Polom sme len na úplnom začiatku. Toto je prvé Polo WRC - voláme ho nula - takže to určite nie je 100 % z toho, ako bude vyzerať skutočné auto. Bola to pre mňa prvá skúsenosť s 1,6 litrovým turbo motorom a s novými pravidlami v oblasti WRC špeciálov. Celkovo to bolo dobré. S týmto motorom som očakával, že to bude horšie, ako to v skutočnosti bolo. Viem niečo o transmisiách, pretože autá špecifikácie S2000 fungujú na zhruba rovnakom systéme. Vo WRC aute novej generácie som sa cítil dobre. Vždy vám poviem, že chcem väčší výkon a menšiu váhu, ale to je niečo, čo povie každý rally jazdec."

Čo je na Pole R WRC najväčšmi pôsobivé?
Carlos Sainz:
„Povedal by som že to, že všetko fungovalo tak, ako malo. Bola to prvá jazda s novým autom a všetko pracovalo správe a to je to najdôležitejšie. Toto bol prvý krok, hlavnou vecou bolo začať a zbierať dáta. Pracovať na ďalších veciach teraz môžete už ihneď."

Volkswagen Motorsport;

Volkswagen Motorsport;

Prekvapilo vás niečo ohľadne auta?
Carlos Sainz:
„Pravdepodobne motor. Ako som už povedal, bola to moja prvá skúsenosť s 1,6 litrom turbo a tak som pravdepodobne očakával, že to bude horšie ako to v skutočnosti bolo. V skutočnosti časy neboli až tak vzdialené od časov starých (dvojlitrových) WRC špeciálov. Váha bola taktiež trochu zredukovaná, čo je dobrou správou a dúfam, že pre budúcnosť budú autá ešte o niečo ľahšie. Ale to je niečo pre FIA a nemá to nič spoločné so súčasnou situáciou."

Máte chuť zúčastniť sa vďaka tejto skúsenosti viacerých testov?
Carlos Sainz:
„Momentálne je v pláne, že budem jazdiť (v okolí Triera) ešte jeden deň a potom počkám až na prvé skutočné Polo WRC - to, ktoré budeme volať číslo jeden a bude skutočne blízko k finálnej verzii. Myslím, že sa ale ešte čas od času zveziem. Nemám úlohu testovacieho jazdca, to je jasné, ale vždy som vravel, že pokiaľ môžem tímu pomôcť a dodať im nejakú spätnú väzbu a nejaké nápady, tak to spravím. Som pripravený pomôcť tak veľmi ako to len pôjde a to v každom aspekte."

Volkswagen Motorsport;

Volkswagen tento rok skúša vo WRC mnoho mladých jazdcov; je nejaká šanca, že pretekať za volantom Pola WRC uvidíme vás?
Carlos Sainz:
„Pretekať? Nie, nič také sa neplánuje. Momentálne sa koncentrujeme na testy. Zhruba v polovici budúceho roka sa rozhodneme ako auto vyskúšame - aby sme zistili ako ďaleko sme od top tímov. Momentálne nemáme žiadne plány na odjazdenie nejakých podujatí."

Ako veľmi by sa Mini, Citroen a Ford mali obávať nového Pola?
Carlos Sainz:
„V roku 2013 vstúpime do šampionátu ako nováčikovia a keďže vieme, kde sú momentálne najlepšie tímy, tak sa pokúsime o nástup v tom najlepšom svetle. Viem, že som nedočkavý a že chcem vidieť podávať dobré výsledky tak skoro ako to len pôjde, ale na druhej strane viem, že tímy ako Citroen a Ford sú veľmi silné a že bude veľmi ťažké sa im vyrovnať. Ale my sa o to pokúsime čo najskôr. Pre budúcnosť je cieľ veľmi jasný - chceli by sme vyhrávať, ale samozrejme že to bude určitý čas trvať."

Volkswagen Motorsport;

„Prvý test s Polom R WRC je špeciálny moment a predstavuje veľký míľnik v našich prípravách na náš vstup do WRC. Všetko ide podľa plánu a momentálne sme schopní testovať naše koncepty a prvky vývoja i v skutočnosti. WRC je top kategória v rally športe a veľká výzva pre náš tím, jazdcov a technológiu. Tejto výzve sme sa postavili a pred našou prvou súťažnou rally efektívne využijeme všetok čas", vyjadril sa po teste, ktorý prebehol úspešne, Ulrich Hackenberg.

Druhé video z prvého testu Volkswagenu Polo R WRC prehráte po kliknutí na nasledujúcu fotografiu:

Volkswagen Motorsport;

Volkswagen Motorsport;

Kris Nissen, riaditeľ Volswagenu Motorsport, k tomu všetkému dodal: „Prvý prototyp Pola predstavuje úvodnú fázu rally auta, ktoré bude následne vyvinuté v priebehu mesiacov a zároveň poslúži ako testovacie vozidlo pre rôzne komponenty ako motor, prevodovka, častí zavesenia a podobne. Poznatky, ktoré v týchto testoch získame pôjdu priamo do nášho prvého plnokrvného Pola R WRC. Budúci rok absolvujeme rozsiahly testovací program na asfalte, šotoline, blate a snehu, aby sme pre rok 2013 boli pripravení tak dobre, ako len môžeme."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri