Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1 čaká trať Ayrtona Sennu

Thursday, 10. 11. 2016 - 11:00, Ľuboš Kašický   

F1 čaká trať Ayrtona Sennu

Predposledným podujatím aktuálnej sezóny F1 je veľká cena Brazílie na okruhu Interlagos.

Autodromo José Carlos Pace na predmestí Sao Paulo otvorili ho v roku 1940. Do kalendára MS F1 sa dostal v polovici sedemdesiatych rokov ako reakcia na Fittipaldiho úspechy a od roku 1973 sa dejiskom šampionátu stal už 33-krát (desať rokov ho zastupovala trať v Jacarepagua neďaleko Ria). Práve na Interlagose (medzi jazerami) vyrástla svetu jedna z najväčších legiend F1 - Ayrton Senna. Toho sem vozieval otcov šofér po škole, aby mohol jazdiť na motokáre.

15a-2.jpg

Trať sa preslávila tiež svojim nekvalitným povrchom, pre ktorý kedysi dostala prezývku najdlhší vlnitý plech na svete, a čo spôsobovalo vždy veľké problémy s nastavením citlivých podvozkov F1. Nepomohlo ani opakované preasfaltovanie. Po prvých siedmych veľkých cenách dokonca túto trať z kalendára F1 vyškrtli a vrátila sa až po prestavbe v roku 1990. Interlagos vtedy poriadne skrátili strihnutím v piatej zákrute rovno do najpomalšej pasáže okruhu. Mimochodom palce v tejto prestavbe mal aj Senna, ktorý bol práve na vrchole svojej kariéry. Okruh samotný je považovaný za veľmi náročný. Ide v podstate o rad rýchlych zákrut, ktoré uprostred prerušuje celkom zaujímavá, no krátka technická pasáž.

15f.jpg

Zvyčajne je tu horúco a vysoká vlhkosť vzduchu, spôsobená neďalekým Atlantickým oceánom, privoláva často dážď. Aj to kladie vysoké nároky na kondíciu pretekárov i motorov.

15c-2.jpg

Trať, ktorá sa jazdí v protismere hodinových ručičiek, sa kedysi jazdila na prelome marca a apríla, no od roku 2004 ju presunuli na jeseň a viackrát uzatvárala majstrovstvá sveta. Viacerým pilotom sa tu podarilo vyhrať dvakrát. Medzi inými aj Sennovi, Massovi, či Vettelovi. Iba jeden však vyhral „medzi jazerami" štyrikrát - Michael Schumacher. Zaujímavé je, že doteraz sa tu nikdy nepodarilo vyhrať Lewisovi Hamiltonovi. Naopak Nico Rosberg tu kraľoval v posledných dvoch rokoch jak v kvalifikácii, tak v pretekoch. Dokáže svoju nadvládu Brazílie udržať aj v tomto roku?

15e-1.jpg

Aj na tento rok Pirelli doviezli tri sady najtvrdších zmesí hard, medium a soft. Vlani vyhral Rosberg, ktorý udržal na štarte za sebou Hamiltona. Rosberg štartoval na softoch a išiel na tri zastávku (13, 33 a 48 k.), keď vždy obul medium. Pôvodne Mercedes plánoval iba dve zastávky, ale reagoval treťou na zmenu taktiky Vettela (Ferrari). Vlani sme mali suché preteky, no tento rok to vyzerá inak. Celý týždeň tu doteraz prší a veľa sa nemá zmeniť ani počas víkendu. Optimistickejšie sú predpovede k nedeli, no nemali by sme sa čudovať, keby sa mýlili.

preview-pirelli.jpg

Aj Brazília má oproti Európe časový posun a tak kvalifikácia aj preteky sa začínajú o 17.00 nášho času. Sledovať ich môžete na RTL a kanáloch Sport1 a Sport2, ktoré sú tento víkend voľne dostupné.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri