Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Dynamický dizajn nového Lexusu GS

Tuesday, 23. 08. 2011 - 00:17, Ivan Václavík   

Dynamický dizajn nového Lexusu GS

Na súťaži elegancie Concours d Elegance v kalifornskom Pebble Beach odhalila automobilka Lexus novú generáciu svojho prestížneho modelu GS. Dynamický dizajn reprezentuje novú tvár vozidiel Lexus, pričom vo vozidle nechýbajú ani nové pokrokové technológie. Interiér je, samozrejme, moderný a dostatočne priestranný.

lexus-gs-001.jpg

„Nový Lexus GS, ktorý charakterizuje smelší dizajn a priestrannejší, moderný interiér, reaguje na stále náročnejšie požiadavky zákazníkov," uviedol viceprezident Lexus Europe Andy Pfeiffenberger.

Model GS sa opiera o technológie, ktoré toto vozidlo posúvajú za obvyklé hranice triedy luxusných vozidiel. Vďaka maske chladiča v tvare vretena, pre Lexus charakteristickej, vyžaruje z nového GS suverenita, prepracovaný podvozok poskytne stabilné jazdné vlastnosti.

lexus-gs-003.jpg

Aj napriek tomu, že vonkajšie rozmery vozidla zostali prakticky nezmenené, narástla veľkosť kabíny, aj objem batožinového priestoru, takže nový interiér poskytne dostatok miesta pre pohodlnú prepravu cestujúcich, aj ich batožín, a to aj na dlhé vzdialenosti.

Aerodynamická karoséria má výrazne modernizovanú podvozkovú platformu so širším rázvorom kolies a pevnejšou konštrukciou. Prevodovka sa vyznačuje rýchlejším radením a navonok sa Lexus GS prejavuje jedinečným zvukom motora a naladením výfuku. Lepšie je taktiež anatomické tvarovanie sedadiel.

lexus-gs-002.jpg

Nový GS 350 poháňa zdokonalený vidlicový šesťvalec 3,5 l so štyrmi vačkami a štvoricou ventilov na valec, používajúci technológiu duálneho premenného časovania ventilov (dual VVT-i). Vďaka výkonu 225 kW (306 k) ide o jeden z najvýkonnejších základných motorov v tejto triede a súčasne jediný, ktorý používa priame aj nepriame vstrekovanie paliva. GS tak akceleruje z 0 na stovku za 5,7 sekundy a zároveň vykazuje nižšiu spotrebu paliva ako predchodca.

Súčasťou štandardnej výbavy je šesťstupňová automatická prevodovka so sekvenčným radením pomocou páčok pod volantom a so športovým režimom. Tento model však bude na európskom trhu v ponuke len v Rusku, Kazachstane a na Ukrajine.

lexus-gs-004.jpg

Prevodovka má niekoľko nových vylepšení, ako je napríklad rýchlejšia zmena prevodových stupňov, rýchlejšie premostenie meniča krútiaceho momentu a používanie automatických medziplynov pri podraďovaní, s podporou štvorice jazdných režimov nastaviteľných novým prepínačom Lexus Drive Mode.

Okrem základného režimu Normal sú k dispozícii ďalšie nastavenia: Režim ECO upravuje ovládanie škrtiacej klapky, vyhrievanie sedadiel a ovládanie klimatizácie s ohľadom na čo najnižšiu spotrebu paliva. V režime ECO sa podsvietenie ukazovateľov zmení do modrého tónu. V režime SPORT S sa upravuje ovládanie škrtiacej klapky a priorita radenia tak, aby sa plne využil výkonový potenciál pohonnej jednotky. V tomto režime sa podsvietenie ukazovateľov zmení na červené.

Napokon je tu režim ŠPORT S+ (v ponuke pre vybrané verzie), ktorý zlepšuje ovládateľnosť športovým nastavením adaptívneho variabilného odpruženia, systému riadenia a stabilizačného systému (VSC) spoločne s výkonovým nastavením režimu SPORT S.

lexus-gs-005.jpg

Nový GS svojím precízne vymodelovaným exteriérom zhmotňuje novú generáciu dizajnovej filozofie značky Lexus. Celkom novým smerom sa vydá aj súčasný modelový rad. Pri návrhu GS sa konštruktéri zamerali na vizualizáciu prúdenia vzduchu okolo vozidla a optimalizovali aerodynamické parametre, v snahe docieliť čo najnižší súčiniteľ aerodynamického odporu. Správnemu prúdeniu vzduchu okolo vozidla a za ním napomáhajú lamely zabudované do bokov koncových svetiel, ako aj tvarovanie batožinového priestoru. Partie pod zadným nárazníkom boli vytvarované s ohľadom na čo najhladšie prúdenie vzduchu pod vozidlom, aby to malo čo najlepší kontakt s vozovkou. Prívody vzduchu na vonkajších hranách spodnej časti masky chladiča zase slúžia ako chladiace kanály. Svetlomety, ktoré používajú projektorovú techniku, zabezpečujú výborné osvetlenie vozovky a zároveň dodávajú dizajnu vozidla ostrejšie rysy.

lexus-gs-006.jpg

Pri pohľade zboku pôsobí GS dojmom priestorného športového sedanu so širším postojom a vynikajúcim držaním stopy. Vďaka skoseniu bočných prahov a krátkemu prednému previsu vozidlo vyzerá, ako by bolo v neustálom pohybe. Zadný nárazník je opatrený nápadným difúzorom a stredovými aerodynamickými lamelami, ktoré napomáhajú lepšiemu prúdeniu vzduchu v spodnej časti karosérie. Spracovanie zadného nárazníka v kombinácii s diódovými koncovými svetlami v tvare písmena L, pre Lexus typickými, poukazuje na vysoké jazdné výkony.

Model GS bude možné objednávať v troch nových farbách, ktoré Lexus ponúka vôbec prvý raz: Crimson Red (červená karmínová), Meteor Blue (modrá meteor) a Sonic Silver (strieborná sonic). V prípade karmínovo červenej sa do laku pridávajú sklené vločky, vďaka ktorým je výsledný povrch trblietavejší. Pre farbu karosérie Sonic Silver vyvinuli technici Lexus novú a modernejšiu metódu nanášania laku. Nový GS bude vôbec prvým modelom značky Lexus, u ktorého bude táto nová technológia lakovania použitá. Vozidlá vo farebnom prevedení Sonic Silver oslnia žiarivejším lakom, pretože dodatočná kovová textúra zabezpečuje nápadnejšie tieňovanie a rozpoznateľné ostrejšie odlesky. Vďaka tomuto kovovému efektu vynikne každá krivka karosérie, pričom celý povrch vyzerá ako jemne vyleštený.
Významnú pozornosť venovali konštruktéri aj zväčšeniu priestoru pre cestujúcich na zadných sedadlách, ktorí si oproti predchádzajúcej generácii GS môžu vychutnať viac priestoru nad hlavou, na nohy, kolená aj priehlavky.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri