Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Druhé víťazstvo Bottasa

Sunday, 09. 07. 2017 - 16:00, Ľuboš Kašický   

Druhé víťazstvo Bottasa

Iba tridsaťpäť bodov delí prvých troch pilotov na čele priebežného poradia majstrovstiev sveta formuly jeden po víťazstve Valtteri Bottasa na rakúskom RedBullRingu. Fín sa vďaka druhému plnému zásahu v sezóne nečakane zaradil medzi adeptov na tohtoročný titul a za Hamiltonom zaostáva iba o pätnásť bodov!

 

Tentoraz sa na krásnom a rýchlom rakúskom okruhu veľa drámy neudialo. Začalo to síce pekne, keď hneď po štarte sa v prvej zákrute po agresívnom natlačení sa z vnútornej strany Rus Kvyat neubrzdil a naťukol Alonsa, ktorý následne roztočil aj Verstappena. Kvyta za to neskôr dostal trest desať sekúnd na „trestnej lavici", no Alonso s Verstappenom museli preteky predčasne skončiť.

Martin Trenkler;ren6445.jpg

Polemiku vyvolal aj famózny štart Valtteri Bottasa, ktorý doslova vystrelil až „Nemčúrik" na druhom mieste vykrikoval do vysielačky, že určite musel ulial štart. Na tento podnet to prešetrovali aj komisári, ale telemetria ukázala, že Fín naozaj vyštartoval azda na tisícinu sekundy presne. „Bol to môj najlepší štart v živote," pochvaľoval si Bottas aj v cieli, keď do neho podpichoval Vettel.

Martin Trenkler;ren8403.jpg

Bottas sa potom pohodlne usadil na prvom mieste a udržiaval si komfortný náskok až do cieľa. Ferrari zjavne nestačilo. „Mal som dobré tempo a v posledných kolách som sa mu dokázal priblížiť. Myslím, že ešte pár kôl a bol by som ho dostal," zastrájal sa bezzubo v cieli prefíkaný Nemec. Každopádne bol však rád aj druhému miestu, lebo pravda bola taká, že na Bottasa dnes naozaj nemal.

Martin Trenkler;ren8075.jpg

Všetkých nás zaujímalo, ako preteky odjazdí Lewis Hamilton, ktorý po penalizácii a prepade na štartovom rošte mal ukázať, že sa dokáže pretlačiť späť na čelné priečky. Teraz však nestačil. Angličan sa relatívne rýchlo pretlačil na piate miesto za Räikkonena, no potom sa zasekol. Mercedes ho stiahol na povinnú výmenu pneumatík ešte pred polovicou pretekov, hoci zo všetkých na čele mal ako jediný najtvrdšie pneumatiky. Po návrate zajazdil niekoľko najrýchlejších kôl a dostal sa ľahko pre Kimiho, ktorého Ferrari pridržalo na trati nečakane dlho s vysvetlením, že aj tak by ho Lewis predbehol!?

Martin Trenkler;ren7926.jpg

V závere sa Hamilton, ktorý sa z druhou sadou pneumatík na trati dosť vytrápil, ešte pokúsil zaútočiť na tretie miesto Ricciarda, no ten ho pred seba nepustil a pred RedBull doviezol cenné pódium. Kimi došiel statočne až na piatom mieste.

Martin Trenkler;ren6478.jpg

Veľmi pekné šieste miesto z Rakúska odváža Romain Grosjean, ktorému dodávateľ motorov Ferrari namontoval na skúšku novú verziu továrenského motora. Skúška novej pohonnej jednotky sa jednoznačne vydarila, lebo pre Grosjeana a HaasF1 je to tohtoročný najlepší výsledok. Ferrari teraz overený motor plánuje nasadiť aj v továrenských monopostoch už od budúco týždňovej veľkej ceny Anglicka.

Martin Trenkler;ren6438.jpg

Nové verzie williamsov veľa vody nenamútili a skončili (aj vďaka vypadnutiu niektorých súperov) na chvoste prvej desiatky. Škoda Fernanda Alonsa, ktorý už vraj má motor na to, aby pravidelne bodoval, no prvá zákruta (a Verstappen) mu to nedovolili.

me08-5.jpg

Ďalšia šanca pre McLaren prichádza už o týždeň na domácej veľkej cene Anglicka na Silverstone. Mercedesy evidentne nabrali druhý dych, čo o Ferrari povedať nemožno. Červení sa zastrájajú novým motorom, no sezóna je ešte iba v polovici a treba sa poriadne nadýchnuť, aby vydržali s tempom strieborných.

res-race-final.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri