Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Drsné liptovské kopce Martina Koiša

Tuesday, 03. 09. 2013 - 21:37, Martin Trenkler   

Drsné liptovské kopce Martina Koiša

Jedno druhé a jedno prvé miesto v absolútnom poradí si odniesol Martin Koiš z pretekov do vrchu na Hutách. Vrtkavé počasie, vrtkavá technika aj šmykľavý povrch boli výzvou pre všetkých štartujúcich, na predposlednom podujatí slovenského šampionátu PAV 2013.

Je náročné šoférovať rýchlo po akýchkoľvek serpentínach. O čo náročnejšie je skrotiť vysoký výkon na povrchu, ktorý aj za sucha býva šmykľavý, so zradnými, vysokými obrubníkmi. 4 250 m dlhá trať nad Liptovskou Marou k tomu pridala tiež výdatný dážď. O zábavu bolo postarané.

Tibor Szabosi;gh7p8275-1.jpg

„Je náročné odhadnúť na takomto povrchu, ako veľmi sa môžete s autom „oprieť," kde vás ešte podrží, a kde už nie," opísal Martin Koiš úskalia liptovského kopca. Miestny asfalt nepatrí medzi špičkové - je starý, vydratý a miestami až zvlnený. Pre všetkých sú však podmienky rovnaké. Poďme bez zbytočných slov zhodnotiť spolu s Martinom jeho prvý súťažný deň: „V prvom tréningu sme mali technický problém, takže mi reálne chýbal jeden tréning na zoznámenie sa s traťou. V prvej ostrej jazde bolo už všetko v poriadku, na prvého v poradí, Igora Drotára, som stratil 2,8 s a zdá sa, že sa s novým autom skutočne zžil. Bude náročné držať s ním tempo. Určite prehodnotíme stratégiu pre budúci rok," povedal Martin a pokračoval: „V druhej ostrej jazde som prišiel na štart na slikoch a začalo pršať. Tak som sa vrátil, prezul na mokré a vrátil sa na štart, keď prestalo pršať. Kým sme sa dostali na rad, trať preschla a s mokrými gumami to nebolo dobré. Bola to vlastne veľmi zlá voľba. Igor mi dal 6 sekúnd, takže už nebolo čo riešiť. Koniec koncov bol som druhý absolútne, čo je skvelý výsledok. Neoplatí sa riskovať s takou mäkkou gumou do mokra, ešte na šmykľavom povrchu, s vlhkými miestami, ktoré dopredu nevidíš," zhodnotil Martin sobotňajšie podmienky aj preteky.

Tibor Szabosi;gh7p9658-2.jpg

Nedeľa bola ešte prekvapivejšia. Hovorí opäť Martin: „Nedeľa bola zábavná. Prvý tréning sme absolvovali na suchu, na druhom tréningu začalo totálne liať. Vozovku zaplavili prúdy vody. Prejdem jednu zákrutu, druhú, šliapnem na brzdu a nič - rozhodilo ma na jednu stranu, na druhú a skončil som v priekope. Našťastie dalo sa odtiaľ vycúvať a došiel som do cieľa, aj keď samozrejme s veľkou stratou. Prvá aj druhá ostrá jazda však boli absolútne v poriadku. Trebalo ísť s rozumom, aj keď čo najrýchlejšie, no v rámci pocitu istoty, pretože na takom šmykľavom povrchu stačí skutočne málo, aby si dostal hodiny," zhodnotil Martin svoj víťazný deň.

Aktuálne ho čaká veľmi napínavé podujatie - už tento víkend absolvuje spolu s Andrejom Siskom Rally Košice: „Máme celkom nabitý program. Z košickej rally poznám dve rýchlostné skúšky dobre - už dvakrát som ich absolvoval na predošlých súťažiach. Na kopcoch sa síce povozíš, no sú krátke a veľa sa načakáš. Do Košíc sa idem konečne poriadne povoziť..." - dodal Martin s humorom záverečnú bodku.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;gh7p8282-1.jpg

Jozef Pisch;1t1u7270-4.jpg

Jozef Pisch;1t1u9558-5.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri