Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: Slováci Ivan Jakeš i Štefan Svitko opätovne medzi favoritmi

Thursday, 01. 01. 2015 - 13:37, Andrej Haverda

Dakar 2015: Slováci Ivan Jakeš i Štefan Svitko opätovne medzi favoritmi

Slávnu Rallye Dakar čaká už 37. ročník, avšak siedmykrát za sebou nie na africkom kontinente, ale v Južnej Amerike. Dôvodom sú pretrvávajúce obavy o bezpečnosť jazdcov v severnej Afrike. Trasa opäť povedie územím Argentíny a Chile, po druhýkrát sa bude súťažiť aj v Bolívii. Juhoamerické dobrodružstvo začína v argentínskom Buenos Aires, bude mať približne 9000 kilometrov a skončí 17. januára opäť tam, kde začalo, teda v Buenos Aires. Deň pred štartom, to znamená 3. januára, prebehne veľká show a predstavovanie jazdcov pred najslávnejšou mestskou pamiatkou Casa Rosada. Deň odpočinku bude v chilskom púštnom meste Iquique, účastníkov opäť čakajú počas 13 etáp prejazdy vysokých Ánd, dramatické zjazdy do údolí, púšť Atamaca a ďalšie „lahôdky". Podobná veľká slučka začínajúca a končiaca v Buenos Aires sa išla už v rokoch 2009 - 2011.

Legendárna Rallye Dakar sa už siedmy rok bude odohrávať na juhoamerickom kontinente;www.dakar.com

Celkovo je prihlásených 665 pretekárov z 53 krajín (debut zaznamenajú jazdci z Indie, Nového Zélandu a Taiwanu) na 414 strojoch - 164 motocykloch, 48 štvorkolkách, 138 automobiloch a 64 kamiónoch. Najkratšia trasa je vymeraná kamiónom a činí 8159 km, z čoho 3759 km pripadá na merané úseky. Motocyklisti absolvujú dohromady 9295 km (4752 km meraných), automobilové posádky by mali uraziť 9111 km (4578 km v pretekárskom tempe). Novinkou je spomínaný voľný deň, ktorý vôbec po prvýkrát v histórii budú tráviť motocyklisti a jazdci štvorkoliek inokedy (medzi šiestou a siedmou etapou) než vodiči automobilov a kamiónov (medzi ôsmou a deviatou etapou). Výnimočný bude tiež 11. január, kedy sa v jeden deň pôjdu tri rôzne trasy a každá bude mať iný charakter - zvlášť pre motocykle a štvorkolky, rovnako ako automobily i kamióny. Preteky by mali pritiahnuť takmer štyri milióny divákov (len pri trati!), televízne vysielanie v 190 krajinách - medzi ktoré patrí aj RTVS a Slovenská republika - prinesie 1 200 hodín.

Najťažšou výzvou budú pre jazdcov ako každoročne dve maratónske „erzety", obe zaradené do druhého týždňa súťaže. Účastníci budú medzi týmito dlhými etapami tráviť noc osamelo v púštnom bivaku a nebude povolená žiadna pomoc zo strany ich sprievodov. „Poznáme všetky tie krajiny. Už sme ich v minulosti prešli krížom krážom, ale prvý týždeň v Argentíne bude tento rok obzvlášť ťažký. Tie etapy sa pôjdu vo vysokých nadmorských výškach. Návrat nadol bude určite sakramentsky ťažký a nebezpečný. Tiež chilské etapy nám dajú poriadne zabrať kvôli púštnym dunám. A komplikácie môžeme čakať aj v Bolívii, kde sa zase dostaneme do veľkých nadmorských výšok pohoria Andy. Očakávam veľa prekvapení," uviedol továrenský jazdec Hondy a jeden z favoritov Dakaru 2015, Španiel Joan Barreda Bort.

Ivan Jakeš bude na nadchádzajúcom Dakare súťažiť s číslom 21;www.ivanjakes.sk

Najmladším pretekárom bude 18-ročný Argentínec Jorge Lacunza (osedlá motocykel KTM), naopak najstarším japonský veterán, 73-ročný Yoshimasa Sugawara, ktorý opätovne bude súťažiť v kamióne Hino.

Nás budú zaujímať predovšetkým výkony slovenských motocyklistov Ivana Jakeša a Štefana Svitka, ktorí aj v tomto ročníku patria k popredným favoritom s cieľom zamiešať poradím v prvej desiatke. Svitko skončil v roku 2012 piaty a o rok neskôr bol ďalší úspešný Slovák Ivan Jakeš štvrtý. „Platí to, čo aj pred rokom. Chcel by som vylepšiť najlepší výsledok slovenského jazdca na Dakare. Bez vysokých ambícií by som na preteky ani nešiel. Uvidíme, ako bude držať motocykel, ako sa mi bude dariť a či mi bude priať aj šťastie," uviedol o svojich cieľoch Štefan Svitko, deviaty muž celkového poradia minulého ročníka. Tridsaťdvaročný Žaškovčan absolvuje 37. ročník rallye spolu s novými členmi jeho tímu - švagrom Martinom Kubačkom a mechanikom Zlatkom Novosadom.

Štefan Svitko (v strede) bude tentoraz reprezentovať farby rafinérie Slovnaft;www.stefansvitko.sk

Štyridsaťjedenročný Ivan Jakeš sa chystá už na svoj ôsmy Dakar. „Budem veľmi rád, ak sa umiestnim v prvej desiatke. Nesmiem blúdiť, často padať a ubližovať motorke. Je treba jazdiť rozumne a urobiť menej chýb ako na minulom Dakare," naznačil opäť vysoké ambície jedenásty najrýchlejší jazdec z posledného ročníka. Podobne ako Svitko, aj on osedlá stroj KTM Rally Replica 450. Jazdec Jakeš Dakar Teamu, ktorý sa na juhoamerický kontinent nesmierne teší („Vždy si tam dobre vyčistím hlavu. Môžem zabudnúť na náročný rok a plne sa sústreďovať len na jazdenie a navigovanie," uviedol pre denník Pravda), absolvoval - na rozdiel od predchádzajúcich rokov - hektickú predštartovú prípravu. „Mal som veľké problémy. S motocyklom, niektorí partneri na poslednú chvíľu vypovedali spoluprácu. Bol z toho stres, tohtoročná príprava bola suverénne najťažšia," priznal nedávno Jakeš, ktorému bude robiť radosť aspoň motocykel, ktorý je presne podľa jeho gusta. Zostavu v jeho tíme doplnia kondičný tréner Marián Smyčka a mechanik Jaroslav Baran.

Slovensko bude mať svoje zastúpenie aj v triede nákladných automobilov. V tatrovke českého Bonver Dakar Project Teamu sa - spoločne so spolujazdcami Tomášom Vrátným a Milanom Holáňom - objaví Jaroslav Miškolci, s druhým kamiónom z moravskej Kopřivnice bude súťažiť (vo farbách stajne RallyOZ) Róbert Kasák, ktorého bude navigovať ďalší reprezentant Česka Jaroslav Kolář.

V tatrovke Bonver Dakar Project Teamu sa objaví Jaroslav Miškolci;www.tatra-dakar.cz

Keď už spomíname českých reprezentantov, pripomeňme, že na štarte sa ich zíde celkovo sedemnásť - päť medzi motocyklistami a dvanásť v kategórii „ťažkej väzby". Ostrieľaných borcov Davida Pabišku (tento dakarský matador má pred sebou už deviaty štart a pokúsi sa ešte zlepšiť výsledok z Dakaru 2014, ktorý uzavrel 18. pozíciou, pričom bol piaty v kategórii „Amateur Class") a Jána Veselého doplnia dakarskí nováčikovia, ale inak veľmi skúsení „enduráci" - Zdeněk Gottvald a Milan Engel. Ďalším debutantom bude Ondřej Klymčiw, ktorý kedysi jazdil dragstery a až neskôr prešiel k diaľkovým rallye. Všetci Česi osedlajú stroje KTM; okrem Gottvalda, ktorý pôjde na Husqvarne. Medzi prihlásenými pôvodne figuroval i veterán Josef Macháček, päťnásobný víťaz kategórie štvorkoliek, ten však nakoniec do Južnej Ameriky neodcestoval. Kvôli problémom s elektronikou nestačil pripraviť svoju buginu MD Optimus.

Značky Tatra a LIAZ figurujú v štartovej listine Rallye Dakar aj tentoraz. Aj keď sa séria „pravoverných" oproti predchádzajúcemu ročníku trochu preriedila. Naposledy z nich bola najrýchlejšia tatrovka Aleša Lopraisa (6. miesto), lenže tá nemá homologovanú kabínu a jej pilot si preto musel požičať MAN. Vôbec nepôjde Vlastimil Vildman, ktorý s liazkou zajazdil 13. miesto, chýbať bude aj vozidlo rovnakej značky Jaroslava Valtera. Neštartujú ani Jan Tománek a Holanďan Schoo (obaja Tatra).

Za volant kopřivnického kamióna so štartovým číslom 563 sa posadí Róbert Kasák;www.rallyoz.com

Namiesto toho musíme dúfať, že sa ciele konečne splnia dravému Martinovi Kolomému (Tatra) zo stajne Buggyra a Martinovi Macíkovi juniorovi z tímu KM Racing (Liaz). Fanúšikovia Tatry budú určite sledovať aj výkony Kazacha Artura Ardavičusa a Poliaka Jana Szustkowského, rovnako ako holandského tria Gert Huzink, Rob Buursen a Gerritse Schooneveld, ktoré sa na štarte objaví vo farbách Riwald Dakar Teamu.

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2015:

MOTOCYKLE:
18 - Štefan Svitko (SK/KTM; Slovnaft Team)
21 - Ivan Jakeš (SK/KTM; Jakeš Dakar Team)

34 - David Pabiška (CZ/KTM; MRG-SP Moto Team)
68 - Jan Veselý (CZ/KTM; IVAR CS Team)
140 - Zdeněk Gottvald (CZ/Husqvarna; Team Bianchi Prata)
151 - Milan Engel (CZ/KTM; MRG-SP Moto Team)
160 - Ondřej Klymčiw (CZ/KTM; Barth Racing Team)

KAMIÓNY:
503 - Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN; Eurol-Veka MAN Rally Team)
506 - Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/CZ/CZ/Tatra; Tatra Buggyra Racing Team)
515 - Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/KAZ/CZ/Tatra; Bonver Dakar Project)
517 - Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/CZ/SK/Tatra; Bonver Dakar Project)
525 - Martin Macík/Miloslav Janáček/Michal Mrkva (CZ/CZ/CZ/LIAZ; KM Racing Team)
539 - Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/PL/CZ/Tatra; Bonver Dakar Project)
563 - Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra; rallyoz.com)



Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri