Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2013: 9. etapa Tucuman – Cordoba, 14. január

Tuesday, 15. 01. 2013 - 19:00, Andrej Haverda   

Dakar 2013: 9. etapa Tucuman – Cordoba, 14. január

Technika aj jazdci budú odpočinutí, tak im dáme poriadne zabrať, povedali si usporiadatelia a po dni voľna pripravili najdlhšiu etapu 35. ročníka Rallye Dakar. Merala 852 kilometrov. Trasa viedla medzi argentínskymi mestami Tucuman a Cordoba.

Ivan Jakeš (KTM) z NAD-RESS Adventure Teamu ide fantasticky, posunul sa už na vynikajúcu 4. priečku;

Zaujímavosťou deviatej etapy bolo, že ako prvé do nej štartovali kamióny a ako jediné mali na programe najkratšiu rýchlostnú skúšku. Čakalo ich „zanedbateľných" 293 kilometrov, zatiaľ čo motocykle i automobily si museli poradiť s ťažko predstaviteľnou porciou 593 kilometrov.

V kategórii nákladných automobilov išlo najmä o prekonávanie dlhých vzdialeností, pre motocykle a automobily bola pripravená oveľa technickejšia a náročnejšia trať v štýle WRC. Z deväťdesiatich percent sa vinula lesom a nebezpečenstvo číhalo „za každým stromom". Jazdci i posádky to mali o to ťažšie, že ich rýchle kamiónové asistencie išli inou trasou.

Štefan Svitko vo farbách KTM a Slovnaft-Oraving Teamu ide tiež veľmi dobre, priebežne je ôsmy;

KAMIÓNY: Táto kategória je na Rallye Dakar určite najzaujímavejšou z pohľadu českých fanúšikov, ale zastupuje ju i jeden Slovák - Jaroslav Miškolci. Kráľom tejto etapy sa stal Aleš Loprais s Tatrou. Spoločne s belgickým navigátorom Sergeom Bruynkensom a Radimom Pustějovským boli v cieli o sedem sekúnd skôr, než MAN Holanďana Versluisa, ktorý sa v posledných etapách dostal do tempa. Tretí skončil Rus Karginov, jeden zo štyroch pilotov stajne Kamaz. Martin Kolomý s Tatrou pokračuje vo výborných výsledkoch a nerozhodila ho ani nehoda, ktorá sa mu stala na prejazde do bivaku v zrušenej ôsmej etape. Na Lopraisa stratil iba dve minúty a trinásť sekúnd, skončil štvrtý.

Tomáš Vrátný s Jaroslavom Miškolcim a Milanom Holáňom, ktorí pretekajú s tretím kopřivnickým kamiónom, tentoraz zajazdili svoj najlepší etapový výsledok v tomto ročníku - obsadili 10. priečku. Stratili iba 9,5 minúty. Vlastimil Vildman (LIAZ) zopakoval umiestnenie z tretej etapy, keď skončil štrnásty, posledný český kamión LIAZ s Marekom Spáčilom za volantom zaznamenal 19. najrýchlejší čas (-19:24 min).

Tatra Martina Kolomého (Czech Dakar Team) sa tiež drží fantasticky, postúpila na 2. miesto celkovej klasifikácie;

Priebežného lídra kategórie kamiónov Gerarda De Rooya zastavila na trati tejto „erzety" séria technických problémov. „Najskôr nám ‚odišlo‛ turbodúchadlo, a pretože sme nemali potrebný náhradný diel, museli sme čakať 45 minút na asistenciu. Potom sme boli nútení opätovne zastaviť kvôli poruche na riadení, problémy zavŕšil defekt pneumatiky. Kvôli nemu sme zišli z cesty a zapadli, našťastie nás Jan Lammers s Ginafom vytiahol," popísal útrapy dňa sklamaný Gerard De Rooy.

Holanďanovo Iveco etapu dokončilo až na 59. mieste s mankom 1 hodiny a 25 minút, čo sa odzrkadlilo i v celkovom poradí - klesol z vedúcej na „zemiakovú" pozíciu s hodinovou stratou (-59:56 min). Priebežne tretí bol Ayrat Mardejev na Kamaze (-33:32 min), na výborné druhé miesto sa posunula tatrovka Martina Kolomého. Ten s bratmi Reném a Davidom Kiliánovcami strácali na nového lídra tejto kategórie Eduarda Nikolajeva s ďalším truckom Kamaz necelých osemnásť minút.Trojica Aleš Loprais, Serge Bruynkens a Radim Pustějovský (Tatra) sa stali víťazmi 9. etapy;

TOP 5 priebežného poradia uzatvára tretí pilot továrenskej stajne Kamaz, Rus Andrey Karginov. Pol hodinu za ním figuruje Aleš Loprais, ktorý na vedúceho Mardejeva zaznamenal 1,5 hodinové manko a je teda šiesty. Vildman si polepšil o dve priečky a je štrnásty (-04:16:37), rovnako ako Spáčil, ktorý poskočil z osemnástej na šestnástu pozíciu (-05:03:10). Hneď za ním figuruje Vrátný s Miškolcim a Holáňom (-05:20:04) - oni zaznamenali postup o štyri stupienky vyššie.

MOTOCYKLE: Víťaz predchádzajúcej 8. etapy Španiel Joan Barreda Bort na Husqvarne štartoval do rýchlostnej skúšky ako prvý, predtým však ešte všetci museli prekonať 176-kilometrový spojovací úsek. Skúška merala 593 kilometrov a asi v tretine bola rozdelená neutralizačnou zónou, kde sa nešlo na čas.

Liazka Vlastimila Vildmana zaznamenala opäť zlepšenie, už sa blíži k hranici prvej desiatky;

Barreda Bort zaznamenával veľmi rýchle časy, na prvé miesto to však nestačilo. Túto značnú dávku kilometrov zvládol prejsť najrýchlejšie Francúz Cyril Despres na KTM v čase 05:41:36. Španiel bol napokon o štyri minúty pomalší, ale podľa jeho slov musel na trati niekoľkokrát zastaviť kvôli drobným problémom a práve preto niekoľko minút stratil.

Tretie miesto zajazdil Bortov taliansky stajňový kolega Alessandro Botturi, štvrtý bol zase Despresov tímový druh Portugalec Ruben Faria. V TOP 5 sa umiestnila tiež najrýchlejšia Honda továrenského tímu, ktorý sa tohto roku vydal na Dakar skôr zbierať skúsenosti. Za riadidlami sedel Portugalec Helder Rodrigues.

Chiľan Boris Garafulic s Mini All 4 Racing figuruje zatiaľ na 11. priečke;

Talentovaný jazdec NAD-RESS Adventure Teamu Ivan Jakeš obsadil výborné šieste miesto (-09:37 min), jedenásty došiel ďalší Slovák, člen stajne Slovnaft-Oraving, Štefan Svitko (-18:03 min). Obaja sedlajú stroje KTM. V celkovej klasifikácii sa Jakeš posunul na fantastické 4. miesto a na vedúceho Fariu stráca necelých sedemnásť minúť (-16:56 min). Druhý je Despres a tretí Chiľan Francisco Lopez (všetci KTM). Svitko sa posunul na 8. miesto, na prvého zatiaľ stráca 32 minút a 50 sekúnd.

ŠTVORKOLKY: Priebežné vedenie si aj naďalej udržiava Argentínčan Marcos Patronelli pred druhým Chiľanom Ignaciom Casalem (-01:32:28). Na treťom mieste je Poliak Rafal Sonik s viac ako dvojhodinovou stratou (všetci na strojoch zn. Yamaha). Na štvrtej pozícii pokračuje ďalší chilský pretekár Sebastián Palma (CAN-AM) a TOP 5 triedy štvorkoliek uzatvára druhý poľský jazdec Lukasz Laskawiec (Yamaha). Ten v tejto „erzete" zvíťazil, bol však iba o minútu rýchlejší než Patronelli.Francúzi Christian Lavieille a Jean-Michel Polato (prototyp Buggy Juke) figurujú na 15. mieste;

AUTOMOBILY: Prestížnu kategóriu automobilov v deviatej „erzete" ovládol tím X-Raid, keď jeho automobily Mini získali „double". V čase 05:36:28 trať najrýchlejšie prešiel Španiel Joan „Nani" Roma a o necelé štyri minúty pomalší bol Francúz Stéphane Peterhansel. Ten si aj naďalej udržal priebežné prvé miesto a vyzerá to, že mu svitajú časy na jedenásty dakarský titul. Jeho doposiaľ najväčší súper Katarčan Nasser Al Attiyah mal totiž so svojim pretekárskym „špeciálom" Qatar Red Bull Buggy problémy. Niekoľkokrát musel na trati zastaviť, až štyri kilometre pred cieľom zostal stáť definitívne a z pretekov musel odstúpiť.

Al Attiyah prenechal priebežnú druhú pozíciu Ginielovi De Villiersovi s Toyotou Hilux (-49:31 min), na tretie miesto sa posunul druhý jazdec „mini tímu" Rus Leonid Novitskiy (-56:03 min). Za ním je jeho ďalší stajňový kolega a víťaz tejto etapy „Nani" Roma. Ten stráca už viac ako 1,5 hodiny.

Francúz Guerlain Chicherit s buginou stajne SMG;

Na piatom mieste je Argentínčan Orlando Terranova s BMW, šiesta priečka patrí skúsenému dakarskému jazdcovi Carlosovi Sousovi (Great Wall Haval). Tento Portugalec od roku 2001 dokázal pri svojich ôsmych dakarských účastiach až na jednu výnimku zakaždým skončiť v prvej desiatke a vyzerá to tak, že inak tomu nebude ani v roku 2013.

Siedme, ôsme a deviate miesto patrí buginám stajne SMG v poradí Chicherit, Chabot a Errandonea. Prvú desiatku uzatvára Buggy MD Rallye Francúza Thomassa. Poliak Adam Malysz, ktorý štartuje v továrenskom tíme Toyoty, sa stále úspešne bije s nástrahami 35. ročníka - v tejto „erzete" to bolo 14. miesto a rovnakú pozíciu drží aj celkovo. Štvrtý najrýchlejší čas v tejto etape zajazdil Američan Robby Gordon (Hummer). Bolo mu to však málo platné, pretože na svojom konte má už takmer šesťhodinovú stratu a je priebežne devätnásty.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2013 PO 9. ETAPE:

MOTOCYKLE:
4. Ivan Jakeš (SK/KTM)
8. Štefan Svitko (SK/KTM)

43. David Pabiška (CZ/Yamaha)
Dušan Čipka (SK/Husqvarna) - odstúpil v priebehu druhej etapy
Ján Zaťko (SK/BMW) - odstúpil v priebehu tretej etapy

Jan Veselý (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu piatej etapy

AUTOMOBILY:
Štefan Svitko st./Jozef Kutlák (SK/Arctic Cat Wildcat Buggy) - odstúpili v druhej etape

KAMIÓNY:
2. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZE/Tatra)
6. Aleš Loprais/Radim Pustějovský/Serge Bruynkens (CZE/BEL/Tatra)
14. Vlastimil Vildman/Martin Macík ml./Jan Bervic (CZE/LIAZ)
16. Marek Spáčil/Jan Vodrhánek/Viktor Chytka (CZE/LIAZ)
17. Tomáš Vrátný/Jaroslav Miškolci/Milan Holáň (CZE/SVK/Tatra)
Jaroslav Valtr/Jakub First/Josef Kalina (CZE/LIAZ) - odstúpili v priebehu piatej etapy



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri